• BIST 8878.81
  • Altın 2241.255
  • Dolar 32.3385
  • Euro 35.103
  • Muğla 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

ELHAMDÜLİLLAH

Korcan Yiğit

 

 

 

 

 

 

ŞÜKRETMEK GÜZELDİR.

Varlığa, sağlığa, huzura ve mutluluğa. Kazaya, belaya, nazara. Rızka, kısmete, berekete, beterin beterine, kötünün iyisine... İnsana iç huzuru verir. Korunup gözetildiğini hisseder, güven altında olduğunu bilirsin. Tam teslimiyet halidir şükretmek.

 

ŞÜKRETMEK ÖNEMLİDİR.

Sofranıza oturan misafirin teşekkürü gibidir. Evinizde ağırladığınız dostun minnetidir. Susuzluğunu giderdiginiz köpeğin gözlerindeki ışıltıdır. Karnını doyurduğunuz kedinin size sırnaşmasıdır. Kıymet bilmektir. Değer vermektir. Gelen tabağı boş göndermemektir. Ne güzel bir teşekkürdür şükretmek.

 

ŞÜKRETMEK DEĞERLİDİR.

Çünkü şükretmek kendini bilmektir. Acizliğini, muhtaçlığı hissetmektir. İnsan olmanın gereğidir. Alınan her nefesin, yenilen her lokmanın sana bahşedildiğinin bilincidir. Varlığına anlam katar. Seni yüksek egodan uzaklaştırır. Sosyal dengeyi sağlar.

 

ŞÜKRETMEK GEREKLİDİR.

Çünkü bir insan şükretmeyi bilmiyorsa arsızlaşır. Azgınlaşır, bencilleşir. Küçük dağları ben yarattım havasına girer. Mazlumu ezer, değerlerini kaybeder. Hak, hukuk bilmez, yaşamın felsefesini şaşırır. Algısı körelir, kalbi katılaşır ve tamamıyla insanlıktan çıkar.

 

Varoluşundan beridir zaten insanoğlu doğaya şükranlarını sunmuştur. Adaklar adamış, kurbanlar kesmiştir. Zelzele olmasın diye toprak ana'ya, fırtına kopmasın diye denizlere, ekinleri bollaşsın diye güneşe, buluta hep bir umutla yakarmış. Çünkü bilir ki rızkı ve nasibi veren kendinden yüce bir varlık vardır. O sebeple baktığı her yerde bir tanrı görmüş ve şükretmiş. Bilinç geliştikçe, hepsine hükmeden tek tanrı inancına yükselmiş ve O'nun kudretini kabul etmiş.

 

İnsan nankördür, insan kolay unutur. Kolay alışır, zor vazgeçer. Hele ki modern toplum diye adlandırdığımız şu dönemler, insanın iyiden iyiye rahata erdiği bir yüzyıldır. Kimse artık atası gibi sabanla, öküzle toprak sürmüyor. Herkes hazıra alışmış, bir tembellik gelmiş insanın üstüne. Herkes doktor, mühendis olmak istiyor. Herkes ünlü olmak istiyor. Herkes herşeyi istiyor da kimse bunun için emek harcamaya yanaşmıyor. İş bu halde vaziyet aldığında artık şükür nimeti verene değil, parayı ve ünvanı verene ediliyor. Tabii biat ta Yaradan'a değil dalkavuklara oluyor, el,ayak öpülüyor.

 

İşte böylelerinin yüzüne tükürseniz, bunu da nimet sayar, "Elhamdülillah" çekerler. O da başka bir mesele...

 

Yalancı mıyım?

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141