VATANA BORÇLARINI ÖDEDİLER
Gelin olacak kızın, Kurban Bayramında kesilecek hayvanların ve askere gidecek erkeklerin ellerine kına yakılıyor. Bu geleneğin doğru ya da yanlış olduğunun ucu açık olsa da, Kurban olma veya Kurban Seçilme Türk geleneği, ülkemizin dört bir yanında sürdürülmekte.
İki gece önce Türkiye Güçsüzler ve Kimsesizlere Yardım Vakfı, Marmaris Şubesinin organize ettiği Kına Gecesi vardı. Vakfın Marmaris Şube Başkanı Yasemin Tümer Bedensel ve zihinsel 11 özürlüyü, 12 Mayıs sabahı 1 günlük askerlik yapmak üzere Aksaz Deniz Üs Komutanlığına temsim edeceklerini söylerken, oğullarını askere gönderen analar gibi sesi titriyordu.
Engellilerin ise, bir gün de olsa askerlik özlemlerini giderecekleri için gözleri parlıyordu. Özürlü aileleri ve yakınları gururlu, kına gecesine katılanlar coşkuluydu. Davullar çalındı; halaylar çekildi. 11 engellinin ellerine kınalar yakıldı. Yarın oğlum askere gidiyor; vatani görevini yapacak diyen anaların-babaların çocukları ile nasıl gururlandıkları gerçekten görülmeye değerdi.
Şölene, 12 Mayıs sabahı özürlüler Marmaris Otogarından askere uğurlanırken de devam edildi. Yine davullar çaldı, engelliler oynadı. Hatıra fotoğrafları çektirilip, En büyük asker bizim asker diye tempo tutuldu.

İki askeri otobüsle Aksaz Deniz Üs Komutanlığına gelindiğinde heyecan doruktaydı. Bir engellinin, arkadaşlarının yanından fırlayıp bir deniz komutanının elini öpmeye çalışması dikkatlerden kaçmadı. Bu engelli, askerlik yeminini ettikten sonra Bu gün bu toplumun içinde en güçlü şekilde çıkılması için buradayız. Atatürk Cumhuriyet'ini en iyi savunan insanlardan olduğumuz için gururluyuz. Bu toplumu bizim gibi insanlar böldürmeyecek. Biz askerlik yapamıyoruz ama duygu, düşünce ve yüreğimizle onların yanındayız şeklinde konuşması, herkesin aklına sağlıklı olduğu halde sahte raporlarla askerlikten kaçan hainleri getirdi.

Törene, askere alınacak 11 engelli, engellilerin yakınları, Marmaris Kimsesizlere ve Güçsüzlere Yardım Vakfı üyeleri ile kalabalık bir halk topluluğu katıldı. Aksaz Deniz Üs Komutanı Tümamiral Yalçın Kavukcuoğlu, Yıllar boyunca gözlerinin içine bakarak büyüttüğünüz evlatlarınız, edecekleri yemin sonrasında yapacakları temsili askerlik uygulaması ile yüce Türk milletinin göz bebeği olan Deniz Kuvvetleri saflarına katılacaklar ve onların bu süre zarfında bizimle olması bize kuvvet ve moral verecektir dedi.
Kavukcuoğlu engellilere hitaben yaptığı konuşmada da Türk Deniz Kuvvetlerinin genç bahriyelileri sevgili leventler, kalplerinizde vatan ve millet sevgisiyle geldiğiniz bu ocakta sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Biraz sonra vatanın bağımsızlığını ve bölünmez bütünlüğünü korumak için gerektiğinde canınızı feda edeceğinize dair şanlı bayrağımızın gölgesinde yemin edeceksiniz. Bu yemin sizlere en doğru yolu gösterecektir dedi.

Engellilerin askeri kıyafetlerini giymiş olarak tören alanında yerlerini aldılar. Tören Kıtası gelip Saygı Duruşu ve hep bir ağızdan İstiklal Marşımızın söylenmesinden sonra Komutan engellilere Asker Yemini ettirdi. Barışta ve savaşta, karada, denizde ve havada her zaman ve her yerde milletime ve cumhuriyetime doğruluk ve muhabbetle, hizmet ve kanunlara ve nizamlara ve amirlerime itaat edeceğime ve askerliğin namusunu Türk Sancağının şanını canımdan aziz bilip icabında vatan, cumhuriyet ve vazife uğrunda seve seve hayatımı feda eyleyeceğime namusum üzerine ant içerim şeklindeki Asker Yeminini, engellilerin bağırarak değil; Haykırarak tekrarlaması gurur ve mutluluk gözyaşlarına neden oldu. Yemin edip asker olan engellilerin gözlerinde ise azim, gurur ve mutluluğun pırıltıları vardı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.