Halil CANDA
Festival gibisin
FESTİVAL GİBİSİN KATILMAK İSTİYORUM
Dünya üzerindeki en güzel festivaller halkın birebir katıldığı festivallerdir.Aslında bunlar birer bayramdır.
Mesela Rio karnavalı.Her insanın hayatın da bir kere de olsa gidip görmesi gereken bir şölendir.Tüm Rio De Janeriolular katılır.Onların dışında dünyanın her ülkesinden gelen insanlar vardır orda.
Yeryüzündeki en ilginç festivallerden biri de İspanya'nın Pompleo şehrinde hey yıl temmuz ayında düzenlenen San Fermin festivalidir.Bu festivalde boğalar dar sokakta serbest bırakılır ,önlerinde yüzlerce insan koşar.İnsanlar bile bile boğaların önüne atarlar kendini.Herkes koşar.Dünyanın en ilginç ve ünlü şölenlerinden biridir bu.
Bir de her yıl şubat ayında düzenlenen Venedik Festivali vardır.Tüm şehir o günlerde orta çağdan kalma kıyafetler giyer.Venedik şehrinde yaşayan insanların nerdeyse tamamı katılır bu etkinliğe.Bu manzarayı görmek,bu fanteziyi yaşamak için pek çok insan yurtdışından Venedik'e gelir.
Bu kadar uzağa gitmeye gerek yok.Türkiye'den de örnek verebilirim sizlere.Mesela Kırkpınar yağlı güreşleri.Tüm Türkiye'nin takip ettiği hatta dünyadan da meraklıları olan belgesellere konu olan bir organizasyondur.Bir tarihi vardır.Nerdeyse 700 yıllık bir geçmişi vardır.
Kafkosör festivali vardır.Doğu Karadenizliler ,yurt dışında yaşayanları,İstanbul'da,İzmir'de Marmaris'te yaşayanları bile gider ,katılır.Görülmeye değer bir iklimin görülmeye değen insanların coşkusu.
Selçuk'ta yapılan deve güreşlerinde tüm egeden hatta tüm Türkiye'den insanlar merakla izlemeye gelirler.Hatta günlük hayatında pinti olduğunu bildiğiniz nice zenginler güreşin ağası olmak için beklenmedik paralar dökerler.
Bütün bunları niye yazıyorum.
Bir festivalin şölene dönüşmesi,bayram havasında geçmesi halkın katılımıyla olur.Bu saydığım festivallerin hepsine birebir halk vardır.Ünlü bir sanatçı falan getirmenize,ücretsiz yiyecek içecek dağıtmanıza gerek kalmaz.Halk ne yapar eder o şölende alır.
Marmaris'te bir denizcilik festivali var.Ama resmi kurumların zorlamasıyla giden bir festival bu.Halkın katılımının konserlere katılmaktan öteye gitmediği,denizcilik adına ciddi bir şeyin yapılmadığı,boş tenekeden ses çıkarmak gibi bir şey bu.O yüzden de Heykelin önünde bir müzik gurubu konser verdiğinde insanlar tuhaf tuhaf bakıyorlar.Ne var acaba diye?İnsanlar sahip çıkmadıkça festivaller resmi geçit törenlerinden öteye gitmez.
Halkın birebir katılacağı şölenlerde buluşmak dileğiyle
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.