• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 8 °C
  • İzmir 15 °C
  • Aydın 11 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Betül Demir.. "Süper albümünü anlattı!''...

Betül Demir.. Süper albümünü anlattı!...
Kariyerinin ikinci albümü "Süper" ile dinleyiciyle buluşan Betül Demir'de Hayat Müzik'in konuğu oldu..

"Süper" albümü ve çok daha fazlasını anlatan Betül Demir bu yaz "Süper" ile gündemde kalmaya kararlı...

1- İlk albümünüz "Ayrılığın El Kitabı" akabinde sürpriz bir cover şarkı ve yine SÜRPRİZ bir albümle dinleyiciyle buluştunuz... Sektörün bütün zorluklarına rağmen son dönemde yıldızını partlamayı başaran, bununla da kalmayıp başarısını kalıcı kılan nadir isimlerden birisi oldu Betül Demir... Bunun keyfi ayrıdır şüphesiz.. İstikrar... Biraz SÜPER'den bahseder misiniz...? Neler var bu "Süper" albümde... Benim başarım tesadufi değil tabiki, sabrederek hakederek ve çok çalişarak gelişen bir durum, super adını tasıyan birbirinden super 15 sarkıyla dinleyiciyi doyuracak bir album çalismasi oldu, benim için 2.solo albüm kariyerimin bu kadar iyi şarkilardan oluşan bir albumle sonuçlanmis olması son derece gurur verici diyebilirim. Müzik direktörlüğümü albümün mix ve masteringini Barış Büyük yaptı. Mustafa Ceceli, Ozan Çolakoğlu, Erdem Kınay, Gürsel Çelik ve Caner Tepecik gibi Türkiye' nin en önemli müzik adamlarıyla çalıştık bu albumde. Günün soundu yakalandı; ama sabun köpüğü şarkilar yerine kalıcı şarkılarla dinleyiciye iyi bir albüm sunmuş olmanın haklı gururunu tum ekip yaşıyoruz.

2- "Ayrılığın El Kitabı" size dinleyiciye çok doğru tanıtan bir albüm oldu.. Peki, "Ayrılığın El Kitabı"ndan "Süper" albümüne neler değişti Betül Demir'in müzikal yolculuğunda...? Yorumcu olarak çok şey değisti, bu albümde tek düşündüğüm sesimi göstermekten çok şarkıların duygulu okunması gerektiğiydi, çünkü tüm besteci ve söz yazarı arkadaşlarım bana çok güvenip şarkılarını emanet ettiler, artik dinleyici sesimi duyduğunda Betül Demir şarkıları bu onun sesi diyorlar, benim için bu etkiyi yaratmak çok onemliydi, "Ayrılığın El Kitabı"nda heyecanlı "Süper"de heyecanını yitirmemiş ama kendinden çok daha emin bir Betül Demir var.

3- Albümün prodüktörü ilk albümünüzde olduğu gibi birçok şarkınızın altına imzasını atan Sude Bilge Demir.. Bir müzisyenin kardeşiyle aynı zamanda müziğini paylaşması, bu süreci birlikte yaşaması nasıl bir duygu? Çok keyifli; çok şanslıyım çünkü Sude herkesten çok benim ne istediğimi biliyor, herkes Sude'nin bana torpil geçtiğini ve en güzel şarkılarını bana verdiğini düşünüyor; bu tamamen yanlış çünkü bu albümde "Bir Ara'' şarkısını resmen yalvararak aldım, son dakika kaçırdım baksa birine gidiyordu şarkı; anlayacağınız son derece profesyonel çalışıyoruz.

4- Albümde bir Harun Kolçak düetiyle karşılaşıyoruz.. Albümün en iddialı slow şarkılarından "Pişmanım"da bir araya gelmişsiniz.. Harun Kolçak; Sezen Aksu, Bendeniz, Aşkın Nur Yengi gibi çok önemli kadın vokallerle Türk popunun unutulmaz düet şarkılarına imza atmış bir sanatçı.. Sizin bir araya gelme fikriniz nasıl oluştu? Tamamen tanrının yukarıdan programladığı bir durum; çünkü gerçekten Harun yasadığı vefasızlıklardan yorulmuş ve kendi albümünü hazırlıyordu, ben şarkıyı söylerken tesadüf bizi ziyarete geldi ben şarkiyi bitirdim ama birşey eksik, Harun'u görür görmez gözümde bir ışık çaktı Harun'a baktım hemen anladı tabi ne istediğimi gülüştük; tövbeliyim; ama sesini çok seviyorum tamam dedi ve bir kerede okudu şarkıyı. Bizim daha önce bir konser projemizde olmuştu zaten inşallah önümüzdeki günlerde tekrarı gelir.

5- Repertuarda en dikkat çekici isimlerden isimlerin başında şüphesiz Sezen Aksu geliyor... Bir de söz konusu şarkıda Ümit Sayın solo vokali dinleyince "Yeter" dedirtiyor sahiden : ) Böyle güzel bir şarkı nasıl dahil oldu albümünüze... (İyi ki de olmuş ! ) "Başka Bir Şey" gibi bu albümde de "Yeter" Sude'nin fikriydi, şarki secimi konusunda Sude gerçekten tam bir prodüktör zekasıyla hareket ediyor; biliyorsunuz bu şarkıyı aslında Sezen Aksu, Yıldız Tilbe'ye albüm yapacağı sırada vermişti ama yollar ayrılınca Erol Evgin söylemişti; ben gerçekten hissederek söyledim şarkıyı; Ümit'te duyar duymaz çok etkilendi o muhteşem sesiyle bana destek oldu; Hıncal Uluç bile bu şarkıya takıldı hatta yazısında bile bahsetti; demek ki Sude yine doğru zarı attı.

6- İyi şarkılar seçtiğiniz bir gerçek.. Kendi tabiriyle çok da iyi bir "yol arkadaşınız" var.. Sizin söz yazarlığı denemeleriniz olmuyor mu? Bu anlamda bizimle kendi yazdıklarınızı da paylaşma düşünceniz var mı? Evet doğru söylediniz biz kardeşten öte yol arkadaşıyız; benim de var yaptığım sarkilar; mesela ilk albümde "Taş Duvarlar" ve "Susmam" sözü müziği bana ait şarkılardı bu albümde de dünyaca ünlü etnic jazz grup oiva voi en unlü şarkısı Refugee'ye Kabuk adıyla Sude'nin de yardımlarıyla söz yazdık; birde benim için çok özel bir şarkı olan "Sensiz Şehir" şarkısının da bestesi benim; çok fazla üretemiyorum; bu kadar önemli bir besteci kardeşinizken biraz zorlanıyorum açıkçası; ancak çok etkilendiğim durumlarda çıkıyor şarkılar.

7- Peki ya sahne... Betül Demir "Süper"le beraber dinleyicileriyle nerelerde buluşmaya hazırlanıyor... Konser ya da sahne çalışmalarınız var mı önümüzdeki günler için? İlk olarak Çeşme'de bir konserimiz oldu sırasıyla Mersin, Antalya, Bodrum ve daha bir çok şehirde konserler devam edecek; tarihleri internet sitemden görebilirsiniz; bunun dışında zaten bir çok özel gecede sahneye devam, bu arada internet sitemizi de yeniden tasarladık; herkes çok şirin buluyor.

8- Günümüzde bir çok isim artık şarkılarını mp3 formatında yayınlıyor.. Dinleyici bir bedel ödemeden şarkılara kolaylıkla ulaşıyor.. Ve son zamanlarda ülkemizde de bu yöntemle şarkı paylaşan isimlerin sayısı hiç de az değil.. Sizin bu konuya bakışınızı öğrenebilir miyiz? Albüm yapmak için gerçekten çok büyük maliyetlere ihtiyaç var, satışlar neredeyse hiç olmadığından yapımcılarda haklı olarak her albüme para yatırmıyorlar, bu durumda maalesef bazı arkadaşlarım bu ikinci yöntemi tercih etmek zorunda kalıyorlar, burada dinleyiciye çok şey düşüyor; hiç olmazsa sevdiğiniz sanatçıların albümünü mutlaka alın çünkü Sezen Aksu'nun da dediği gibi müzik piyasası resmen çöktü; artık devletimizin bunun için ciddi çözümler üretmesi gerek; bu sektörden ekmek yiyen çok insan var çünkü.

9- Yine son zamanlarda albümler "yaz albümü", "kış albümü" gibi sınıflandırmalar içinde konumlandırılıyor.. Bir albümün "mevsimlik" olarak lanse edilmesine nasıl bakıyorsunuz? Dinleyici zamansız, ömürsüz albümleri özledi zira... İnsanlar 2 gün televizyondan uzak kalacağız unutulacagiz diye sabun köpüğü gibi şarkılar lüzumsuz polemikler yapıp kaliteli müzik yapmak yerine bildik laflar ve soundlarla işin kolayına kaçıp maalesef müziğimizi bugünlere getirdiler; kendine güvenmeyen insanların kaygıları yüzünden aslında dinleyiciye hiç saygı duyulmadan yapılmış bu isler son derece hızlı tüketildi ve tüketilmeye devam ediyor, kendi adıma çok mutluyum belki ilk albümümdeki şarkıları herkese duyuramadım ama göreceksiniz 10 yıl sonrada benim şarkılarım hep dinlenecek; çünkü ben şöhret için asla kalitemden taviz vermedim; sabrettim ve simdi meyvelerimi topluyorum.

10- Doğru repertuar seçimi dışında, albümün görsel konseptine de yeteri kadar önem verilmiş... Yıldırım Mayruk imzasına rastlıyoruz kostümlerde.. Görselliğin albümle bütünlük taşıması gerektiğini düşünenlerdensiniz, bir zincirin halkaları gibi? Kesinlikle, bu bütün dünyada da böyle; ama sadece kılık kıyafetlerle olacak iş değil bu duruş da çok önemli; her şey mikrofonu tutmaktan sahnedeki durusuna kadar bir bütün; hala şan derslerime devam ediyorum sevgili hocam Fatma Karaca'yla birlikte; çünkü her şeyden önce dinleyicime çok saygılıyım; onlar herseyin en iyisini hak ediyorlar...

11- Aşkı şarkılarında yaşatan, haykıran bir sanatçıya "aşk"ı sormadan geçemeyiz elbette... Betül Demir'in hayatında aşkın yeri, gücü nedir? Ben bütün gücümü aşktan alıyorum; aşk hayatımın her noktasında var benim; aileme müziğe aşka aşığım ben...

Röportaj: Ahmet Erten / Hayat Müzik

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0252 412 2141