• BIST 9975.61
  • Altın 2830.659
  • Dolar 33.9934
  • Euro 38.0336
  • Muğla 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

DİKKAT! YIL SONU GÖSTERİSİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Aysel Sönmez

Yıl sonu gösterileri birçok okulda yapılmaktadır, kendi okulumda da yapılmıştır.

Bu gösterilerin olumlu olduğu kadar olumsuz etkileride olabilir. Bu tamamen aile yetişme ve yetiştirme tarzı ve öğretmen iş birliği ile ilerlenmesi gereken bir süreçtir. Çocuğun kaygı duyması özgüvenini belirleyen tek ölçüt tabii ki değildir fakat önemli de bir göstergedir biz çocuk gelişim uzmanları için…

Her çocuğun, yıl sonu gösterisinde kaygılanacağı düşünülmemelidir. Yıl sonu gösterisinin çocuklar için olumlu etkileri olduğu unutulmamalıdır, gereken özen-özveri gösterilmesi şarttır. Öğretmenini sevmesi en önemli aralarındaki bağ ve iletişimdir. Bunlar tam olduktan sonra çocuklarımızın toplum önünde konuşma, kendini ifade edebilme, komutları yerine getirebilme, performans kaygısını yönetebilme, birlikte hareket edebilme gibi olumlu kazanımları oyun ile destekleme işimizin keyif tarafıdır. Bu durumda hem çocuklarımız, hem ailelerimiz hem biz hem de kurum yöneticilerimiz hafızalarına unutamayacakları mutluluk anıları eklerler.

Yıl sonu gösterisine katılmayan çocuklar için aileler ne yapmalı?

-Yıl sonu gösterisi çalışmalarına katılması istenmediğinde (aile,öğretmen veya kendisi) arkadaşlarını izleyebileceğini söyleyebilirsiniz.

-Çocuğunuzun böyle bir durum yaşadığı söylendiğinde kendinizi çaresiz hissedebilirsiniz. Diğer çocuklar yapıyor benim çocuğum neden yapmıyor? Diye düşünebilirsiniz. Size tavsiyem çocuğunuzu asla zorlamayın ve öğretmen tavsiyelerini dikkate alın.

Anaokulları yıl sonu gösterileri için nasıl iyileştirmeler yapılmalı?

-Yıl sonu gösterisinde bir grup 15 dakikayı aşmadan dönüşümlü olarak yapılabilir,

-Gösteri öncesi çalışmalar yapılırken öğretmen ve öğrencilerin tutumları gözlemlenmelidir,öğretmenlerin hareketleri yetiştirme telaşı ve gerginliği çocuklara yansıyabilmektedir,çocukların biyolojik fizyolojik,sosyolojik ihtiyaçları oyun ile yönetilmelidir,her çocuğa eşit rol dağılımı verilmelidir.

TARTIŞMA SONUÇ VE ÖNERİLERİM

Yapılan araştırmalarda okul öncesi eğitim kurumlarında yapılan yıl sonu gösterilerinin,sergilenen çalışmaların, çocukların gelişimleri,hazırlık çalışmaları ,ailelerin de desteği ile çocukların gerçekten eğlenecekleri festival ortamı oluşturulması gerektiğini açıklamıştır.

Çocukların en temel gereksinimi sevgidir, bu düşünceye hareketle yapılan gösterilerin çocukların sosyal-duygusal ,psiko- motor, bilişsel gelişim alanlarını desteklediğini ifade edebilirim. Liderlik özelliği, sosyalleşme imkanı sağlayacağını,kendini ifade edebilme becerisi kazanabileceğini aktif olarak çaıltığım şirin köşk anaokulu dâhiler sınıfı öğrencilerimde birebir gözlemliyorum,örneğin ameliyattan(geniz eti) 10-15 gün önce çıkan fakat öncesinde prova yapma imkanı bulan öğrencim,sahneye çıktığında arkadaşları,öğretmeneleri,ailesi tarafından desteklenerek bütün saydığım özellikleri geliştirmiştir. Bugün bana öğretmenim tekrar ne zaman sahneye çıkacağız diye sormuştur. Bununla beraber okula gelen çocuklarda sosyalleşme başlı başına önem taşımaktadır. Okul öncesi dönemde kritik dönemler vardır,o dönemde zedelenen kritik dönemler ileriki yaşlara kadar bu zedelenmeyi beraberinde getirir.Çocuklar okula başlamalarıyla birlikte toplumsal değerleri öğrenir ve hayatın içerisine dahil olurlar. Sosyal duygusal gelişim açısından okulun ve çocuğun okuldaki arkadaş ve öğretmeninin önemi büyüktür. 3-6 yaş çocukların girişimcilikleri açısından önem taşımaktadır.

Öğrencilerimizin stres ve kaygıdan uzak, istedikleri gibi eğlenebilecekleri sonucuna ulaşabilmek adına çocuklarımız için ailelere önerebileceğim en önemli tavsiyemi ise yazımın sonuna sakladım, değerlilerim aileleri sizlerden ricam çocuklarınızı emanet ettiğiniz edeceğiniz kurum ve eğitmenlerin, eğitim seviyelerini, sertifikalarını, donanımlarını, sorgulamaktan çekinmeyin. Kendini öğretmen zanneden, eğitimci zanneden her gün etrafımızda gün geçtikçe çoğalan yapılanmalara karşı dikkatli olun !

Çocuklarımız geleceğimizdir.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141