• BIST 8718.11
  • Altın 2243.296
  • Dolar 32.3313
  • Euro 35.1511
  • Muğla 7 °C
  • İzmir 7 °C
  • Aydın 9 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

DÜNYA SAĞLIK HAFTASI 7-13 NİSAN !

Aysel Sönmez

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Anayasa’sı 7 Nisan 1948 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu nedenle her yıl 7 Nisan Dünya Sağlık Günü olarak, 7-13 Nisan tarihleri arası da Sağlık Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu sene şüphesiz en önemli konumuz covid-19 ‘dur. Bu hafta iki kez periyodik tedbir, takip amaçlı denetime girdiğimiz okulumuzda, Kaymakamlık ve ASP yetkililerinin özellikle uyarıları bize ve tüm kreş, eğitim kurumlarına, Maske – Mesafe –Temizlik değişmez üçlüsü olmaya devam etti, rehberliklerinden  dolayı özellikle teşekkür ederim ,alınan önlemler, denetimler, uyarılar hepimizin sağlığı açısından çok önemli. Açık olduğumuz Marmaris Özel kreş bünyesinde,  8 Haziran 2020 tarihinden itibaren çocuklarımızın, ailelerimizin, bizlerin hassasiyeti en üst seviyede tutuldu. Tabii bu salgın sonuç olarak, Nerede? Nasıl? karşımıza çıkacağı kesinlikle belli olmaz hassasiyeti, tedbiri elden bırakmamak gerekir.

Sağlıklı yaşam, her insanın doğumuyla birlikte elde ettiği ve insan olmaktan dolayı kazandığı bir haktır. Sağlık kavramı hayatımızda hiç bir kavramla değiştirilemez veya ölçülemez. Sağlıklı toplumlar için öncelikle toplumun en küçük yapı taşı bireyin sağlıklı olması gerekir. Bireyler sağlıklı olduğunda toplumlar da sağlıklı olur. Benim için sağlıklı yaşamın önemli bir kısmını oluşturan sağlıklı beslenmedir. Bununla ilgili herkesin kendi prensipleri ve beslenme biçimleri olduğu muhakkak. Peki nasıl sağlıklı besleneceğiz? Doğal ürünlere nasıl ulaşacağız? Benim kişisel tercihim kaynağından emin olduğum gıdayı tüketmek. Güven duyduğum satıcılardan alış-veriş yapmak ve ürünler hakkında sorgulayıcı olmak. Haftanın beş günü, üç öğün yemeğimi okulda yiyorum tabii ki öğrencilerimle beraber, mevsim sebzeleri, meyveleri vazgeçilmezlerimiz ( aşçımız Figen hanımın yemekleri çok lezzetlidir aramızda kalsın). Çocuklarımıza mutlaka sağlıklı beslenmenin unsurlarını anlatalım. Çok sevdiğim bir kitap olan Eric Carle ‘nin Aç Tırtıl Kitabını onlara okuyun ve abur -cubur yiyen sağlıklı beslenmeyen tırtılın başına gelenler hakkında sohbet edin. Karnı ağrıyan sevgili tırtılımızı iyileştiren ise  bir yeşil yaprak.

Sağlıklı yaşam için bizimde uyguladığımız birkaç önerimi paylaşmak istiyorum;

Sağlıklı yaşam için çok sevdiğimiz suyumuzu her gün tüketmeye devam ediyoruz. 1- 3 yaş arası 1lt, 4-8 yaş arası 1.2 lt tüketim tavsiye ediliyor, boy kilo, yaş cinsiyet alınan ilaçlar vs. ekstra dikkat edilmesi gereken durumlar olabilir.

Sağlıklı yaşam için her gün sevdiğimiz müzikleri yarım saat dinleriz, müzik bizim için vazgeçilmez sayılabilir, tavsiye ederim.

Sağlıklı yaşam için bizim bitmeyen partilerimiz ve etkinliklerimiz dolayısı ile arkadaşlarımızla dans ederiz, sizlere de eşlerinizle arkadaşlarınızla tavsiye ederim, yürüyüşler, evde ip atlamalar, bisiklet sürüşleri bunları çoğaltabilirim elbette en doğru tercihi eminim siz bilirsiniz, ben sadece önerebilirim. Marmaris, bize bütün olanakları doğal ortamı ile sunuyor çok şanslıyız!

Sağlıklı günler dileğiyle…

Çocuk Gelişimci, Montessori Eğitmeni, Çocuk Testleri Değerlendirme ve Uygulayıcı

Aysel SÖNMEZ

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141