• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Muğla 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 22 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

DUYGUNUN GÜCÜNDEN MESAJIMIZ VAR!

Aysel Sönmez

Okullar kapandı, çocuklarımızın tatili başladı. Anne babalar iş ve bayram derken bitmeyen dünya derdi telaşlarında bulunarak, çocuklarımızda oluşabilecek olumsuz davranışları, pozitif dünya ile zenginleştirmek geleceğimize fayda sağlar elbette… Bu sebeple ki yazımın başlığında da dikkat çekmek istediğim en önemli mesele aslında duygular…  duygularımız… onlar olmasa işler ne kadar da değişir.
Çocuklarımızın duygu ve fikirleri bizlerden daha geniş ,daha saf ve kendileri için çok önemlidir. Onların duygu ve fikirleri çoğu zaman büyükleri şaşırtacak kadar farklı olmakla birlikte (çocuğunuzun sizi en son şaşırttığı cümleyi hatırlayın) kendi dünyalarının da en önemli gerçekleridir. Çalıştığım okulumda, tamda öğle yemeği saatinde, mutfağımıza doğru sıra olmuş şekilde ilerlerken (merdivenlerden aşağı iniyoruz), iki kız öğrencim (hem çok iyi anlaşır hem de birbirleri ile sürekli çekişir) mız mızlık ediyor güya ağlıyor dikkat çekmeye çalışıyor ben yada bir başkası ne oldu diye sorsun ki istedikleri olsun her zaman sıranın başına onlar geçsin (tabii kii mız mızlık bi süre sonra yerini davranışa bıraktı), tamda o sırada bir diğer öğrencim durumu soran kurucumuza şöyle dedi; bir şey yok bir şey yok öğretmenim iki prenses birbirini kıskanıyor… Bu kısa anımda ki ifade etmek istediğim en önemli gerçekler ve her fırsatta açığa çıkarmak istedikleri her mesele en önemli gerçekleridir.
Bu bakımdan onların fikirleri ve duyguları önemsenmelidir. Kesinlikle onlar bastırılmamalı ve saygı ile karşılanarak değerlendirilmelidir. Çocuklarımızla, her fırsatta karşılıklı fikir alış verişlerinde bulunarak güven kazandırmanın yanında hem olumsuz fikirlerinin açığa çıkartılıp düzeltilmesine çalışmalı hem de fikir dünyasının zenginleştirilmesine yardımcı olunmalıdır.
Duygu ve düşüncelerinin açığa çıkmasına olanak sağlanmayan, sadece annenin yada babanın duygusal yaklaşımlarıyla (tek taraflı ) istenmeyen sonuçlara sürüklenen bir yaşamın yansıması olan yalan ,mutsuzluk ,bastırılmış duygularla gizli zararlı ve doğru olmayan yola gidilebilir.
Çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitim-öğretim ve yönlendirilmesinde başlangıç noktası yine onların duygu ve fikirleri olmalıdır. Çünkü, kendisinin önemsenerek fikirlerine saygı gösterildiğini anlayan çocuk başkalarının fikirlerine saygı göstermeyi öğrenecek ve karşılıklı iletişimden olabildiğince yararlanmayı alışkanlık haline getirecek.
Duygu yüklü yazımın vesilesi ile sevgili oğlum, SALİH ÇAĞATAY SÖNMEZ’ in 
 2020-2021 eğitim –öğretim yılı sonunda,
HACI ALİ AKIN ANADOLU LİSESİNDEKİ DÖRT YILLIK EĞİTİMİNİ ÜSTÜN GAYRET VE BAŞARI İLE OKUL BİRİNCİSİ OLARAK TAMAMLADIĞI İÇİN TEKRAR TEBRİK EDERİM.
Aysel Sönmez
Çocuk Gelişimci & Çocuk Testleri Uygulayıcısı ve Montessori Eğitici Eğitmeni.

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141