• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Muğla 10 °C
  • İzmir 14 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

YERİN DEĞİŞEBİLİR YETERKİ DURUŞUN DEĞİŞMESİN

Halil CANDA

               İnsanların zaman içinde görüşleri değişebiliyor. Hatta insan bir zamanlar savunduğu doğruların aslında doğru olmadığını  yanlış olduğunu belli bir olgunluktan sonra anlıyor. Önemli olan da yanlışı savunmakta ısrar etmektense doğru olanı bulabilmek, doğru olanı kabul edebilmektir.

                Bazı değerler vardır ki hiçbir zaman ve hiçbir yerde değişmez. Dünyanın neresine giderseniz gidin o değerler sabittir. Dünyadaki tüm dinler tüm inançlar iyiliği güzelliği emreder, kötülüğü  emreden bir inanç sistemi yoktur.

             İnsanı insan yapan evrensel değerleriniz değişmediği sürece görüşünüzün değişmesinin önemi yoktur. Duruşunuz değişmediği sürece  nerde olduğunuzun önemi yoktur. Hangi kıtaya giderseniz gidin her kes adaletten ,özgürlükten, eşitlikten ,saygıdan ,sevgiden özlemle bahseder. Bunlar insanlığın ortak değerleridir.

              Türkiye’de insanlar  birbirlerini çok rahat  döneklikle suçlayabiliyorlar. Zamanında X partisine oy vermiş bir insanın bir zaman sonra Y partisine geçmesini yadırgıyorlar. Hatta onun aleyhine kullanmaya çalışıyorlar. ‘’Ben y  partisinin adayına oy vermeyi düşünüyorum dediğinde ‘’hemen ‘’sen x partili değil miydin, ’’  diyorlar.  Hele ki oy vereceğiniz adayı sevmiyorlarsa sizi adilikle ,döneklikle suçluyorlar .En çok da yerel seçimde .

                 Bunu neden söylüyorlar. Çünkü yerel seçimlerde hesaplar şahsi menfaatler ve kişisel düşmanlıklar üzerine kuruluyor.

             Hele hele Marmaris’te öyle bir durum var ki. ….. isimli şahsı  sevmeyenler kırk yıllık partili  olsa bile görünürde ya da el altından ……….. isimli şahsı destekliyor. Esas yanlış olan bu.  Sırf menfaat ya da sırf düşmanlık üzerine oy vermek.

             Türkiye’de bazı partilerde de tersi bir durum var . Partinin adayına bakıyorsun filanca partiden gelmiş. Hanya’dan Konya’ya gelen adaya  laf yok ama partililer başka partiye oy verince ihanet.

            O yüzden özellikle Marmaris’le ilgili bir tahmin yapmakta zorlanıyoruz. Çünkü Marmaris’te de yerel siyaset tamamen bu hesaplarla yapılıyor.

                Bir ilginç hesap da ‘’falanca parti ya da adayı iyi ama kazanamaz bari oyumuz boşa gitmesin ‘’ mantığı. İnsanları suçlayamıyorum. Bizi bu hale getirenler utansın.

                Milletçe kafalarımız karışık. Hiçbirimiz  gönül rahatlığıyla sandığa gitmiyoruz.

                 Siz doğruları savunduktan sonra, dürüst olduktan sonra, açık yürekli , olduktan sonra nerde durduğunuzun önemi yok. Yeter ki bu duruşunuz değişmesin.

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141