• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Muğla 27 °C
  • İzmir 28 °C
  • Aydın 28 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

İYİ İNSAN OLMAK NEDEN BU KADAR ZOR

Halil CANDA

          Boş verelim siyaseti. Biz iyilikten bahsedelim. İyi insan olmaktan. Saygıdan, sevgiden, iyi niyetten hoşgörüden konuşalım.

            Ne kadar uzak geliyor şimdi bize bu saydıklarım. Sevgi saygı,hoşgörü.12 eylül darbesinden sonraki eğitim sistemi ,Anavatan partisi ve bizim milletimizin şark kurnazlığı birleşince ortaya  böyle bir şey çıkıyor.

            Şener Şen’in ‘’Namussuzuş Namuslu’’ filmini mutlaka birkaç kere izlemişsinizdir. Dürüst, iyi niyetli, rüşvet almayan,işini layıkıyla yapmaya çalışan bir memurun ailesi,arkadaşları ve tüm toplum tarafından nasıl dışlandığını ne de güzel anlatıyordu. Adam bunların tersini yapınca itibar gördü.

            İyi insan olmak bizim ki gibi ülkelerde neden daha zor?

            Bazı güzel şeyler sadece eğitimle alakalı değil galiba.

            Gidin herhangi bir Avrupa ülkesine,hatta uzak doğuya gidin,hatta bizden daha fakir ülkelere gidin. Yaya olarak karşıdan karşıya geçmek için yola adımınızı attığınızda araçlar metrelerce öteden durup sizin geçmenizi bekliyor. Bizde ise kucağında çocukla yola çıksan adamlar arabayı üstüne sürüyor hatta bir de seni dövmeye yelteniyorlar. Bu kadar küçük bir şey için  bile hepimizin  eğitim alması şart mı? İnsanlık, insan olarak doğmak başkasına saygı duymak için yeterli değil mi?

            Hep gündeme gelen bir konu var. Suriyeliler,Iraklılar,Afganlar,Afrikalılar ve saire milletler neden bir Müslüman ülkeye değil de gavur dedikleri ülkelere kapağı atmaya çalışıyorlar. Neden başka bir Müslüman ülkeye göç edip rahat rahat dinlerini yaşamayı seçmiyorlar?

            Neden İstanbul’da yeşil alanların sayısı ,parkların,ormanların,koruların sayısı yok denecek kadar azken ,Londra’da,Paris ‘te, Moskova’da her yer park ,her yer orman?

            Neden bu gavur ülkelerinde  insanlar daha mutlu, daha umarsız, daha kaygısız?Neden bizim ülkemizde herkes geçim derdinde,herkes gelecekten endişeli?

            Neden bir Japon mühendis yaptığı  bir hata nedeniyle bir insan ölürse harakiri yapıyor? Neden Bulgaristan’da bile bir alışveriş merkezi çöküp de insanlar öldüğünde başbakan istifa ediyor? Neden Bangladeş’te bir fabrikada çıkan yangında 258 kişi ölmesine rağmen hükümet düşmüyor? Neden Soma’daki madene teftişe gelen müfettişler hakkında hiçbir yasal işlem yapılmıyor?

            Neden güneş bu kadar güzel doğuyorken ,gökyüzü  bu kadar maviyken herkesin içini neşe kaplamıyor?

            Neden Ege’nin bağrında yaşıyorken hilesiz zeytinyağı, katkısız bal bulmak bu kadar zor?

            İyi insan olmak çok mu zor?

            Bütün eğitim sistemini yıkıp yerine sadece iyi insan olmayı öğretmek gerek en azından gelecek kuşaklara. 

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141