• BIST 9051.7
  • Altın 2298.322
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.1126
  • Muğla 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

TEZADLAR ÜLKESİ KÜBA VE CHE GUEVERA İLE BÜTÜNLEŞMİŞ BAŞKENT HAVANA

TEZADLAR ÜLKESİ KÜBA VE CHE GUEVERA İLE BÜTÜNLEŞMİŞ BAŞKENT HAVANA
Yirmi yıldan sonra tekrar geldiğim Havana'da pek değişiklik göremedim.Kruvaziyer seyahatleri yeni başlamış.
                      TEZADLAR ÜLKESİ KÜBA VE 
CHE GUEVERA İLE BÜTÜNLEŞMİŞ
BAŞKENT HAVANA
 
       Pekcan Türkeş
 
Yirmi yıldan sonra tekrar geldiğim Havana'da pek değişiklik göremedim.Kruvaziyer seyahatleri yeni başlamış.
Kruvaziyer gemilerinin bulunduğu Liman Terminalinden çıktıktan sonra Sanfrancisco  Kilisesinin de bulunduğu Plaza de  Sanfrancisco Meydanıyla karşılaşıyoruz. Kaldırım kenarına fayton ve 50'li yılların arabaları dizilmiş.
 
PLAZA DE LA REVOLUCİON
DEVRİM MEYDANI 
 
Plaza de la Revolución (Devrim Meydanı)'nun bütün dünyadaki Kübalılar için sembolik bir anlamı var.Şehrin 109 metre ile en yüksek dikilitaşının altında Jose Marti'nin anıt heykeli yer alıyor,
Önemli toplantılar,konserlerle Papa Juan Pablo II ve Papa Benedicto XVI bu meydanda toplanan halka seslenmiş.Meydandaki İçişleri ve Telekomünikasyon Bakanlıklarının arasında  Che Guevera'nın tarihi fotoğrafı ile Kumandan Camilo'nun efsanevi silüeti görülüyor.Bu Meydana 20 sene önce geldiğimde Banat Diş Fırçalarının sahibi Zühtü Şenyuva ile karşılaşmıştım. Müvekkilim şirket Şişe Cam'n müsteciri olduğu Binanın sahibi Zühtü Bey, Havana'daki bir Göz Hekimi için gelmişti.Sonradan tedavinin çok başarılı olduğunu duymuştum. Esasen o yıllarda bile Küba'lı Doktorların yetenekleri, mucizeleri dilden dile konuşulurdu.
 
 EL MORRO KALESİ 
 
Havana limanı’nın diğer tarafında bulunan  Morro Kalesi, İngiliz Sir Francis Drake'in Havana'ya girişi üzerine 16.yüzyıldan kalma  El Morro kütle taşının üzerine inşa edilmiştir.Che Guevara,Devrimden sonra burayı genel karargah olarak kullanmıştır.Her gece 21:00'de kolonyal stilde giyinmiş askerler geleneksel top atışı yaparlar.Bu top atışı şehir duvarlarının kapanışı anlamına gelir.
Burada tepeye hakim bir Hz.İsa heykeli(El Christo de La Habana) vardır.
 
DENİZ KENARINDA ATATÜRK BÜSTÜ 
 
Güney Amerika ülkelerinden Şili'nin başkentinde olduğu gibi Havana'da bir Atatürk büstü deniz kenarında bulunuyor.Atatürk'ün Doğum tarihi 19 Mayıs 1881 olarak gösterilmiş.
13ea10fc-0e98-4172-ac3c-cb3a07bab667.jpg
 
PALACİO DEL MARQUES DE ARCOS SARAYI DUVAR RESİMLERİ VE POSTA KUTUSU
 
Palacio del Marques de Arcos Sarayı duvar resimlerinin tam karşısında Posta İdaresinin ilginç bir Posta kutusu var.Tıpkı bizim Ayasofya Müzesindeki Dilek Sütunu gibi ziyaretçiler kutuya parmaklarını koyup dilekte bulunuyorlar. 
 
PLAZA DE LA CATHEDRAL MEYDANINDA  KEDERLİ BİR ADAM VE HÜZÜNLÜ BİR GELİN
 
Katedral Meydanına bakan sütunun yanı başında yüzünde keder okunan bir genç adam heykeli bulunuyor.Bu heykelde vücut bulmuş adam,bir genç kıza aşık oluyor.Aşkına karşılık bulamayınca kederden kafayı üşütüp kendini Kristof Kolomb zannediyor ve genç yaşta sevdiği kıza kavuşamadan bu dünyadan ayrılıyor.
Tam heykelin fotoğrafını çekerken bir Gelin de fotoğrafçılara poz veriyor.Gelinin  hüzünlü gözlerle baktığı yerde  kederli adamın heykeli var.
Gelinin annesi bana "Bu benim kızım"deyince ben de"Düğün resimleri neşeli olur,kızınıza söyleyin biraz gülümsesin"diye cevap veriyorum.
Anne yüzüme garip bir ifadeyle baktı sonra kızının yanına gitti...
 
ERNEST HEMİNGWAY'İN BARI :
LA BODEGUİTA DEL MEDİO
 
Havana’nın ikon haline gelmiş barlarından biri olan La Bodeguita del Medio’da Ernest Hemingway, Mojita'sını içermiş. Önce naneli şeker limon suyunu buz ve Rom ile karıştırıp üzerine gazlı su ilave edilerek hazırlanıyor.
Duvarda Hemingway'in bir cümlesi yazılı:"Daighiritamı Floridita'da Mojita'mı ise La Bodeguita del Medio’da içerim."
Hemingway,Madrid'de de kaldığı için çoğu mekan,yazarın kendi müesseselerinde yemek yediğini belirten reklamlar vermiş.Bir restoranda şöyle bir tabela koymuş:
"Hemingway never ate here"
"Hemingway asla burada yemedi"
 
FUSTERLANDİA SERAMİK ÜLKESİ
 
Mimar Jose Fuster'in tıpkı Barselona'da Gaudi'nin yarattığı ilginç seramik kaplamaları bu sokakta görüyoruz.
02edde28-3fd2-451f-b681-22a829d009bf.jpg
 
MEZQUİTA ABDALLAH 
ABDULLAH CAMİİ 
 
Küba'da devrimden sonra Fidel Castro,Hristiyanlık dahil bütün dinlere eşit seviyede yaklaşmış.
Abdallah(Allah'ın Kulu) Camii,Hicri Takvime göre 1436 H,Ramazan'ın ilk günü bir başka ifadeyle 17.06.2015 tarihinde açılmış.
 
HOTEL LOS FRAİLES
 KEŞİŞLER OTELİ
 
Hotel los Frailes(Keşişler Oteli)'e girdiğinizde kendinizi rahiplerin manastırındaymış gibi hissediyorsunuz.Bardaki kadın keşiş kıyafetiyle size içki sunuyor.
Keşiş kılıklı bir Çam yarması sizi karşılıyor.Köşede bir Günah çıkarma hücresi ne günah çıkaracak Papaz ne de günahını itiraf edecek dindar insan var.
 
EL SANCHO DE LA HABANA
HAVANA'LI SANCHO
 
İspanyol yazar Cervantes'in yazdığı Donkişot'un sevimli uşağı Sancho'nın Havana versiyonu LeoD'Lazoro 89 tarafından yapılmış.
 
MUSEO DEL CHOCOLATE 
ÇİKOLATA MÜZESİ
 
Aslında Çikolata Müzesinden ziyade Çikolata yapım Atölyesi desek daha doğru olur.
 
SANTERİA FALCILARI
 
Afrika'dan getirilen siyahi köleler töre ve dinlerini de beraberinde getirdiler.Bir kısmı Hristiyan oldu bir kısmı da Santeria inananları adını aldı.Sokak köşelerinde gördüğümüz renkli kıyafetler içindeki Santeria inancındaki bu kadınlar Fal bakıyor,bir taraftan da Purolarını tüttürüyor.
cd0ad1bc-57fb-4a63-9e52-e5c14ee8e17e.jpg
 
KRİSTOF KOLOMB'UN HARİTASINDAKİ  İŞARETLEDİĞİ "MEZQUİTA" KÜBA'DA BULUNUYOR 
 
Hatırlanacağı üzere Karayipler'deki Grand Turk Adası  isminin yörede yetişen bir Kaktüsün "Fes"i andırmasıyla verilmiş olduğu tarihi yanlışlığı şu son 10 yıldır düzeltmeye çalışıyorum.
Her ne kadar ansiklopediler buraya Adada bulunan bir çeşit kaktüsün (Melocactus) üst kısmının fese benzemesinden dolayı Türk denilmişse de bir tarihi çelişkiyle karşı karşıyayız.Biz Türkler fesi;19.yüzyılda Sultan 2.Mahmut döneminde ilk defa tanıdık.Oysa Türk sözcüğü daha 15.yüzyılda geçiyordu.
Amerika'yı keşfeden Kristof Kolomb; hazırladığı haritada Küba'daki bir yeri  "Mezquita” diye işaretlemiştir. Bu kelimenin  Türkçe'deki karşılığı "Mescit-Camii"dir.Daha sonra Piri Reis'in Kolomb'un haritasını inceleyerek meydana getirdiği Haritada da "Mescit" görülür.Bu  da   "Karayip Adaları "nın Kolomb'dan önce Piri Reis ve diğer Müslüman Türk  denizcileri tarafından 15. Yüzyıldan beri biliniyordu"  iddiamı güçlendirmektedir.
Muhtelif yerlerde yazdığım yazılar semeresini vermiş olacak ki Vikipedi de iki ay önce "Fes"e benzetilme iddiasını çürütecek deliler olduğunu düzelterek belirtmiştir.
 
KÜBA VE HAVANA'NIN ANIMSATTIKLARI 
 
---Kristof Kolomb,1494'de Küba'ya gelince buraya "Evangelist" Adası ismini verdi.
---Küba'nın daha önceki isimleri;
Hazine Adası, Korsan Adası, Küba'nın Sibirya'sı, 500 Cinayet Adası ve Unutulmuş Ada .
---Küba’nın dünyaca ünlü “Habanos” Purolarının üretimi hala ilkel yollarla yapılıyor.
--Purolar söylendiği gibi kadınların baldırlarında sarılmıyor, ama tütünlerin ayrılmasını  genelde bacaklarında yapıyorlar. Puroları saran yetenekli uzmanlara “torcedor” adı verilmektedir.
---Atatürk büstünün Türkiye dışında görülebileceği ender yerlerden.
---Amerika'ya kafa tutabilen bir Ülke 
--Sosyalist bir ülke olmasına rağmen, altyapı problemlerini çözememiş tek sosyalist ülke.
--Elinizde dolar varsa her kapının açıldığı ülke.
---Küba'da otostop çekenleri araçlar almak zorunda.
---Havana;Karl Marx theatre'da (17 subat 2001)"Manic Street Preachers konserine evsahipligi yapanmıştır.
---Havana sokaklarında bizdeki peçete satan çocuklar gibi puro satan zenciler peşinizi bırakmıyor.
--Lüks otel barlarının kapılarında kızlar;içeri girmek için yalnız  bir erkeğin gelmesini bekliyor.
--Ernesto Che Guevera nin mezarı  Santa Clara şehrinde.
--Evler dükkanlar 1950 lilerden kalma taş binaların içinde.
--Mariuhana ve bilimum otların çeşitli içme yöntemlerini Havana'da görebilirsiniz.
--Küba'da şeker pancarı üretimi yüksek.
--Havana eski Amerikan arabalarının cenneti.
--Küba'yı en çok ziyaret eden İtalyan ve Amerikalılar.
---Asgari ücret ayda 25$
--Küba'da devlet dairesinde çalışan işçi maaşları aylık 35$ .Bir restaurant sahibinin aylık geliri 450 $ civarında.
---Jose Marti ;Küba'nın milli kahramanı, Atatürk'ü.Ülkenin bağımsızlığı  icin örgütlenmenin öncüsü  olup, bunun icin savaşırken epey genç yaşta ölmüş.Adına anıtlar yapılmış.Küba devriminin fikir babalarından.
-Che'nin devrimci 81 arkadaşıyla  gizlice Havana'ya geldiği teknenin adı GRANMA.Bu isim  aynı zamanda, Küba'da çıkan, devrimin ateşli savunucusu gazetenin adı.
--Partagas puro fabrikası olarak bilinse de, fabrikadan çok imalathane demek daha uygun düşer.
--Bu imalathane Katalan'lı bir işadamı olan J.Partagas Ravelo tarafından tesis edilmistir.Partagas, ilk defa fermante için meşe yada benzeri materyalden fıçıları kullanmış.
-İlk AVM den sonra ilk 5 Yıldızlı otelin   açıldığı ülke.
--Küba,Sol'un kalesi olmak istediği için Sol'un kalesi değil, tam aksine ABD ambargosu nedeniyle o şekilde kalmak zorundalar. Neden sol kalmak zorundalar? Çünkü çağın gerisinde kaldılar ve sermayeleri yok, hangi ülke ile araları iyi olursa olsun Küba ile ticaret yapacak ülke Küba'yı sömürecek.Çünkü Küba'nın ticaret karşılığı verecek hiç bir şeyi yok. 
---Küba'da bebek ölüm oranları binde 2.
--Küba'nın birçok şehrinde içme suları kirli, ayrıca düşük gelirli kenar mahallelerde kanalizasyonların taşması ve sokakların çöple dolması sık görülen bir şey. 
--Küba;dünyada ihtiyaç olan her yere doktor gönderen, tek bir vatandaşını dahi evsiz ya da yemeksiz bırakmayan, ambargoya ve imkansızlıklara rağmen herkese iyi bir eğitim sağlayan ve tıpta dünyanın en iyi ülkelerinden biri haline gelen ülke.
---Küba'da pek bilinmez ama küçük bir Yahudi nüfusu da var.
--Rüyalar bazen gerçek (!) olabilirmiş:
Rüyanızda beş dakika önce dans ederken tanıştığınız  kızın evine akşama misafir olup sabaha kadar tek kale maç yaparak gol nidaları atıp, sabah kalktığınızda kızın kardeşlerinin yatağı ile aranızda sadece bir çarşaf olduğunu görüp sıyıracakken kızın gelip ailesi ile birlikte kahvaltıya çağırmasıyla  "Vay be! Ne geniş bir Aile !" diyeceğiniz bir olayı her gece her Türk erkeği Küba'da rüyasında görebilirmiş.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141