• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Muğla 12 °C
  • İzmir 18 °C
  • Aydın 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Tevazu bir yöneticinin tacıdır

Halil CANDA

 

Bir yöneticinin halkına vereceği en büyük hizmet ne olabilir?

Şehri imar etmek mi?

Yolları düzeltmek mi?

Dürüstlük mü?

Çalışkanlık mı?

Bunlar elbette bir yöneticide bulunması gereken niteliklerdir.

Ama en önemli şey değildir.

Bir yöneticinin halkına vereceği en büyük hizmet tevazudur.

Alçak gönüllü olmaktır.

Kapısını çalanı buyur etmek, onun derdini dinlemek. Mümkünse derdine derman olmak.

Siz yaşadığınız yerin caddelerini altından yapsanız, evlerin musluklarından su değil şerbet akıtsanız, caddeleri pırıl pırıl temizleseniz ,dünyanın en güzel parklarını yapsanız bile yüzünüz sirke satıyorsa hepsi nafile.

İnsanlar sizin makamınıza bir evladının yanına gidiyor gibi rahat gidemedikçe, bir kardeşine meramını anlatıyormuş gibi konuşamadıkça iyi bir yönetici olamazsınız.

Sayın Yılmaz Büyükerşen’le tanışma fırsatımız oldu. Kendisiyle tanışmadan önce Eskişehir’i gezdik. Caddelere ,parklara belediyenin halkıyla bütünleştiğine şahit olduk. O kadar düşünceli bir insan ki şehre tramvay getirip dolmuşçuların işine son verdiğinde onları ekmeğinden etmemek için tramvayın kazancından pay vermiş. Şehri hem dolmuşların kirliliğinden kurtarmış hem de dolmuş esnafına daha güzel bir kazanç kapısını açmış.

Kendisiyle tanıştığımızda hayranlığımız daha da arttı. Yaptığı hizmetler bir tarafa.ne kadar mütevazi bir insan. Samimiyetiyle ,sıcaklığıyla,babacanlığıyla bizi kendine hayran bıraktı. Giderken de nerdeyse arabamıza kadar geçirecekti ama bizim ısrarımızla sadece belediye binasının kapısında uğurlamaya razı oldu.

Demek ki önce insan olacaksın. Halkına yukardan bakmayacaksın. Herkesi sevgiyle kucaklayacaksın. Bunları başarırsan gerisi de kendiliğinden geliyor.

Marmaris Beldibi’nde vatandaşlarla konuşuyorum. Biz Yılmaz Büyükerşen için ne düşünüyorsak onlar da Belediye Başkanları sayın İdris İspirli için aynısını düşünüyor.

Hatta Beldibi’nde bazı dedelerimiz, amcalarımız diyebileceğimiz yaştaki insanlar işleri olmasa bile sırf başkanlarını görmek için evlatlarını görmeye gidermiş gibi sayın İspirli’nin makamına gidiyorlar.

Beldibi’nde insanlar dertli.

Sebebi belediyenin kapanacak olması.

Ne zaman ihtiyaç duysalar ulaşabilecekleri bir belediye başkanı varken şimdi Marmaris’e ,hatta bazı işler için Muğla’ya nasıl gideceklerini, gitseler bile belki randevu bile alamayacaklarını düşünüyorlar.

Hatta bir amcamız diyor ki ‘’Belediye olmadan önce Beldibi’nde çöpler haftada bir kez alınırdı, şimdi her gün alınıyor, Marmaris’e bağlanınca Beldibi yine üvey evlat muamelesi görecek’’

Haksız da sayılmaz.

Ama bizler inançlı insanlarız çok şükür. Belki Beldibi Belediyesinin kapanmasında da bir hayır vardır. İdris İspirli mütevazi kişiliği ,halka yakınlığı ,belediyecelik tecrübesiyle Beldibi’nin kaderini değiştirdiği gibi Marmaris’in kaderini de değiştirir inşallah . Gönlümüzden geçen bu.

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141