• BIST 10267.09
  • Altın 2413.146
  • Dolar 32.2664
  • Euro 34.8187
  • Muğla 17 °C
  • İzmir 20 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 15 °C

SİZİN ARABA DAHA YOLDA DÖKÜLÜYOR

Halil CANDA

İnsan oy verirken nasıl davranır?

Seçeceği partinin ya da adayın hangi özelliklerine bakar?

Demokrasi kültürünün yerleştiği ülkelerde insanlar genelde ekonomiyi kim daha iyi yönetecekse ona oy verir. Kim daha adil olursa ona oy verir demiyorum. Çünkü böyle ülkelerde adaletin siyasetle ilgisi olmaz. İktidarda kim olursa olsun adalet hep vardır.

Bizim gibi Ortadoğu ülkelerinde insanlar hangi tercihlere göre oy verirler?

Bizler daha çok taraf tutarız. Takım tutar gibi.

Şu sözler size yabancı geliyor mu?

‘’biz dededen Demirelciyiz’’

‘’biz sülaleden CHP liyiz’’

Bizim ülkemiz giderek daha keskin bir kutuplaşmaya sürüklenirken durumumuz bundan daha da vahim şu an. Çünkü insanlar da ayrışmış durumda. Mesela ailesinde başörtülü hanımların ağırlıklı olduğu insanlar iktidardan Ak Partinin gitmesini ister mi? Haklı olarak istemez. Çünkü o insanlar Ak Partiyi inançlarının ,yaşam tarzlarının bir garantisi olarak görüyorlar. Ak Partiden başka bir partinin iktidara gelmiş olması düşüncesinden bile kaygı duyuyorlar. Sadece başörtüsü meselesi de değil. Ak Partiden önce bankada biraz parası olan onun faiziyle geçinirdi. Ak Partiden sonra faizler düşünce çoğu insan cesaretlenip konut kredisi aldı,ev sahibi oldu.

Öteki taraftan Ak Partiyle yıldızı hiç barışmayacak olan kesimler ise öyle kısır bir muhalefet anlayışına sahipler ki, durmadan öfkeleniyorlar, öfkelendikçe hakaret ediyorlar, hakaret ettikçe daha da sevimsiz oluyorlar. Bu halde Ak Partiyi sandıkta devirmek de mümkün olmuyor.

Türkiye’nin demokratik olmadığından bahsediyorlar ama Başbakana hiç çekinmeden hakaret edebiliyorlar. Hırsları gözlerini öyle bir bürümüş ki kendi taraflarının handikaplarını ,eksilerini göremiyorlar.

Bir kısım sanatçılar uyuşturucu kullanmaktan gözaltına alınıyor bunu gezi parkına bağlıyorlar. Hiç düşünmüyorlar ‘’bu sanatçıların uyuşturucu madde bağımlısı olmasının ne kadar kötü olduğunu’’. Onlar olaylara sadece siyasi açıdan bakıyorlar.

Allaha şükür henüz körleşmiş bir siyaset anlayışım yok. Ömür boyunca şu partiden başkasına oy vermem demiyorum. Türkiye’de tercihleri değişebilecek büyük bir kitle var. Onların oy vereceği yer seçimin galibini belirliyor aslında.

Diyelim ki siz Ak Partiyle yıldızı hiç barışmayanlardansınız. Biz de kararsız seçmeniz .Bize ne tavsiye ederdiniz gönül rahatlığıyla?

Diyorsunuz ki o araba iyi değil sen o arabadan in bu arabaya bin. Ama görmüyor musunuz sizin araba daha yolda dökülüyor. Sevgiyle kalın.

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141