• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Muğla 14 °C
  • İzmir 17 °C
  • Aydın 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

SABIR AYI

Temel IRMAK /Gönül Dostu

 

"Ramazan ayı; kaygıların ve sıkıntıların yerini, sevgi, saygı ve hoşgörüye bıraktığı, insan ilişkilerinin güçlendiği, umutların canlandığı bir dönemdir. Müslüman aleminin kutsal aylarından” demiş sayın Marmaris belediye Başkanı M. Ali Acar gazetemize ulaşan mesajında.  

Ramazan ayının ilk orucu Huzur evinde açılır. Rahmetli İsmet Karadinç’in başlattığı ve ardından Başkan Acar’ın devam ettirip gelenek haline getirdi. Bir aksilik olmasa ilk iftarımızı huzurevinde açacağız Başkan Acar’ın daveti üzerine.  Huzurevinde he akşam yemek dağıtımı yapılarak insanlarımıza bir katkı sağlayan hayırseverden de Allah razı olsun.

Mübarek Ramazan ayının ilk haftasına girdiğimiz, bugünlerde Allah (c.c) yardımcınız olsun. Etrafımızda o kadar oruç tutmayan insanı bir arada görünce insanın "ben neden tutuyorum" diyesi geliyor. Aman ha, şeytana uymayınız.

Bazı insanlardan Allah'la kul arasına girilmez veya benim kalbim temiz gibi sözleri duyunca üzülüyorum. Geçtiğimiz gün tanıdığım birisi; kalbim temiz deyince, doğrudur sen omo'yla yıkanmışsın bende alo'ya diye espri yapmıştım.

Hepimiz bazen öyle sıkıntılara düşeriz. İşte o zaman sabır karşımıza çıkar.  Sabretmek akil insanların başarabildiği bir iştir.  Hele bu Mübarek Ramazan ayında sabır daha güzel bir karşılık bulur.

Acıya katlanma, sıkıntı ve meşakkatlere karşı soğukkanlılıkla mukavemet etme, aklın ve dinin gösterdiği yolda sebat etme.

Sabır ruhun bir melekesidir, güzel bir huydur. Tahammülü zor ve nefse ağır gelen şeylere katlanmak ancak sabır ile olur. Bir hakkı müdafaa ve muhafaza etmek için gösterilen sebat, sabretmekle mümkündür. Allah'ın emirlerini yerine getirmek, aklın ve dinin hoş görmediği ve nefsin meşrû olmayan istek ve arzularına mukavemet edebilmek, hayatta elde olmadan başa gelen ve insana büyük elem ve keder veren bela ve musîbetlere karşı koyabilmek ve bunların üstesinden gelebilmek için sabırlı olmak ve sabretmeye alışmak lazımdır.

İnsan hayatta öyle işlerle karşılaşıyor ki, delirmemek elde olmuyor. Hem sabır diyoruz zaten. Sabrediyoruz. Allah büyüktür diyerek içimize atıyoruz. Elimizden alınan onca emek için susuyoruz. Yine Allah'a havale ediyoruz. Bazen kızdığımızda oluyor. Bir toplulukta onca dillerin sustuğu bir anda bağırarak tepkimizi ortaya koymamak için yumruklarımızı sıkıyoruz.

 

Bazen olaylar üst üste üzerimize gelebiliyor. Sabır en güzel iştir. Sabreden kazanır. Hem bu dünyada hem de ahrette.

Bütün Gönül dostlarımın Ramazan aylarında yapacakları hayırlarınız, orucunuz ve, dualarınız kabul olması dilediğiyle.

“Allah’a Emanet olunuz” … 

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141