• BIST 8871.74
  • Altın 2240.967
  • Dolar 32.3166
  • Euro 35.103
  • Muğla 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

POLİS

Turgut Emrah ARDIÇOĞLU

Polisler toplumun güvenliğini ve toplumsal huzurunu sağlamakla görevli polislerimiz vicdanı olmayanların karşısında duran kanun adamlarıdır. Osmanlı İmparatorluğunda asayişi zabıta sağlıyordu. 10 Nisan 1845 tarihinde ıslahat çalışmaları kapsamında polis teşkilatı kurulmuştur. İlk kurulan polis teşkilatı o zamanın başkenti İstanbul’un güvenliğini sağlamak üzere kurulmuş ve daha sonra teşkilat diğer bölgelerde de örgütlenmiştir. Osmanlıda polis hizmetlerini büyük şehirlerde Serasker, taşrada ise zaptiyeler tarafından yürütülüyordu. Polis kelimesinin kökeni Yunanca’ya dayanmakta olup politika kelimesinden türediği sanılmaktadır. İşlev itibariyle polis, kolluk kuvvetidir, asayişi sağlar, halkın huzurunu temin etmekle görevlidir. Aynı zamanda polis yardıma ihtiyacı olanın yardımına yetişir. Suçluları yakalar, nümayişleri kontrol altında tutar ve taşkınlıkları engeller. Gelişmiş ülkelerde polis sıradan anlarda adeta görünmez halde olan, her hangi bir sorun anında ise hemen yardıma koşan bir yapıya sahiptir. Polislerimiz, yaşlı, kadın, çocuk ve engellilere devletin şefkatli yüzünü gösterirken, kanuna karşı koyanlara, insanlığa karşı suç işleyenlere de devletin sert yüzünü gösterir.

Türkiye’nin en doğu ucu Iğdır İli Aras ırmağı dil kesiminde görev yapan, Türkiye’nin en kuzey ucu Sinop ilinde İnce Burun ’da deniz polisi olarak görev yapan, Türkiye’nin en güney ucu Hatay ilinde Beysu Koyunda güvenliği sağlayan, Türkiye’nin en batı ucunda Çanakkale Gökçeada’daki Avlakaburnu sınırımızı koruyan  7/24 kesintisin görev yapan polislerimiz yani gerçek kahramanlarımı peki kimdir bunlar.

Polis, bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin korunması ve toplumun düzen içerisinde yaşamını sürdürmesi için hukuk ilkeleri içerisinde güvenlik hizmeti sunan teşkilat ve bu teşkilata mensup memurdur. Sosyal ve genel düzenle ilgili kanun, nizam ve emirlerin yerine getirilmesini sağlayan, suçu önleyici tedbirler alan polise idari polis denir. İdari polis, önleyici ve koruyucu görevleri yapmak için suç oluşturan unsurları göz önüne alarak o bölgede karakol, güvenlik noktası, devriye ve motorlu ekipler kurar. Yurt içine zararlı kişi ve maddelerin girmemesi için gerekli kontrolleri yapar, halka açık yerlerde suçların oluşmaması için tedbirler alır. Ruhsatsız ve kullanımı yasak silahları yakalamak için aramalar yapar. Genel ahlaka uygun olmayan hareketleri önler. Açılması izne bağlı yer ve işletmelerden izinsiz açılanları kapatır. Halkı rahatsız edici durum ve hareketlerin olmasını önler.

İşte gerçek kahramanlarımız bunlar biz uyuyalım diye uyumazlar biz hayatta kalalım diye kendi canlarını feda ederler biz sevdiklerimizle zaman geçirelim diye onlar sevdiklerinden vaz geçerler çocuklarını uykuda severler işte gerçek kahramanlarımız.

Kahraman onurlu ve şerefli Türk Polis Teşkilatı’mızın 178. Kuruluş yıl dönümü kutlu olsun.

Sağlıklı kalın huzurlu kalın hoş cakalın….

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141