• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Muğla 11 °C
  • İzmir 15 °C
  • Aydın 16 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

OYLARI KİMİN VERDİĞİ DEĞİL KİM SAYDIĞI ÖNEMLİDİR

Halil CANDA

                Stalin’e atfedilen bir söz vardır. ‘’oyları kimin verdiği değil ,kimin saydığı önemlidir’’ .

                Türkiye tarihi şaibeli seçimlerle doludur ama son yerel seçimler kadar ayyuka çıkmış, alenen yapılmış, nerdeyse memleketin her yanına sandık hilelerinin bulaşmadığı bir seçim yoktur.

               Son yerel seçimlerdeki şaibeler giderilmeden , vicdanlar rahat etmeden şimdi de yakın bir tarihte yapılacak  Cumhurbaşkanlığı seçimi moduna şimdiden girdik. Kimisi diyor ki muhalefet partileri ortak aday çıkarsın ,kimisi diyor ki herkes kendi adayıyla çıksın .Muhalefet partilerinin liderleri ve yönetici kadroları ya çok iyi niyetliler ya  da Türkiye’nin durumundan da kendi durumlarından da memnunlar.

                Seçim sistemi değişmedikçe,oyların sayılması,tasnif işlemleri değişmedikçe  birleşsen ne olur birleşmesen ne olur?

                En azından Yüksek Seçim Kuruluna bile güvenin sarsıldığı bir ortamda demokratik bir seçimden bahsetmek mümkün mü?

                Ankara’yı görmedik mi? Mansur Yavaş sabaha karşı farkı açmaya başlayınca sandıklara bakanlar nezdinde müdahale edildi mi edilmedi mi? Sandıklarla oylar taşınıp yerine yeni oylar konuldu mu konulmadı mı? Diyelim ki başbakan yardımcısı ve ya diğer bakanlar çok iyi niyetli insanlar. Onların seçim gecesi İl ,ilçe seçim kurullarına ,Yüksek Seçim Kurullarına  gitmesinin altında bir kötülük olmamış olsun ama onların orada görünmesi bile seçime gölge düşürür.

              Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde acaba Türkiye’nin kırka yakın ilinde trafolara yine kediler girecek mi girmeyecek mi bunun cevabını verebilir misiniz?

            Yüksek Seçim Kuruluna yapılan itirazlarda  tek tük muhalefet partileri lehine karar çıkarken AKP lehine verilen kararlar ezici bir üstünlükte değil mi? AKP'nin itirazları sonucu Ağrı’da 14 defa oylar sayıldı,Hatay’da 5 defa oylar sayıldı, Ankara'da CHP'nin itirazına rağmen bir kere bile oylar sayılmadı. Üsküdar’da da aynı.Bunlar sadece örnek ,daha neler var yazılmayan.

                Buna rağmen muhalefet partilerinden tık yok. Onlar Cumhurbaşkanı adayı seçmenin derdinde. Arkadaş bu sistemle, bu hilelerle kimi aday belirlerseniz belirleyin sandıktan hep iktidar partisi çıkar. Boşu boşuna ne memleketi yorun ne insanları bunaltın. Ama siz seçimi kazanmak önemli değil  önemli olan centilmence mücadele etmek diyorsanız  biz ne yapalım?

                Bu Yüksek Seçim Kurulu  değişmedikçe gidip oy kullanmak zaman kaybından başka bir iş değil.

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141