• BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • Muğla 8 °C
  • İzmir 8 °C
  • Aydın 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C

ÖĞRETMENİM

Turgut Emrah ARDIÇOĞLU

Mustafa Kemal Atatürk'ün, hepimizin görmüş olduğu elinde tebeşir ile karatahta önünde Latin harflerini çevresindekilere öğrettiği resmin tarihi 24 Kasım 1928'dir.Atatürk o gün Başöğretmenlik görevini üstlenir. Kendisine Başöğretmenlik unvanı da o gün verilir. Ülkenin çok düşük olan okuma yazma seviyesini yükseltmek için uygulanan Millet Mekteplerinin açılış günüdür o gün. Millet Mektepleri okuma yazma oranı çok düşük olan yeni Cumhuriyetimizin Ülkemizin okuma yazma oranını mümkün olduğunca yükseltmek için 20 yıl süresince uygulanır ve 20 yılın sonunda yüzde 10'larda olan okuma yazma oranı yüzde 20'lere çıkarılır. Millet Mekteplerinin açıldığı gün olan 24 Kasım Atatürk'ün doğumunun 100.yıl dönümü olan 1981 yılından itibaren Ülkemizde "Öğretmenler Günü" olarak kutlanmaktadır.

Millet Mektepleri devam ederken Köy Enstitüleri 1940 yılında açılır ve Köy Enstitüleri 1954 yılında kapatılıncaya kadar öğretmen yetiştirir. İlkokul mezunu olan çocuklar Köy Enstitülerinde eğitim görerek öğretmen olur, yaşadığı köylere geri dönerek orada öğretmen olarak görev yaparlar. Köy Enstitülerinde öğretmen adaylarına tarım ve hayvancılıkta öğretilir ki görev yaptıkları köylerde çocuklara sadece okuma, yazma, matematik gibi dersleri değil aynı zamanda çocuklara ve köylüye üretmeyi öğretirler. Öğretmen köyün sadece öğretmeni değil en kıymetlisi, en saygınıdır çünkü köyün yol göstericisi, akıl hocasıdır.

Öğretmenler her gün pırıl pırıl. Hafta sonları dahil tıraşsız öğretmen gören yoktur. Önce örnek insanlar. İnsan nasıl saygı göstereceğini şaşırıyor. Sokaktan geçiyorsa asker gibi hazır ola geçip, gözlerini ayırmayacaksın. Belki bir şey söyler diye. Bir şey istese diye bakarsın. Uçasın gelir. 
Kırk elli yıl öncesinde böyle Ulu Öğretmenlerimiz vardı. Özverili. Mesaisi dışında da sokak tabiriyle tüm zamanlarda öğretmen. Yine öğretmenlerimiz çok farklı değil. Vatanını ve milletini sevenler, vatanına ve milletine faydalı insanlar yetiştirmek için zamanlarını harcıyorlar. Ama bir farkla. Bu defa daha fazla puan alsın, daha iyi okula ve üniversiteye girmeye hak kazansın diye. Eskiden vatana ve millete faydalı olmak felsefesi daha öncelikliydi. İyi yerde okusun felsefesi kendine daha faydalı oluyor değil mi? 

Baş Öğretmen Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere 21.11.2022 Gaziantep Karkamış’ta Şehit olan Ayşenur ALKAN öğretmenim; 04.09.2011 Tunceli Şehit olan Dilay KERMAN öğretmenim; 09.06.2017 Batman Şenay Aybüke YALÇIN öğretmenim; 12.07.2017 Tunceli Necmettin YILMAZ öğretmenim ve daha ismini sayamadığımız nice bu vatan toprağına emanet edilen tüm öğretmenlerimizin öğretmenler günü kutlu olsun ruhları şad olsun…

     Sağlıklı kalın huzurlu kalın hoş çakalın…

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141