• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Muğla 11 °C
  • İzmir 13 °C
  • Aydın 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Moldova Büyükelçisi Dmitri Croitor'dan yatırım çağrısı!

Temel IRMAK /Gönül Dostu

Marmaris Moldova Fahri Konsolosu Gül Yazıcı ile Marmaris Ticaret Odası (MTO) Başkanı Süleyman Mutlu Ayhan’ın iş insanlarıyla düzenlediği toplantıda, Moldova'nın Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor, ülkesinde yatırım yapmaya davet etti.

Gazeteci olarak toplantıyı sonuna kadar takip ettim. Ve Moldova'nın Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor'le tanıştım. Moldova'yı tanıyan ilk ülke Türkiye olmasından dolayı teşekkür ederek. 9. Cumhurbaşkanımız merhum Süleyman Demirel'den övgüyle söz etti. Sayın Büyükelçi Croitor"la ayaküstü sohbet ettik.

Merhum Demirel ile Türkeş'in Türki Ülkelerinin özgürlüklerine kavuşmalarında büyük katkıları olduğunu söyledim. Ankara’da olduğumda mutlaka Büyükelçiliğine uğramamızı rica etti.

Türkçe konuşan Büyükelçi Gagavuzlar Türkü. Moldova'da Gagavuz Türkleri'nin yaşadığını Türkiye'nin Moldova ve Gagavuz Türkleri'ne destek olduğunu söyledi.

0e079881-f02b-4e43-bcbf-65f21abab5c5.jpg

Dedelerimin 1880 yılları sonuna doğru Orta Asya'dan Trabzon'a göç ettiklerini, oradan da Çarşamba'ya yerleştiklerini söyledim. Sanki akrabam gibiydi  Büyükelçi Croitor. Özümüzden birşey kaybetmedik bizler, dünyanın neresinde bir Türk yaşıyor ve onunla karşılaşıyorsak aynı duyguları yaşıyoruz. Çünkü biz Türk’üz.  En yakın zaman içinde Moldova'ya gideceğimi söyleyince memnun oldu.

İş insanlarımızın Moldova'ya yatırım yapması yönünde slayt gösterisini dikkatle takip ettim. Düz ova üzerine kurulmuş olan Moldova'nın tarım ürünleri yönünden ilerleme kayıt etmesi gayet iyi. Önümüzde ki yıllarda Küresel sorunların artmasıyla birlikte, tarım ürünlerinin kıymeti daha çok anlaşılacaktır. Ondan ki, Moldova’ya Marmaris’te imkanı olan tarım arazisi kiralayarak yatırım yapabilir. Bu benim görüşüm. Ama Büyükelçi Croitor yatırım yapmak isteyen iş insanlarımıza yatırımlarla ilgili tavsiyelerde bulunacaklarını belirtti.

Ülkeler arasında dialogların artmasında sayın Croitor gibi insanların her ülke temsilciliklerinde olması gerekir.

"Allah'a emanet olunuz"

 

Notlar:

Gagavuzların kökeninin Oğuz kökenli bir Türk topluluğu olduğu yönündedir. Gagavuzların Balkanlara ve bugünkü Ukrayna bölgesine ilk defa 11. yüzyıl civarında Asya’dan göç ettikleri, Peçenek, Uz (Oğuz), Kıpçak Türkleri ile aynı soydan geldikleri düşünülmektedir.

Moldova, temsili demokrasinin olduğu çok partili sistemle yönetilen bir cumhuriyettir. Tarih boyunca Romanya’nın bir parçası olan Moldova, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Sovyetler Birliği’ne katılmıştır ve 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla beraber bağımsızlığını kazanmıştır. 29 Temmuz 1994 tarihinde referandum yoluyla kabul edilen anayasasıyla idare edilmektedir.

Moldova 33.843 km2 (Dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip 135. ülkesi) Nüfus 3.549.750 (2017 yılı)

 

Moldova veya resmî adıyla Moldova Cumhuriyeti, Doğu Avrupa'da yer alan Ukrayna ile Romanya arasında kalan bir ülkedir. Başkenti Kişinev'dir ve 1991 yılında SSCB'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanmıştır. İçinden Prut ve Dinyester nehirleri geçmektedir. Dinyester Nehri'nin doğu kıyısını bir şerit hâlinde kapsayan bölgede tek taraflı bağımsızlığını ilan eden De facto bir cumhuriyet olan Transdinyester bulunur.

 

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141