• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • Muğla 7 °C
  • İzmir 7 °C
  • Aydın 9 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Merhamet

Temel IRMAK /Gönül Dostu

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan corona virüsü (Covid19) çıktığı günden güne daha fazla can almaya devam ediyor. Aşılamanın devam ettiği bugünlerde önlemlerimizi bizler de alalım.

Türkiye’deki ilk Koronavirüs vakası, Sağlık Bakanı’nın açıklamasına göre 10 Mart 2020 günü teşhis edildi.

Korona virüsten dolayı ülkemizde yasaklar ve pandemi dönemi başladı. Yöneticilerimize ve belediye başkanlarına çok büyük görevler düştü. Merhametli yöneticilerimiz hemen vatandaşlarımız için çalışmalara başladı.

Makalelerimi kaleme alırken etrafıma bakarım. Ve yöneticilerin çalışmalarını inceleyerek düşüncelerimi sizlere aktarırım.

Bugünlerde merhamet sahibi yardımsever ve siyasetçilere dünden daha fazla ihtiyacımız olduğunu hep beraber gördük.

Peygamber Efendimiz, (s.a.v.) buyurdu: “Merhamet etmeyenlere (ahirette) merhamet olunmaz. Bağışlamayan kimse bağışlanmaz. Tövbe etmeyen kimseden tövbe kabul edilmez.” Hz. Peygamber (s.a.v.), "Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim" buyuruyor.

Her şeyde olduğu gibi yine bir kısım insanlar umursamıyor, neredeyse 'bana ne' diyecek modundalar.

Nasılsa emekli maaşım var, özel sektörde ya da kamu kurumlarında çalışıyorum, maaşım gününde yatıyor. Gerisi beni ilgilendirmez yaklaşımı bugün bana, yarın sana.  

Mahalli seçimler bittikten sonra seçilen belediye başkanı bütün şehrin başkanı olur. Ama son 25 yıldır bu algı değişti. Partili belediye başkanı olmayı seçen de, herkesin belediye başkanı olanı da görmek mümkün.

Ülkemizdeki bazı belediye başkanları pandemi döneminde ne yapmışlar diye küçük bir araştırma yaptım.

-Ankara

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş; kumanya ve nakit yardımı, belediyenin kiracılarından kira almıyor. En önemlisi de bakkalların veresiye defterinde yazılı borçları sildirtiyor.  Hala dar gelirli vatandaşlarımıza yardımlarını sürdürüyor.

 

-Samsun

Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Demir’in, ‘Temel İhtiyaç Destek Kartı' uygulaması başlatmış. Belediye diğer yardım ve desteklerini de devam ediyor.   

 

-Muğla

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün pandemin ilk günlerinde, başta kumanya olmak üzere çeşitli desteklerle vatandaşlarımız yanında olmuş. Yaklaşık 50 bin adet gıda ve hijyen paketi yardımı. Ayrıca Halk kart aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşların zorunlu ihtiyaçlara yönelik kullanmaları için 993 aileye 985 bin 100 TL maddi yardım. Pandemi sürecinde tüm icra ve haciz işlemleri durdurulurken, konutlarda 2 ay boyunca borca bağlı su kesme işlemi iptal edildi ve kesilen sayaçlar tekrar açıldı.

* *   *             

3 Büyükşehir belediyesinin yaptıklarından önemli gördüklerimi bizlere yansıtmaya çalıştım.  

Belediye başkanlarının hangi partiden olmaları önemli midir, bence önemli değil. Önemli olan başkanların merhametli davranmaları. Ayrımcılık yapmadan hizmet edebilmektir. Büyükşehir belediye başkanlarımıza çalışmalarında başarılar diliyorum. Bu zamanda merhametli olan hem bu dünyada hem de ahirette kazanır.

 * **

Büyükşehir belediye başkanları çalışıyor da, ilçe belediye başkanları yatıyor mu? Tabii ki hayır. Ülkemizin her yerinden güzel haberler alıyoruz. Dar gelirli insanlarımıza gerekli desteği vermeleri güzel. İşte bu bizim belediye başkanlarımız.  

 

Gelelim Marmaris’e…

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay pandemi döneminde ülke genelinde örnek çalışmalara imza attı. İyi işler yapanları takdir etmek gerek. Burada tek tek şunu yaptı, bunu yaptı diye yazmayacağım. Ama birkaç örnek vereceğim. Öncelikle belediyenin hiçbir hizmet dalında aksama yaşanmadı. Pandemin ilk günlerinde 65 yaş üstünün ev ihtiyaçları görüldü. Ekmek ve sebzelerin poşete girmesine öncelik edildi. Dar gelirli vatandaşa ekmek ve kumanya dağıtımı yapıldı. Cenaze nakil aracı ve cenaze evine yemek gönderiyor, bundan böyle defin için gerekli olan malzemeleri de temin ediyor. Ayrıca Ramazan ayında da ihtiyaç sahibi vatandaşlara huzurevinde sıcak yemek vermeye devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde, sebze meyve üreticilerinin tam kapanma döneminde mağdur olmaması için, belediye ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtmak üzere üreticilerden sebze meyve satın aldı.

Merhamet duygusu olmayan bir belediye başkanlarından bu tür çalışma beklemek ne kadar doğrudur bilemem. Ama nerede olursa, hangi partiden seçilirse seçilsin merhametli olması lazımdır.

Merhametsiz bir belediye başkanından selam dahi alamazsınız. Dar gelirli vatandaşa ekmek dağıtmayı bırakın, su ücretini ödemeyenin suyunu kestirir. Allah bizlere merhametli yöneticileri seçmeyi nasip eylesin.   

Makalemde Belediye başkanları değerlendirdim. Tabi ki Valilerimizin, Kaymakamlarımız ve Vefa Sosyal Destek Gruplarının çalışmalarını taktire şahandır.  Ama en büyük teşekkürü ise sağlık çalışanlarına yolluyorum.

“Allah’a Emanet Olunuz”

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141