• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Muğla 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

MARMARİS SARILARI

Turgut Emrah ARDIÇOĞLU

Yazımın başlığı biraz garip gelmiş olabilir ama onlar sarı onlar her gün gördüğünüz bazen kızdığınız bazen güvenmediğiniz bazen maganda dediğiniz sarılar onlar yolların sarı araçları yani taksiler.

19. yüzyılın son yıllarında Almanya hükümeti için önemli paketleri ve dosyaları taşıyan Thurn und Taxis şirketi, 1897 yılında bir para karşılığında soylu insanları taşımaya başladı. Şirket, ismi uzun olduğu için bir süre sonra halk arasında ailenin soyadı olan 'Taxi' (Taksi) olarak adlandırılmaya başladı ve taksilerin ismi ortaya çıktı. Ülkemizde bu tarihlerde taşımacılık genellikle faytonlarla yapıldığı için taksi kavramı Almanya'dan çok sonra yerleşti.

Kısa süre içinde beklenenden fazla gelişen dolmuş kavramı, bir süre sonra kendi içinde taksileri doğurdu. Belediye artan talep yüzünde dolmuşların tıpkı belediye otobüsleri gibi belli güzergahlarda çalışmasına karar verdi ve taksiler ile dolmuşları ayırdı. 1970'li yıllarda Murat 124'lerin satışa sunulmasıyla beraber İstanbul'da ciddi bir taksi sirkülasyonu başladı. Şoförler eski ve ekonomik açıdan ömrünü dolduran taksiler yerine yerli malı TOFAŞ'ları tercih etmeye başladı. 1980'li yıllarda isteğe bağlı olan taksimetrelerin olmadığı araçlarda ücret tartışmaları çıkıyordu. Olayların çığırından çıkması üzerine alınan kararla taksimetre bütün taksilerde zorunlu hale getirilecek, böylece gereksiz tartışmaların önüne geçilecekti. 1990'larda başlayan turist akınından taksiciler de etkilendi. 1991 yılında Tarihi Yarımada'da taksicilik yapan İhsan Aknur, aracına genellikle turistlerin binmesinden dolayı günlük turlara başladı. Bu iş için İngilizce öğrenen, tarih kitapları alan Aknur, adeta bir seyyar turist rehberi oldu.

Türkiye’nin incisi Marmaris’te peki işler nasıl 507 Taksi 44 Durak var ve tatbikîde el attığı her işi mükemmel bir bicimde yapan bayan şoförlerimiz var yaklaşık 6 bayan taksi şoförümüz. Çoğu zaman sosyal medya yada basında her zaman taksi şoförleri için şikayet oluşur evet işini iyi yapmayan her meslekte olduğu gibi tatbikî bu meslekte var ama şoförümüzü aynı kefeye koymamak lazım hızlı kullanıyorlar doğru ama hiç düşündünüz mü bir hastamı yetiştiriyor hastaneye yada derse geç kalan bir öğretmeni okuluna, bunları hiç düşündünüz mü şoför arkadaşlarda ister yavaş gitmeyi onlarda bir baba bir eş veya bir evlat kimse canında geçmek istemez ama onlar araçlarına bindikleri misafirlerinin dedikleri şekilde hareket ediyorlar. Taksiciler gece gündüz deneden güvenle seyahat etmeniz için direksiyon sallıyorlar bazen araç ta hamile bir bayanı doğumu gerçekleşiyor hastaneye giderken bazen eşinizi dostunuzu sevdikleriniz güvenip araçlarına bindiriyorsunuz ama güvenli bir şekilde seyahat yapıyorlar. Sözün lafın kısası aslında taksi şoförlerine kızıyoruz ama şunun farkında değiliz onlar gizli bir sarı melekler aslında çünkü hep ihtiyacımız olduğu zaman bir telefonda bir ıslıkta yanımızdalar…..

Sağlıklı kalın huzurlu kalın hoş cakalın… 

 

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141