• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Muğla 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Kitabın Ortası

Güven KARABENLİ

 

 

 

 

"Büyükannesi Virgina Woolf, dedesi Tolstoy olanlar coşmuş yine. Bizim gibi ailesini olduğu gibi kabul edip, gerçeği yazanların sayısı çok az çiçeklerim"

Kevser Çiftçi yazmış yazıyıçok severim kendisini. Delikanlı kızdır.

O kadar doğru bir tesbit ki. Benim felsefe gurubuma felsefesini öğretmeye çalıştığım Georges ivanovitch Gurdjieff "kitap okumak yemek yemek gibidir. Eğer yediğiniz yemek kanınıza karışmazsa hiç bir değeri yoktur. Girdiği gibi çıkar gider. Kitap okumakta aynıdır eğer o kitap kanınıza karışıp bir parçanız olmazsa dünyada ki bütün kitapları okusanız what fayda hiç bir yere varamazsınız demiş" güzel adam, büyük adam deri adam. güzel adam.

Ben çok kitap okuyan hatta bazı kitap kuluplerine ve kuruluşlarına üye olan insanlar tanıdım. Hatta bu kuruluşları inceledim. Birbirine poz yapan,, burnundan kıl aldırmayan, neredeyse bütün ağırlığı dünya klasiklerine veren, milyonlarca defa okunmuş, daha on beş yaşındayken okuduğum kitapları çok büyük keşiflerde bulunuyorlarmış gibi inceleyen, arasıra ayıp olmasın diye araya bir kaç yerli yazar sokuşturan, sadece bakın ama nasıl okuyor anlıyor analiz ediyorum diye birbirine hava atan bu vatandaşların bazıları o kadar kendilerini beğeniyor bazen o kadar ileri gidiyorlar ki, neredeyse zavallı yazar dirilip "hassiktirin lan ben öyle bir şey demedim, öyle bir mesaj vermedim nereden çıkarıyorsunuz, götünüzden mi uyduruyorsunuz diyecek yani.

Bir de bu vatandaşlar bu kuruluşlara misafir olarak gelip, bir kitabın nasıl okunacağını, nasıl anlaşılacağını anlatan cevherleri hayranlıkla dinliyor mest oluyorlar. Kimse " lan sen kaç kitap yazdın, ne çıkardın ortaya da böyle bilgiç bilgiç ahkam kesiyorsun, biz zeka özürlüsü müyüz? diye sormuyor.( bu arada genelleme yapmıyorum bu kuruluşlara devam eden iyi niyetli insanlar tabi ki var ben sadece benim tanıma serefine vardığım zat-ı muhteremlerden bahsediyorum.

Yaşamım da kitaplardan kafasını kaldırmayan, ama adam olmayan okuduğu neredeyse orta çağ yazarlarının yarattığı karakterlere benzemeye çalışan, dünyadan sevgiden elini eteğini çekmiş, dünyamızın götüne yılan aktığını fark etmeyen yalnız, mutsuz, bencil insanlar tanıyorum ben. Allah yardım etsin diyorum.

Bu arada Kevser'im bu güzel analizin için sana tekrar teşekkür ediyorum canım benim.

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141