• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Muğla 24 °C
  • İzmir 27 °C
  • Aydın 22 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

“İkiyüzlülük”

Temel IRMAK /Gönül Dostu

Neden iki yüzlüyüz. Neden kendimiz olamıyoruz da, hep yüzümüze maske takıyoruz. Neden adam gibi adam olamıyoruz. İşlerinde başarılı olanları neden kıskanıyoruz. Neden çamur at izi kalsınlarla vakit geçiriyoruz.          Neden… Neden…  Neden… Nedenleri elbette çoğaltmak mümkündür. 

Pek çok insan için; erdem, şeref, onur, gurur ve namus çok önemliyse de; ne yazık ki, bir kısım insanlar için, erdemsizlik, şerefsizlik, onursuzluk ve de namussuzluk, hiç mi hiç sorun teşkil etmez. Bu olumsuz değerler, sadece günümüze has bir durum da değildir.

Etik içerisinde farklı durumlarda farklı bir konuma sahip olsa da, genel olarak ikiyüzlülük kötü bir fiil olarak değerlendirilir. Çoğu din ve ahlâki öğreti de ikiyüzlülüğü kınar.

İki yüzlülük, -münafıklık- bireylerin ve toplumların karekteri haline gelmesi tedavisi zor bir hastalık halidir. Bireyin bu hastalığa yakalanmasının nedeni, baskı altında yaşamasına bağlıyorlar. Tıpkı iki yüzlülüğün-münafıklığın-toplumların genel karekterleri haline  gelmesini toplum üzerindeki aşırı baskıların olmasına bağladıkları gibi.
Toplum ve birey üzerindeki baskı sadece totaliter toplumlarda  olmamakta yarı demokratik toplumların da belirgin sorunu olarak ortada durmaktadır. Baskı, toplumları ve bireyleri iki yüzlü karektere itmektedir. Taklit- kopyacılık- , özenme ve aldatma iki yüzlülük ile birlikte bireyin ve toplumun karekteri haline gelir.

Tarih boyunca bu böyle olmuştur. Örnekleri apaçık ortadadır. Bizim toplumsal karekterimizin iki yüzlülük olduğunu söylemek insafsızlık olur ama bizdeki taklit-kopyacılık, aşırı özenme ve aldatma giderek bireyleri ve toplumuzu, iki yüzlülüğe sürüklemektedir. Bu bireysel ve toplumsal hastalıktan ancak hesaplaşma ile uzaklaşabiliriz.

 

 

İkiyüzlülük için Ansiklopedi ne der: “İkiyüzlülük veya mürailik kişinin sahip olmadığı duygu, düşünce, erdem, değer veya özellikleri, sanki sahipmiş gibi davranması veya sahip olduğunu iddia etmesidir. Çağdaş Türkçe'de bu anlam için sıklıkla ikiyüzlülük sözcüğü kullanılır, mürailik ise ikiyüzlülük sözcüğüne oranla bugün pek fazla kullanılmamaktadır, eskimiştir. Bazı Batı dillerinde ikiyüzlülük anlamında kullanılan sözcük Latince hypocrisisden türemiştir ki, bu sözcüğün kökeni de Yunanca ὑπόκρισις yani hypokrisis sözcüğünden türemiştir. Bu iki sözcüğün de anlamı "rol yapmak"tır.”

Özlü Söz:

“İnsan sandığım, eğer insandan da insanmış diyebileceğim bir dostum yokmuş”

(Temel Irmak –  14 Ağustos 2010)

 

(Allah'a Emanet Olunuz)

 

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141