• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Muğla 24 °C
  • İzmir 27 °C
  • Aydın 22 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

“Emniyet"teyiz...

Temel IRMAK /Gönül Dostu

Geçtiğimiz hafta Marmaris Emniyet Müdürlüğü'ne yolum düştü. İçeride bir tur attıktan sonra, Emniyet Müdürü sayın Yaşar Turan Çebi'nin müsait olup olmadığını sordum. Sayın Çebi müsaitti.

  

Emniyet Müdürlüğündeki çalışmaları sorunca, birlikte yapılan çalışmaları görmek amacıyla  makam odasından çıkarken çay bardaklarını elimize aldık.

Sayın Çebi'yle, çayımızı yudumlayarak, emniyet içindeki değişimi dinleme fırsatı buldum.

Gündem Gazetesi'nde “Kuzeyin Çocukları”adlı yazı dizisini hazırlayan sayın Oya Dirikcan; “Emniyet Müdürü de Karadenizli onunla da röportaj yapmak istiyorum” dediğinde, “Müdür beyi arayabilirsin, onun hayır diyeceğini düşünmüyorum” diye cevap vermiştim. Oya hanım, sayın Çebi'yle bir solukta okuduğumuz söyleşinde onun için şu deyimi kullanmıştı :  “ … İşte Karadenizli olduğunu unutmadan, Muğlalı olmayı başaran Yaşar Turan Çebi…”

Evet; Yaşar Turan Çebi, 13 yıldır bu bölgede görev yapıyor . 2008 yılında Marmaris Emniyet Müdürlüğü'ne atandı. Çebi yaklaşık 2 yıldır Marmaris Emniyet Müdürlüğü görevini yürütüyor. 

 

Emniyet içinde yapılan tadilatların sonuna doğru gelinmiş. Uzun zamandır, içerisinde dolaşmadığımdan yapılan yenileme ve tadilat çalışmasına şaşırdım. Hani derler ya “etliye, sütlüye bulaşma salla başını al maaşını” öyle yapmamış sayın Çebi. Oya hanımın “Muğlalı olmayı başarmış” dediğini anlayabiliyor insan. Önce bulunduğu ortamı insanların hizmetine iyi şekilde sokmayı başaran bir Emniyet Müdürü olmuş.

Daha önce Emniyet Müdürlüğü'nün içinde olan trafik ve ruhsat işlerine yapan büroyu şimdiki yerine taşıması fevkalade yerinde bir karar olmuş. 

 

Marmaris'te memur olarak yaşamak gerçekten zordur. Bir memur maaşının büyük bir bölümünü kira olarak harcar. Ya bu memur evli ise, okuyan çocuğu varsa. Detayları yazarak zamanınızı çalmak istemiyorum. Malumunuz,  hepiniz bunları tahmin edebilirsiniz. Marmaris'te bugüne kadar görev yapan Emniyet Müdürleri tabi ki ellerinden gelenleri yapmışlardır. Ama bence daha iyisini de yapabilirlerdi. Memurların lojman sorununu çözebilirdiler. Marmaris'imizde yaşayan 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'den destek alınabilirdi.

Neyse, “sağlık olsun” demekten başka çare yok. Sayın Çebi de geniş olmayan  imkanlarla emniyet müdürlüğünde gözle görülür çalışmalar yapmakta. 

 

Bu çalışmaların elbette ki en göze batanı MOBESA güvenlik sistemi. Çok uğraş veilmiş ama artık sona gelinmiş. Sistemin izleme merkezi de hizmete girince, suçluların işi zorlaşacak, vefakar Marmaris polisi de suçla mücadelede oldukça etkili bir kozu eline geçirmiş olacak.  Çok faydalı olacağına inandığım bu sistemin hayata geçirilmesi için kaynak ve emek verenlere Marmaris şükran borçludur. Ben kendilerine şükran duyuyorum.

 

Sayın Yaşar Turan Çebi'nin sözleriyle bu makaleyi de noktalayayım. “Emniyet Müdürü gözüyle bakacak olursa,  şunları söyleyebilirim. Marmaris,  tamamen turizme yönelik bir ilçe. Çok göç alıyor ve bu nedenle kozmopolit bir yapısı var. Bu da bazı sorunları beraberinde getiriyor. Kış nüfusu ile yaz nüfusu arasında çok büyük bir fark var. Yazın 250-300 bine varan nüfusu, küçük bir ilçenin kaldırabilmesi oldukça zor. Gerek trafik, gerek işletmeler, gerekse de yollar insan kaynıyor yazın. Buna karşın, Marmaris polisi başarılıdır. Eski yıllara göre, özellikle 2008'den bu yana suç oranlarında düşüş gözlenmektedir”.

 

Emniyet teşkilatımıza turizm sezonda başarılı görevler diliyorum. Allah (c.c) sizinle olsun…

 

(Allah'a Emanet Olunuz)

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141