• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Muğla 12 °C
  • İzmir 18 °C
  • Aydın 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

EKMEK SU, HAK HUKUK

Halil CANDA

 

             Sinemada çok etkilendiğiniz bir filmi izledikten sonra dışarı çıktığınızda filmin kahramanı yerine kendinizi koyduğunuz oldu mu hiç?

           Ben 1996 yılında İzmir’de Cesur Yürek filmini  izledikten sonra Konak meydanında avazım çıktığı kadar bağırmak istemiştim ‘’Fredoom’’(özgürlük) diyerek.

        Kurtlar Vadisini izleyen ortalama Türk erkeği aksiyonun bol olduğu diziden sonraki ilk on beş dakikada kendini ya Polat Alemdar ya da Abdülhey yerine koyar kimi zaman. Yolda yürüyorsak yürüyüşümüz değişir. Etrafa bakışımız değişir. Ses tonumuz bile değişir.

         Behzat Ç. Dizisi benim de severek izlediğim bir dizi.

          Gerçi son bölümleri  biraz saçma gelmeye başlasa da  oyuncularının hatırına izlenecek bir dizi.

           Behsat’ın lanlı lunlu konuşmaları, biplenen küfürleri, kimseyi takmayan tavırları hepimizin hoşuna gidiyor. Çünkü diziyi izlerken hepimiz kendimizi Behsat yerine koyuyoruz. Hiçbirimiz kendimizi küfür yiyen şüphelinin yerine koymuyoruz. Hiçbirimiz ‘’.  kişi sen misin lan’’ sorusunun muhatabı olan kişi yerine biz olsak nasıl bir tepki verirdik diye düşünmüyoruz.

        Türkiye’de son on yılda polisin vatandaşa karşı tavrı, tutumu çok olumlu yönde gelişti. Her vatandaşa karşı saygılı bir diyalog var. Ben mesleğimden ötürü bunu biliyorum. Tabi ki  beş parmağın beşi bir değil. Ama bir iki kötü örnek yüzünden de bir camia hakkında  tümden kötüdür diyemeyiz.

       Diyeceğim o ki.

       Behsat Ç.  bir dizi kahramanı olarak bile iyi değil. Geçtiğimiz günlerde Marmaris ‘te yaşadığım bir olay bunu hissetmemi sağladı. Tüm polislerin insanlara Behsat Ç gibi davrandığını düşünsenize. Fenomen haline gelen bir dizi kahramanının gerçekte ne kadar itici olduğunu anlarsınız.

       Bu ülke hepimizin. Bugün yönetici olanlar yarın sade vatandaş olacaklarını unutmamalılar. Hak ve hukuk ekmek ve su gibi azizdir. Önemlidir.

     Zengin olabilirsiniz, muktedir olabilirsiniz, emekli olup devletten maaş alabilirsiniz.  Ama bunlar gerçekte bir teminat değildir. İnsan hayatının en önemli teminatı Hukuka bağlı bir devlettir. İnsana en çok huzur veren şey temel haklarının en çok devlet ve onun memurları tarafından dikkate alınacağını bilmesidir.

            

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141