• BIST 8792.48
  • Altın 2238.284
  • Dolar 32.3368
  • Euro 35.0772
  • Muğla 11 °C
  • İzmir 13 °C
  • Aydın 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

“DJ’lik Meslek Olarak Görülmüyor”

“DJ’lik Meslek Olarak Görülmüyor”
O Mahmut Görgen…Yolun daha çok başında!

O Mahmut Görgen…

Yolun daha çok başında!

 

Hayali DJ olmaktı. Hep emek verdi, uğraştı, didindi!

Ve ne yaptı ettiyse kendisini en sonunda sahne de buldu!..

Unutulmaz türkülere kendi tarzıyla yeni boyut kazandırdı.

Bu yolda ilerlemek isteyen her kimse, elinden tuttu destek oldu.

Gece oldu uyumadı, yaz geldi tatile gitmedi, bayram oldu ailesini ziyaret bile edemedi…

Aklında kalbinde tek aşkı olan müzik ve sahnedeydi.

Merak edenler için soruyorum: Mahmut Görgen kendini anlatabilir misin?

İstanbul’da doğup büyüdüm. Öğrenim hayatım da dahil hayatımın tamamı İstanbul’da geçti diyebilirim. Yaz sezonu konser ve partiler amacıyla yaptığım şehir dışı seyahatleri saymazsak tabii. Kafama koyduğum her şeyi yapma gibi bir özelliğim var. Eğer bir şeyi kafama koymuşsam o şey gerçekleşene kadar çok yoğun bir mücadele vermeye başlarım.  Çok çalışkan, iradeli ve disiplinliyimdir.  Çoğu insan beni dışardan gördüğü zaman yani tanımadığında kırılgan bir yapıda, çok mutlu veya çekingen olarak görebilirler ancak benim içimde bir savaşçı var.  Oldukça güçlüyümdür. Nerde ne yapmam gerektiğini de az çok biliyor ve buna göre hareket ediyorum.  Ben bu zamana kadar ne yaptıysam hep başarılı oldum. Başarısız olmayı hiç bir şekilde sevmiyorum ve bundan dolayı başarıya ulaşana kadar çok yoğun bir şekilde gayret ederek istediğimi elde etmiş oluyorum. Bu arada istikrarın önemi çok büyük…

Yaz sezonlarında ise genel olarak uzun bir süre Ege veya Akdeniz bölgesinde kalıyorum. Bu arada stüdyo çalışmalarıma da oralardan devam ediyorum. Bunların yanı sıra normal yaşantıma da gezmeyi ve yüzmeyi çok severim ancak bu aralar yoğunluktan dolayı hiç birisine vakit ayıramıyorum.

DJ’lik mesleğine nasıl başladın?

Benim müziğe karşı çok küçük yaşlarda bile hep büyük bir ilgim vardı. Eskiden kasetlere tekrar tekrar kayıtlar yapardım.  Lise çağlarında video platformlarında takılırken dj’lerin büyük kalabalıklara sadece müzik yaparak hâkim olabildiklerini gördüm ve sonrasında bu mesleğe karşı ilgi duymaya başladım. Şu anda ünlü bazı Dj abilerimden aldığım destekler ve eğitimler sayesinde sektöre adım attım ve hala aktif bir şekilde sahne almaya devam ediyorum.

Dj’lik nedir? Dj olmak isteyenler ne gibi eğitimler alması gerekiyor?

DJ’lik aslında dışarıdan bakıldığı zaman herkese çok kolay gibi gözüküyor. Yaptığımız iş sadece iki tane şarkıyı üst üste oturtup geçiş yaparken tek şarkı gibi yutturmak gibi lanse ediliyor. Ama DJ olmak için çok iyi bir müzik kulağı ve müzikal bir yeteneğin yanı sıra çok ciddi bir yatırım ve zaman gereklidir. Ama sizleri heveslendirmemek için DJ’lerin nasıl popüler olduklarından söz etmeyeceğim. Kısaca açıklamak gerekirse DJ’lerin asıl işi müzik yapmaktır. Ortamın nabzını tutarak insanları eğlendirmek ve düzgün bir şekilde mix atmak DJ’liğin ana kuralları arasındadır.

Şu anda bizim ülkemizde bir meslek dalı olarak görülmüyor olsa bile fazlasıyla artan yüksek gelirlerinden dolayı popülaritesinde de artış olmuştur. Bu işte pratik yapmakta çok önemlidir. Pek çok önemli DJ  canlı performanslarındaki başarılarını yaptığı pratiklere borçludur.  DJ olma konusunda isteği olanların müzikal açıdan çok iyi olması gerekiyor. Bu işle ilgili kurslarda var ama her kursa gidilmemesini tavsiye ediyorum. Bilinen uzun zamandır faaliyet gösteren kursları seçerlerse az da olsa bir bilgi sahibi olabilirler. Veya evlerine birer DJ Seti alarak pratik yapıp araştırmaya devam ederek kendileri de öğrenebilirler. Tabii ki de bunun bir yetenek işi olduğunu da tekrar hatırlatmak isterim.

Dj ve Mc arasında ne gibi farklılıklar var?

DJ müzik çalmaktadır. MC’nin kelime anlamına bakacak olursak Seromoni Ustası şeklinde çevrildiğini görürüz. Özellikle RAP müzikte şarkı söyleyen ve çeşitli ayarlamalar yapan kişilerin yanı sıra özel organizasyonlarda ve partilerde DJ’le beraber sahneye çıkan, DJ performansını gerçekleştirirken mikrofon yaparak ortamı gaza getiren kişi de diyebiliriz

Hangi dj’leri takip ediyorsun?

Takip ettiğim yerli DJ’ler arasında Yasin Keleş, Burak Yeter, Murat Uyar var. Yabancı DJ’lerden de Martin Garrix, David Guetta ve Harwell gibi isimleri takip ediyorum.

Sahne de en çok hangi sanatçılar şarkısını çalıyorsun?

Sahneye çıktığım zaman genel olarak ortama göre değişiyor ama değişmeyen bazı sanatçılar var tabii. Yeşim Salkım, Serdar Ortaç, Demet Akalın, Hande Yener gibi sanatçıların şarkılarına yer veriyorum. Bunlar sahnede şarkılarını çaldığım sanatçıların olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

Neden Dünya’da ünlü bir Türk DJ yok?

Bu konuda yanıldığınızı söylemeliyim. Ümmet Özcan, Burak Yeter  ve Mahmut Orhan gibi dünyaca ünlü  DJ’lerimiz var.

Hadi birazda DJ’liği eleştirelim! DJ’liğin eksik, demode ve beğenmediğin yönleri nelerdir?

DJ’liğin beğenmediğim yönleri arasında bizlere gereken değer hala tam olarak gösterilmiyor. Bir de bazı DJ arkadaşlarımız DJ olmayı sadece kabine geçip kızlarla fotoğraf çektirmek olarak algıladıklarından dolayı bizim mesleğimizin de adı lekelenmiş oluyor. Bu olay artık oldukça demode ve kaliteyi yakalamamız gerekiyor.

Ünlüler ve fenomenler kolay yoldan para kazanmayı DJ’lik yapmak sanıyorlar… bu mesleğin sancılı dönemlerini iyi bilen bir DJ’sin!.. dJ’lik demek halka lanse edildiği gibi 3-5 eğlenceli şarkı ve avuç dolu para kazanmaktan ibaret mi?

Biz profesyoneller olarak onlara DJ denmesinden dolayı ciddi anlamda rahatsız oluyoruz. Zaten canlı performans yapmıyorlar, set çalıyorlar bir de üzerine yüklü miktarlarda ödeme alıyorlar. Mekanlar bu kişilere sahne vermek istiyorlarsa yine çıkarsınlar ama DJ olarak değil. Gelsinler mekanda ufak Talk Show’lar yapsınlar, isteyen kişiler onlarla yine fotoğraf çekilsin ancak kabinde sahibi olan DJ’ler yer alsın. DJ’lik tabii ki de 3–5 şarkı çalmak değildir. Sahneye çıktığınızda pisti doldurabiliyorsanız iyi bir DJ’sinizdir. İnsanlar size sosyal medyadan küfürler etmiyorsa, geleceğiniz günü bekliyorsa ve ne zaman burada parti yapacaksınız diye soruyorsa iyi bir DJ’sinizdir. DJ’lik müzik kulağı gerektirir, nerede ne çalmanız gerektiğini bilmezseniz bu işi yapamazsınız. Başlasanız bile çok uzun bir süre tutunamazsınız.

Kerimcan Durmaz’ın konser başı 40 bin tl kazandığını duyunca bu sektörde para var dedim. Peki, sen emeğinin karşılığını alabiliyor musun?

Kerimcan gibi fenomenlerin devri bittiğinde mekanların adam gibi çalacak, canlı performans yapacak DJ’ler bulabileceklerinden çok emin değilim. (Gülüyor) Müzik bilgisi olmayan, herhangi bir şey üretmeyen sadece dansıyla popüler olan kişilere bu denli yüksek tutarlar ödenmesi tabii ki de bizleri çok fazla rahatsız ediyor. Bizler şu anda hak ettiğimiz ücretleri alamıyoruz.

Sanat dünyasından hangi isimlerle çalışma şansı yakaladın?

Albüm olarak ünlü isimlerle bu zamana kadar bir projemiz olmadı. Ancak geçmiş dönemde İbrahim Karabulut ile single çıkarttık. Sahne olaraksa pek çok ünlü isimden sonra  geceye devam etmek amacıyla sahne aldım. Yakında yeni projelerimde var.

Dj’lik yapmak isteyenlere ne gibi önerilerin var?

Müziği öğrenmekten ve bu işi yapmaktan korkmamalarını tavsiye ediyorum. Müziği öğrenmek inanın en az çalmak kadar keyiflidir. Bu işi öğrenmek ve bilerek yapmak size dünyanın en güzel, en kazançlı ve en popüler sektöründe çok ciddi bir yer kazandırır. Sosyal medya hesaplarımdan bana yazanlara da eğer görürsem bilgiler vermeye çalışıyorum. Ama üzülerek söylemeliyim ki yazanlardan bir çoğunu da göremiyorum.

Peki, Mahmut Görgen ünlü sanatçılar şarkılarına remix yaptırmak isterlerse neden senin kapını çalsınlar senin diğer Dj ve Aranjörlerden ne farkın var?

Benim farklı bir Sound’um var ve tamamen çözüm odaklıyım. Genel olarak çalışma yapacağımız sanatçılarla uzun uzun oturur konuşur ve neler yapacağımıza karar veririz sonrasında ise proje ortaya çıkar. “Yenilik her zaman iyidir” diye ekleyeyim.

Ege bölgesinin popüler solisti Mustafa Kandak’la sürpriz bir çalışmaya imza atacağınızı duydum. Bu özel çalışmayla ilgili okuyucularımıza bilgi verir misin?

Kurban bayramına yetiştirmek için çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Projenin %70’lik bir kısmı tamamlandı diye bilirim. Sadece canlı enstrümanlar ve ana vocal okumalarımız kaldı. Güzel bir pop şarkısıyla müzik severlerin karşısında olacağımız için ciddi anlamda heyecanlıyız. Projeyle ilgili fazla bir bilgi verip sürprizi bozmak istemiyorum ama hareketli Türkçe bir şarkıyla bomba gibi geliyoruz diye bilirim.

Yakında iddialı bir proje albümün çalışmalarına başlayacaksın? Kimlerle çalışacaksın ve albümde hangi şarkılar yer alacak?

Bu albümle ilgili olarak pek çok ünlü isimle görüşmeler yapıyorum ama isimler daha kesinleşmediği için şu anda bu konuyla ilgili isim vermenin çok mantıklı olmadığını düşünüyorum. Bu projede Türkülerimizi günümüze uyarlayarak yeniden düzenleyerek müzik severlere emanet edeceğiz.

Anonim türk halk müziğine modern bir soluk getireceksin. Hangi anonim türküler senin aranjenden geçecek?

Hey Onbeşli ve Eledim Eledim türküleri şu anda kesinleşenler arasında yer alıyor. Ama en iyilerini sunabilmek için hala araştırmaya devam ediyorum. Mahmut Görgen Sound’u ile Türküler dinlenmesine çok az bir zaman kaldı.

Mahmut insanlar senin hakkında neyi bilsin isterdin?

Projelerime çok bağlı olduğumu ve müzikseverler için sürekli olarak çalıştığımı bilmeleri benim için yeterli olacaktır.

Yakın gelecekte ki projeleriniz neler?

Yakın bir gelecekte bir TV kanalında program yapmaya başlayacağım. Programımda ünlü isimleri ağırlayarak sohbet edeceğimiz güzel bir format hazırladık. Ayrıca Youtube ile ilgili projelerimiz var ama tabiiki de bunlar için biraz daha zaman gerekiyor.

Konser takvimin?

Kesinleşen konserlerimizi genelde sosyal medya hesaplarımız ve resmi web sayfamızdan duyuruyoruz. Bu ay sonunda gerçekleşecek etkinliklerimizin iptal olduğunu da bu soru aracılığıyla buradan açıklamış olalım.

Yaş-Boy-Kilo: 28–1.70-73

Burcu: İkizler

Ayakkabı numarası: 41

Göz rengi: Kahverengi

Saç rengi: Kumral

Kullandığı parfüm: Hugo Boss Man Extreme

İdeal Tipi: Müziğe ilgilisi olan kızlar

Sevdiği renk: Siyah

Sevdiği yemek: Kalamar

Sevdiği içki: Viski

En sevdiği tatil yeri: Bodrum

En sevdiği sanatçılar: Yeşim Salkım, Sibel Tüzün, Yalın, Serdar Ortaç

İlk ve son hit parçası: Kalbimin Sahibine – ColdWinter
Tuttuğunuz takım: Galatasaray
Ne tür müzik dinlersiniz: Pop, Slow

En sevdiğiniz şarkı ve nedeni:  Olmasa da olur, benim hayatıma en uygun şarkı
Yaptığınız en büyük çılgınlık: Rayların üzerinde çekim yapmak
Sevdiğiniz için neleri göze alırsınız: Gerçekten seviyorsam neler yapacağımı ben bile tahmin edemiyorum

Sizi sevenin sizin için neler yapması hoşunuza gider: Biraz ilgi, birazda bana iyi gelmesi hoşuma gider
Şu an ruhunun olmak istediği yer:  Bodrum
Hayatta en çok kıymet verdiğin insan: Ailem 
Hayvan besliyor musunuz:  Hayvanları seviyor ve besliyorum. 
Aşk her şeyi affeder mi:  Affetmeyeceği şeyler de olur.
Benzetildiğiniz biri var mı: Şu ana kadar olmadı

Fobilerin – Hobilerin:  Sürüngenler – seyahat etmek, yüzmek, kitap okumak
En büyük hayaliniz: Her gün konser vermek
Beğendiğiniz ve Beğenmediğiniz huyunuz:  Hoşgörülü ve sabırlı olma huyumu çok beğeniyorum. Beğenmediğim huyum da kimseyi kıramamak

Sizi en mutlu eden iltifat hangisi: Herkes tarafından çok sevildiğimin ve başarılı olduğumun söylenmesi

Röportaj: MURAT FIRAT

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141