• BIST 10277.63
  • Altın 2413.146
  • Dolar 32.2664
  • Euro 34.8187
  • Muğla 23 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Demokrasi askıya alındı mı?

Halil CANDA

Ülkenizdeki yönetim ne kadar kötü olursa olsun, emperyalist ülkelerin askerlerinin evinize girip  sizi korumasından iyidir.

              Şimdi bir varsayımla hareket edelim. Balyoz darbe planı vardı ya da yoktu ayrı bir konu.

                Bir an gerçek olduğunu ve komutanların darbeyi başarıyla gerçekleştirdiklerini düşünelim. Meclisi geçici olarak fes ettiklerini, başta Başbakan olmak üzere hükümetin bakanlarını, ileri gelen isimlerini göz altına aldıklarını. Türkiye’de demokrasinin askıya alındığını. On iki eylül dönemindeki gibi pek çok insanın işkence gördüğünü.

               Bu kadar kötü hadiseler  karşısında sizi kurtarmak size demokrasi getirmek adına Amerikan askerlerinin, Avrupa Birliği ülkelerinin askerlerinin ülkenize müdahale etmesini ister miydiniz?

                Bir de tersten bakalım. Farz edelim ki gezi parkı olayları devam etti, tüm ülkede gerginlik hakim. Zaten beş vatandaşımız bu olaylarda öldü. İktidar da polise talimat verdi. Ne pahasına olursa olsun gösterileri bitirin dedi. Sisi’nin Mısır’da yaptığı gibi göstericilerin üzerine ateş açıldı. Onlarca hatta yüzlerce ölü var. Ülke kaos halinde. Dünyanın önde gelen güçleri Türkiye’ye müdahale kararı alıyorlar. Önce hava saldırıları başlıyor. Hatta askeri üsler vurulacakken her zamanki gibi siviller de yanlışlıkla vuruluyor. Çoluk çocuk, yaşlı genç demeden herkes bombalardan nasibini alıyor. Amerikan askerleri halkın güvenliğini sağlamak için ülkemize yerleşiyor. Sokakta gezen insanları terörist diyerek avlıyor. Camileri basıyor. Evlerden insanları alıp götürüyor.

              Hiçbirimiz evimizde yabancı istemeyiz.

                Bu faraziyeler ne yazık ki Ortadoğu’da birer birer gerçekleşiyor. Türkiye’de de aynı oyunlar sergilenmeye çalışılıyor. Bizi koruyacak en büyük güç sağduyu, birlik ve beraberlik duygusu. Gel gör ki bu duygu bugünlerde her zamankinden daha kıt.

                Bir ülkedeki yönetim ne kadar kötü olursa olsun, o ülkeye dışarıdan müdahale edilmesinden iyidir. Bir Suriyeli için, Mısırlı için, Sudanlı için aslında herkes için darbe yapsa bile sokakta kendi askerini görmek Amerikan askeri görmekten iyidir. Demokratik olmasa bile kendi ülkesinin Başbakanı emperyalist   devletlerin göndereceği kukladan iyidir.

             Bir ülkeye demokrasi gelecekse bunu o ülkenin halkı getirmeli. Bir ülkede yönetim değişecekse bunu o ülkenin halkı gerçekleştirmeli.

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141