• BIST 10173.42
  • Altın 2445.956
  • Dolar 32.2822
  • Euro 34.9585
  • Muğla 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 21 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

“Bilgin olmak”

Temel IRMAK /Gönül Dostu

“Bu topraklardan kazandıklarımızı bu toprakların insanları ile paylaşmak” ilkesini benimseyen Rahmetli  Sakıp Sabancı gibi bir sürü hayırsever isim sayabiliriz. İnsanoğlu için kazanmak çok zordur. Harcamak ise çok kolaydır. Hele dünyanın ekonomik krizin eşiğinden dönemediği günlerde. 

Atalarımızın, "sağ elin verdiğini sol el bilmesin" tarzındaki öğüdü bu konuda bize en güzel yolu göstermektedir.
Günümüzde pek çok yardımlaşma kurumu var. Bu kurumlar, ihtiyaç sahibi insanlarla yardım etmek isteyen insanları bir araya getiriyorlar. Allah rızasını amaçlayanlar yanında, bu kurumlarda da "gösteriş" ve "reklâm"ı öne çıkaranlar olabilir. Bizler, özellikle kendimizden sorumluyuz. Bir konuda makale yazarken saatlerce araştırma yaparım. Makalemin insanlara zararlı değil, yararlı olmasını düşünerek kaleme alırım.
İnsanları, onların söz ve davranışlarını, bu bakış açımızla değerlendiririz.
Marmaris'te kendi adına ve ailesi adına okul yaptıranları görmekteyiz. Hatta geçtiğimiz günlerde, işadamı Ahmet Gençalioğlu İçmeler 'de anaokulu yaptırmak için Muğla Valiliğinde protokol imzaladı. 

Geçtiğimiz hafta Halikarnas Şirketler Grubu Marmaris Yat Marina Anonim Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Özkaynak'ın sevincine ortak olmak için İstanbul'a gitmiştim. Yazacağım makalemde,  gezi ve izlemlerimi okurlarımla paylaşacaktım. Ama konu hayırsever işadamlığından başladığı için dağıldı. 2007 yılında, “Özay adlı geminin denize indirilme törenine de katılmıştım. Sanırım 97'den beri Marmaris Yat Marina'nın işletmeciliğini de gerçekleştiren sayın Bilgin Özkaynak'la tanışıklığımız da o yıllara dayanır. Sık sık görüşemesek de, bir araya geldiğimizde hep ana fikir ülkemiz olmuştur. 

 

Bilgin Özkaynak ve Temel Irmak Bostancı İskelesinde "Erke Han" Gemisinin önünde...

 

Bostancı iskelesine, törenden biraz erken gitmiştik. Bilgin beyin tören hazırlıklarıyla bizzat ilgilendiğini gördüm. Beraber oturduk, çaylar içildi, içinde Marmaris geçen o kadar kelimeleri birbiri ardına sıraladı. Sayın Bilgin Özkaynak; “Bugüne kadar tankerler üretiyorduk, dünya deniz piyasası krize girince özelleştirilmiş olan Adalar-Bostancı arasında 4 tane gemi yaptık” derken kısa süre zarfında “Atilla Han”, “Oğuzhan” ve “Bilge Han” yolcu gemilerinin de Adalar-Bostancı hattında sefer yapacaklarını dile getirdi. Zaman açılış saatine gelmişti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katılmasıyla gemi ilk seferini içindeki seçkin konuklarıyla Adalar'a doğru yol aldı.  Sayın Bakanımızla Muğla ve Marmaris'e yaptığı ziyaretlerle tanışma imkanım olmuştu. Sayın bakan Yıldırım'la da görüşme imkanım oldu. Güzel bir açılışla “Erke Han” Bostancı'dan Ada'lara yolcu taşıya dursun. Döneyim sayın Bilgin Özkaynak'a “Sapanca Kurtköy Bilgin Özkaynak İlköğretim Okulu” kendi adına yaptırdığı bu okulu kendisi söylemedi. Google.com'da  araştırma yaparken gördüm. Muğla, Marmaris, Köyceğiz ve Fethiye'de çeşitli dernek, okul ve kurumlara yardım yaptığını bilirim. Kendisi pek sevmez medyanın içinde olmayı zaten. "İyilik yap denize at, balık bilmezse Hâlık bilir" düşüncesinin Bilgin beyde hakim olduğu gözlenmektedir.

 

Yalancı Boğaz'da bulunan Yacht Marin Marinasının eski halini çoğunuz hatırlamazsınız. Çünkü insanoğlu geçmişini çabuk unutur oldu. Adeta terkedilmiş bir bataklığına benziyordu. Sayın Bilgin Özkaynak tarafından satın alınarak, denizcilik dünyasının övgüyle bahsettiği bugünkü konuma getirildi. Bilgin Özkaynak, Marmaris yat marinacılığında öncü oldu. Gerçi şimdi Yacht Marin'in başına oğlu Demokan Özkaynak getirilmiş. Sayın Demokan'ın babasından aldığı bayrağı daha yukarıya taşımalıdır.  Şimdi bayrak kelimesini yukarıda kullanınca yazmadan geçemeyeceğim. Hani yeni bir şehre giderken, gökyüzünde dalgalanan dev bayraklar görürüz ya, işte onlarda da Bilgin Özkaynak'ın yaptırdığını öğrendim. İşte bu dev bayrakların birisi  Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırında, Kuzey Kıbrıs Lefkoşe'de Metehan sınır kapısında 40 metrelik Türk bayrağı, Gürcistan'a komşu olduğumuz Sarp Sınır Kapısı'na 73 metre Bayrak direği ve 5 metrelik Atatürk Heykeli ve Çanakkale ve Gelibolu Bölgesinde, Çanakkale ve Gelibolu bölgesine boyları 73 ila 80 metre arasında değişen 37 adet bayrak direği  ve direkler Çanakkale ve Gelibolu arasına dikilmiş.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Temel Irmak..

İnancımız, hayatımızın her yönünü, insanı yaratılmışların en şereflisi olarak gördüğü için, insanî değerlerle dolmamızı, bu değerlerle yaşamamızı öğütler.
İnsanlara yardım etmek bu anlamda bir ibadettir. Sevgili Peygamberimiz,
"İnsanların en hayırlısı insanlara en yararlı olanıdır"
diyor.
Bu kutlu ilke, bizi bir amaca götürür: İnsanlara yardım etmeye, onların sıkıntılarını gidermeye…

"Allah'a Emanet Olunuz"

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141