• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • Muğla 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

BESLENME

Güven KARABENLİ

İnsanoğlu beslenmeden yaşayamaz. Sindirim ağızda başlar. Besinler mideye geçer sindirilir, bağırsaklarda emilir, kana karışır, ulaşacağı yerlere ulaşır, kalanı vücuttan atılır. Aynı sıra üç aşağı beş yukarı hayvanlarda da oluşur.

Bizi hayvanlardan ayıran beynimizin beslenme ihtiyacıdır. Beynimiz gördüklerimizle, duyduklarımızla, aldığımız kokularla, kalbimizden gelen sinyaller ve duygularla beslenir.

Bozuk veya kötü bir şey yersek rahatsız oluruz, midemiz bulanır, çıkarmak hissi duyarız. Ya kendiliğinden kusarız ya da parmağımızı boğazımıza sokar kendimizi kusturur rahatlarız.

Zaman zaman midemize olan beynimize de olur. Gördüğümüz, duyduğumuz, kokladığımız kötü şeyler, kalbimizden gelen kötü, üzücü sinyaller beynimizi doldurur ve sonunda tahammül edemez hale gelir patlarız. Yaşadığımız acıların yanı sıra, son 10 yıldır neler gördüğümüzü, neler duyduğumuzu, nelerin kokusunu aldığımızı, neler hissettiğimizi, özetle neler yaşadığımızı hepiniz biliyorsunuz.

Sizlere en son yazdığım "Yaşlılık zor be" yazısı işte bu patlamanın bir örneği, beynimin isyanıydı.

Amacım sizleri üzmek, sömürü yapmak, sempatinizi kazanmak değildi. İçime attıklarımı beynim artık taşıyamaz hale gelmişti.

Anadolu'da bir hikaye vardır; evin kızı evlenmiş, baba evini terkederken hüngür hüngür ağlamaya başlamış. Baba bakmış bakmış " Hanım en iyisi biz bu kızı göndermiyelim bak çok üzülüyor" deyince kız hemen başını kaldırmış "Yoook baba" demiş "ben ağlarım ama giderim"

Ya canım "F" vitaminlerim; siz benim için ne üzülün, ne de endişe edin. Ben ağlarım ama yaşam devam eder, yaşamaya devam ederim. Ara sıra böyle patlamalar olur, olacak. Artık bu kadarına da katlanıverin..

Şimdi sizi gülümsetecek bir yazı.

NAYLONCALAR..

Erken yat, erken kalk. Bok var sanki. Ekonomik kriz kapıda. Tedbirli olun. Masraflarınızı azaltın. Mesela sadece en sevdiğiniz çocuğunuzu besleyin.

Bu konuşma ben Kanada'da yaşarken tam önümde oldu. Kanadalı bir hanıma köpeğiniz varmı diye sordular. "Hayır, ben evliyim, kocam var" diye cevap verdi. (Ne demekse)

Hayatınız boyunca "alıngan" oldunuz, mutluluğu bulamadınızsa " veringen" olmanın zamanı gelmiş olabilir.

Kulaklarınız yoksa dua edin gözleriniz bozulmasın. Gözlük takamazsınız.

Dişçinize borcunuz varsa sakın o koltuğa oturmayın.

Hava berbat, kış mevsimi dışarıda kar fırtınası var. Göz gözü görmüyor. Termometre eksi 25 i gösteriyor. Bu havada ananız sizi alışverişe yollamaz ama ama karınız yollar.

"Baba" hayatı boyunca "bu paranın üstü nerede" diye soran zavallıya denir.

Bir yerin yaralandıysa hemen karına göster samimi olarak üzülecektir. Çünkü kadınlar sadece kendi açmadıkları yaralara üzülürler.

Kadınlar kendilerini güldüren erkekleri severler lafı palavradır. Kadınlar sadece sevdikleri erkeklere gülerler.

Akıllı bir kadın pireyi deve yapar ama öküzden birşey yapamayacağını bilir.

Din kitapları tanrının önce Adem peygamberi, sonra da onun kaburga kemiğinden kadını yarattığını yazar. Kıskançlık o zamandan başlamış. Havva anamız her sabah erkenden uyanıp Adem peygamberin kaburga kemiklerini sayarmış. Başarılı her erkeğin arkasında hayretler içinde kalmış bir kadın vardır.

(Lütfen bana biriniz çamaşır makinasına bir çift çorap atıp neden bir tekinin çıktığını anlatırsa çok sevinirim.)

Bizim millet alemdir. Starbucks'ta 15 liraya plastik kapta sunulan kahveye ses çıkarmaz simit alırken pazarlık yapar.

Her lokantada yemek yenmiyor. Bu salata kahverengi dedim. "Yeşil istiyorsan ciğer söyleseydin abi" dediler.

Temel vejeteryan olmuş. Kurban bayramında ağaç kesmiş.

Bu çoook sevdiğim bir fıkradır: (soru sormak için soran münasebetsizlere) Nasrettin Hoca'ya birgün birisi "Hocam helada sakız çiğnesem günah olur mu?" diye sormuş. " Hayır olmaz" demiş hoca. "Olmaz da bir gören olsa bok yiyorsun zanneder"

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141