• BIST 9805.64
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Muğla 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Aydın 22 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

AYRILIK AYRILIKLAR

Güven KARABENLİ
Çok sevdiğim bir okurum benden ayrılık üstüne bir yazı yazmamı istedi. "Üzülürsün" dedim ama dinletemedim, kıramadım da, işte o
Bir defa ayrılık kelimesi kötü, tüyler ürperten bir kelimedir. Ayrılık dünyada insanı en üzen şeylerin başında gelir. Kötü olan ölüm değil ayrılıktır. Hepimiz ölümün bir mukadderat olduğunu kabul ederiz ama ayrılığı kabul edemeyiz, ayrılığa tahammül edemeyiz. "Ölüm Allahın emri, ayrılık olmasaydı" Ölüm ver ayrılık verme " Ayrılık ateşten bir ok" Ayrılık ayrılık aman ayrılık, her bir dertten yaman ayrılık" ve daha nice ayrılığı anlatan türküler, şarkılar boşuna yazılmamış, söylenmemiştir.
O kadar çok ayrılıklar yaşadım ki yaşamım da.. Babam öldü, annem öldü, eşim öldü, arkadaşlarım öldü, abim ablam öldüler. Yerli yabancı aslında çok sevdiğim kız arkadaşlarımdan ayrıldım. Üniversite yıllarında nişanlandım ayrıldım.Yirmi koca yıl ülkemden ayrı yaşadım.( Kitaplarımı okuyanlar bilirler) Yani ayrılığın ne menem bir şey olduğunu çok iyi bilirim.
Her ayrılık benden bir şeyler aldı götürdü. Her ayrılık sonrası, bir şeyler parçalandı içimde. Bir tarafımın öldüğünü hissettim.
Bir insan büyük bir ayrılık geçirirse uzuuun bir zaman duygusal bir gel git sağanağı yaşar. Güzel günleri hatırlar özler, üzülür. Kavgaları huzursuzlukları hatırlar unutmaya düşünmemeye, uzaklaşmaya, hatırlamamaya çalışır. Bir öyle, bir böyle yorulur yaşamdan soğur zor günler geçirir. Duyguları her gün, her saat hatta, her dakika değişir. Eğer ölüm değil de bir aşk ayrılığı ise, her ne olursa olsun kıyamaz ayrıldığı insanın başına bir şey gelmesine. Toparlamasını ister, hatta dua bile eder.
Ne olursa olsun ölüm ayrılıkları haricindeki ayrılıkları ben bir beceriksizlik, bir yenilgi olarak kabul ederim. Her ayrılık insanın içinde sinsi ve hiç kapanmayacak bir yara bırakır. Bu yara istediği zaman kabuk bağlar, iyileşmiş gözükür, ama hiç beklenmedik bir anda kabuğunu atar ve insanı kıvrandırır, süründürür.
Eskiler "Ah" almanın kötülüğünü defalarca dile getirmişlerdir. Valla ister ah alın ayrılın, isterseniz ah almadan ayrılın,^ uzun bir süre ne mideniz düzelir, ne gece yastığa başınızı koyduğunuzda rahat uyursunuz, ne kalbinizin ritmi normale döner ne de iki yakanız bir araya gelir.
Naylon Şeyhiniz der ki; ayrılmadan önce bir değil bin defa düşünün. Hatasız kul olmaz. Affetmek, hoş görmek, bağışlamak Allah'a yaklaşmaktır. Bir ayrılık kararına varmadan önce aradaki engeller, anlaşamamazlıklar aşılabilir mi aşılamaz mı bunun üzerine odaklanın. Ego şeytanın ta kendisi, gurur aptalların kalesidir derler.. Eğer bu engeller aşılamayacak gibiyse söyleyecek sözüm yok. Ama ne olur pire için yorgan yakmayın. Hele çocuklarınız varsa.
"Döndüm" sihirli bir kelimedir. " Ayrılığın pan zehiridir, ilacıdır unutmayın.
(Timur Selçuğun 50 yıl önce yazdığı bu şarkısı ayrılığı en güzel anlatan şarkılardan biridir)
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141