• BIST 9882.78
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 23 °C

Süriye: "Terörist Bir Eylem"

Süriye: Terörist Bir Eylem
Suriye'nin Başkenti Şam'da, Şii Hacıların Yoğun İlgi Gösterdiği Hz. Zeynep Türbesi Yakınlarında Bomba Yüklü Bir Araç İnfilak Etti. Patlamada 17 Sivil Öldü. Suriyeli Yetkililer Olayın "Terörist Bir Eylem" Olduğunu Açıklasalar da, Saldırının Hedefi ve Faili

Suriye'nin başkenti Şam'da, Şii hacıların yoğun ilgi gösterdiği Hz. Zeynep türbesi yakınlarında bomba yüklü bir araç infilak etti. Patlamada 17 sivil öldü. Suriyeli yetkililer olayın "terörist bir eylem" olduğunu açıklasalar da, saldırının hedefi ve faili henüz belirsiz.


SALDIRI, sabah trafiğinin yoğunlaştığı saatlerde, Şam'ın güneyindeki Seyide Zeynep mahallesinde gerçekleşti. 200 kg bomba yüklü bir araç, Hz. Zeynep'in türbesinin bulunduğu mahalleden geçerek Şam havalimanına giden otoyoldaki bir güvenlik noktasına 100 metre mesafede infilak etti. Tamamı sivil 17 kişi öldü, 14 kişi yaralandı. Şiddetli patlama, 10 km uzaklıktaki Duma ve Harasta şehirlerinden bile duyuldu.


Patlamanın, okulların açık olduğu bugün veya bayram günlerinde gerçekleşmesi durumunda, ölü sayısının çok daha yüksek olabileceği belirtiliyor. Hz. Muhammed'in torunu, Hz. Ali'nin kızı olan Hz. Zeynep'in türbesini, her yıl iki milyon kişi ziyaret ediyor. Irak, İran ve Lübnan'dan gelen Şii hacılar, türbeye özel bir önem atfediyor. İçişleri Bakanı General Bassam Abdülmecid, Suriye devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, olayı "bir teröre eylemi" olarak niteledi ve "Terörle mücadele birimleri saldırganların peşinde. Şu anda herhangi bir örgütü işaret edemiyoruz" dedi.

Görüşmeler etkilenmez

Demir bir yumrukla yönetilen ve bölgede kendisini "istikrar abidesi" olarak sunan Suriye'de yaşanan bu ender terör saldırısının faili henüz meçhul. 1970'lerden beri İslamcı militanlara göz açtırmayan Şam Yönetimi için de olağan şüpheli, El Kaide bağlantılı gruplar.

Suriyeli hukuk profesörü İbrahim Daracı, "Hedef Suriye'dir. Bunu yapan, Şam ile çıkarları çelişen ülkeler de olabilir, Suriye güvenliğini zayıflatmayı amaçlayan gruplar da" dedi. Yorumcular, Türkiye arabuluculuğundaki İsrail-Suriye dolaylı barış görüşmelerinde aksama beklemiyor.

Baradey: Muhatabımız suikasta uğradı

Birleşmiş Milletler Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed El Baradey, Viyana'da perşembe günü yapılan kapalı bir toplantıda, "Suriye'nin nükleer programını teftiş edemiyoruz. Çünkü Suriyeli muhatabımız suikasta kurban gitti" dedi. AFP'nin haberine göre, El Baradey isim vermese de, ağustos ayı başında Suriye'nin Tartus kentinde öldürülen Tuğgeneral Muhammed Süleyman'ı kastetti. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın askeri danışmanı olan ve nükleer sırları elinde tutan Süleyman, Lübnan'daki Hizbullah'ın da komutanıydı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141