• BIST 9887.85
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 25 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

GAZETECİLER GÜNÜ

Turgut Emrah ARDIÇOĞLU

                Gazetecilerin yılda üç bayramı ya da üç özel günü var.3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü,24 Temmuz Sansürün Kaldırılması ve Basın Bayramı 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü.

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü; Birleşmiş Milletler, Basın Üzerindeki Baskıları Protesto amacıyla bu günü 20 Aralık 1993`te Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdığı gün olarak hafızalarımıza işlenmiştir.

24 Temmuz Sansürün Kaldırılması ve Basın Bayramı gazete ve gazeteciler için oldukça anlamlı bir gün. Çünkü 24 Temmuz 1908 de 2. Meşrutiyet ilan edildi ve aynı gün Anayasa’nın yeniden yürürlüğe girmesi nedeniyle basın ilk kez sansürsüz çıktı. Bu nedenle 24 Temmuz Gazete ve gazeteciler için önem taşıyor.

Peki, bizler bu 3 özel günün dışında onları düşünüyor muyuz? Hangi şartlarda ve koşullarda çalıştıklarını biliyor muyuz? Tatbiki bilmiyoruz ve düşünmüyoruz çünkü bizler onlar gibi çalışmıyoruz onlar gibi yorulmuyoruz bazen bir savaş muhabiri olarak karşımıza çıkıyorlar bazen gecenin bir köründe elinde makinesi ile bazen de hiç uyumadan haber yazma peşinde bize dünyadan en doğru haberi verme peşindeler hiç uslanmadan bıkmadan çalışan gazetecilerimiz.

Gazeteciler kamuoyunun doğru ve eksiksiz bilgilendirilmesini ilke edinmiş. Olayları tarafsız, şeffaf, eksizsiz ve zamanında bizlere ulaştıran düşünce ve ifade özgürlüğü en etkili temsilcileri konumundadırlar. Yaşadığımız zamanın en dinamik mesleklerinden biri olan gazetecilik kamuoyunu aydınlatmak için günün her saatinde haber peşinde koşarak toplumda gelişen olaylar karşısında bizleri bilgilendirmektedir. Basın mesleği mesai kavramı gözetmeyen fedakârlık isteyen bir meslektir. 

Bu kadar fedakâr canla başla çalışan gecesi gündüzü yağmuru çamuru üzerine yağan mermileri sinirlenen kişiler tarafından kırılan kamerası makinesi demeden tüm azmiyle ve habere olan aşkıyla çalışan gazetecilerimiz bir kısmı asgari ücret altında kendi çabalarıyla geçimini sağlıyor. Hatta düşüne biliyor musunuz özel sigorta kurumları bile gazetecilerle ilgili poliçe hazırlamakta çekiniyor hayat sigortası yapmıyor.

Bu önemli günde, gazete yöneticileri, muhabirleri, köşe yazarları, baskı işleri sorumluları ve basın sektörünün tüm çalışanlarının, ülkemizin ilerlemesi ve güçlenmesi adına göstermiş oldukları çaba, Türk Milletinin birliği ve bölünmez bütünlüğü adına yürüttükleri çalışmalarından dolayı tüm çalışan gazetecilere çok teşekkür ederim.
            Sağlıklı kalın huzurlu kalın hoş cakalın….

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141