• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Muğla 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Erdoğan: Yeni Faili Meçhullerin Önü Açılıyor !

Erdoğan: Yeni Faili Meçhullerin Önü Açılıyor !
MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan Mit Kanunu olarak da bilinen, Mit Kanununda değişiklikler yapan 643 Sıra sayılı Kanun Teklifi üzerinde yaptığı konuşmada kanunun teklifini sert bir dille eleştirdi.

Konuşmasında kanun teklifinin kabul edilmesi durumunda devletin kurumsal yapısının ortadan kaldırılacağını ve artık tek kişilik bir tiyatro sahneleneceğini söyleyen Erdoğan, kanun ile birlikte Cumhurbaşkanında bile olmayan hakların MİT’e verileceğini iddia etti.

 

Kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda görüşülmesini AKP iktidarının devlet ile olan probleminin bitmediğinin göstergesi olarak yorumlayan Erdoğan şunları söyledi:

 

“Öncelikle, görüşmekte olduğumuz Mit Kanunu’nun gazi meclisimize kanun teklifi olarak gelmesi çok manidardır. Bu kanun değişikliğinin kanun tasarısı olarak burada görüşülmemesi AKP iktidarının devlet ile olan probleminin hala bitmediğinin en açık göstergesidir. AKP iktidarı 12 yıldır bütün kurumlara el atmış ve bütün kurumların yöneticilerini kendisi atamıştır. Ancak bu kanun teklifinde olduğu gibi istediği değişikliklerle ilgili olarak kendi atadığı kişilere bile güven duymamakta, onların bu kanun değişikliğinden haberdar olmasını dahi istememektedir.”

 

İktidar Gelir Geçer Ama Devlet Devamlıdır

            

    İktidarın ve kişilerin gelip geçici olduğunu söyleyen Erdoğan Konuşmasına şu şekilde devam etti:

 

“Sayın İktidar Milletvekilleri;

 

İktidarlar, kişiler gelir geçer. Lakin devlet devamlıdır. Bu bakımdan devletin bekasını ilgilendiren kanunların yüce meclisimize “Kanun Tasarısı” olarak getirilmesi önemlidir.  Bu kanun teklifi tepeden tırnağa mahsurludur. Başbakan, ülkemizi adım adım istihbarat devletine doğru sürüklemektedir.

 

Ayrıca bu kanunun Anayasamızın birçok maddesine, devletimizin geleneklerine, demokrasiye ve insan haklarına aykırı olduğu tartışmasızdır.

En basit şekliyle bu kanun teklifi;

·         Anayasamızın 2’nci maddesindeki “Hukuk Devleti” ilkesine,

·         Anayasamızın 9’ncu maddesindeki “Yargı” yetkisine,

·         Anayasamızın 10’ncu maddesindeki “Eşitlik” ilkesine,

·         Anayasamızın 20’nci maddesindeki “Özel Hayatın Gizliliği” ilkesine,

·         Anayasamızın 22’nci maddesindeki Haberleşme Hürriyetine,

·         Anayasamızın 28’nci maddesindeki Basın Hürriyetine,

·         Anayasamızın 36’ncı maddesindeki “Hak Arama” ilkesine,

·         Anayasamızın 37’nci maddesindeki “Kanuni Hakim Güvencesi” ilkesine,

·         Anayasamızın 40’ncı maddesindeki “Temel Hak ve Hürriyetlerin Korunması” ilkesine,

·         Anayasamızın 125’nci maddesindeki “İdarenin Her Türlü Eylem ve İşlemlerine Karşı Yargı Yolu Açıktır” ilkesine,

·         Anayasamızın 138’nci maddesindeki “Mahkemelerin Bağımsızlık” ilkesine aykırı düzenlemeler içermektedir.

Bu kanun teklifi devleti bir kurum olmaktan çıkarmakta, tek kişilik bir tiyatroya çevirmektedir. AKP iktidara geldikten sonra kendisini iktidara getiren 28 Şubatçıları bahane ederek, askeri vesayeti ortadan kaldıracağız diyerek, önce orduyu yıprattı. Polisi ve yargıyı kullanarak Genel Kurmayın kozmik odalarına kadar girerek bütün bilgileri ortaya döktü. Şimdi ise; o gün beraber hareket ettiği emniyet ve yargı kendisinin kirli çamaşırlarını ortaya dökünce, emniyet ve yargıyı düşman ilan etti. Ve emniyet ve yargıyı yeniden dizayn etmek ve terbiye etmek maksadıyla görüşmekte olduğumuz bu çok tehlikeli Mit Kanunundaki değişiklikleri buraya getirtti.”

 

Yarın MİT De Kirli Çamaşırlarınızı Ortaya Dökerse MİT’i De Mi Kapatacaksınız

 

Emniyet ve yargıdaki görevden almalara atıfta bulunarak AK Parti iktidarını eleştiren Erdoğan “Yarın Mit de kirli çamaşırlarınızı ortaya çıkarırsa onu da mı kapatacaksınız?” diye konuştu. Konuşmasının devamında MİT in kontrolsüz bir güç haline getirildiğini ifade eden Erdoğan şunları söyledi:

 

“Yarın; emniyetin size yaptıklarının benzerlerini, Mit yaparsa; yani aile fertlerinizin, bakanlarınızın, bakanlarınızın oğullarının, atadığınız bürokratlarınızın kirli çamaşırlarını ortaya çıkarırsa devleti mi yıkacaksınız? Miti mi ortadan kaldıracaksınız? Ne yapacaksınız? Bu kadar kontrolsüz bir gücün sizin de zararınıza olacağını hatırlatmakta fayda var.

 

Ayrıca, bu kanun teklifi çok ciddi bir af düzenlemesidir. Bu güne kadar PKK KCK yapılanmasıyla ilgili yapılan bütün illegal görüşmeleri meşrulaştırmaktadır. Bu elbette ülkemizi önümüzdeki dönemde öngöremediğimiz birçok sıkıntıyla karşı karşıya bırakacaktır.

 

Ama bu arada bu illegal görüşmeler ile ilgili bütün soruşturmaları ortadan kaldırmakta ve bundan sonra da herhangi bir soruşturma yapılmasının önünü tamamıyla kapatmaktadır.

 

Yine bu kanun teklifi; sayın Başbakan hükümet üyeleri ve yakınları hakkında yapılabilecek her türlü soruşturmaları, hazırlık soruşturması aşamasında savcının elinden alma, öğrenme ve engelleme imkanı getirmektedir.”

 

Erdoğan: “Bu Kanun MİT’i Sorumsuz Yetkili Haline Getirmektedir”

 

Kanun teklifi ile birlikte ülkenin demokrasisine de bir darbe vurulduğunu söyleyen Erdoğan şunları söyledi: “Değerli arkadaşlar; demokrasi, diğer rejimlerden çok farklılıklar içermektedir. Ama demokrasinin diğer rejimlerden en önemli farkı ise seçilmişlerin hesap vermesidir. Bu kanun değişikliğinden sonra artık seçilmişlerin hesap vermesini gerektiren bütün yolların kapatılması mümkündür.

 

Dolayısıyla bu kanun teklifi ülkemizin demokratik yapısını da tehlikeye düşürmektedir.

 

Bu kanun teklifinin en önemli sakıncalarından birisi de MİT i “Sorumsuz Yetkili” haline getirmesidir. Cumhurbaşkanı bile vatana ihanet suçundan yargılanabilmektedir.

 

Ancak bu kanun teklifi yasalaştıktan sonra MİT Cumhurbaşkanı’nın bile sahip olamadığı kadar yargı güvencesine, “Sorumsuzluk” konumuna sahip olacaktır. Denetim yok, yargı yolu kapalı, şahitlik bile MİT müsteşarının lütfuna bırakılmış durumda. Efendim; şimdi çıkmışsınız, bir meclis komisyonu marifetiyle bu yapıyı denetleyelim diyorsunuz.

 

Bir kere bu denetim hem yeterli olamaz, hem de meclis denetimine açılması durumunda, devletin güvenliği konusundaki birçok konu zamanından önce kamuoyunun bilgisine açılmış olur. Bu devletimizin ve milletimizin güvenliği açısından doğru değildir. Ayrıca parlamentonun başta MİT olmak üzere bütün kurum ve kuruluşları millet adına denetleme yetkisi zaten vardır.”

 

Yeni Faili Meçhullerin Önü Açılıyor !

 

“Yeni Faili meçhuller olursa bunun hesabı kimden sorulacak” diyen Erdoğan; Tabi ki burada şunu da unutmamak lazım: Bugüne kadar bu parlamenter denetimin ne kadar etkili olduğu, özellikle AKP iktidarı döneminde bu konuda ne kadar irtifa kaybettiğimiz de açıktır. 2 yıldır parlamentoda Sayıştay raporları olmadan bütçe görüştük. Dolayısıyla AKP nin parlamentodaki sayısal üstünlüğü devam ettiği müddetçe Türkiye’deki Parlamento denetiminin amacına ulaşmasını beklemek, balığın kavağa çıkmasını beklemekten daha anlamsızdır. Yine bu kanun teklifi ile oluşan sorumsuz yapı devletin güvenliğini bahane ederek istediği kişileri ve yetkilileri istediği zaman alır, sorgular ve yok ederse, yeni faili meçhuller ortaya çıkarsa bunun sorumlusu kim olacak? Ve bunun hesabını kim verecek? Bu da gerçekten üzerinde düşünülmesi gereken konulardan birisidir. Ayrıca; oluşan bu kontrolsüz yapı, herkesin her türlü mali bilgilerine de ulaşabileceğine göre ülkemizdeki teşebbüs hürriyeti ne olacak? Yarın; insanların hesapları boşaltılırsa ya da birileri aba altından sopa göstererek insanları aklımıza hayalimize gelemeyecek mali sorumluluklara mecbur ederse ne olacak? Yani buradan maksat hala AKP lileştiremediğiniz sermayeyi kontrol etmek midir?” dedi.

 

Erdoğan’ın konuşmasının devamı şu şekilde:

 

“Kanun teklifinin 9. Maddesinde; “Bu kanunda MİT e verilen görev ve yetkiler çerçevesinde yapılan her türlü talep öncelikli olarak yerine getirilir. Bu talepleri yerine getirenlerin hukuki ve cezai sorumluluğu doğmaz.

 

Bu kanun ile diğer kanunlarda aynı konuyu düzenleyen farklı hükümler bulunması halinde bu kanun hükümleri uygulanır.” denilmektedir.

 

Şimdi meri mevzuatımıza göre kanunsuz emirler yerine getirilmez. Konusu suç olan emirler kim tarafından verilirse verilsin suç teşkil eder. Yani böyle bir düzenlemeden sonra konusu suç teşkil eden bir emir yerine getirilirken oluşacak suçlar ile ilgili nasıl tahkikat yapılacak? Yine bu konusu suç teşkil eden emirlerden dolayı zarar gören kişilerin hak ve hukukları nasıl koruncak? Bu çok meraka şayan bir konudur.

 

Yine bu kanunun 10’ncu Maddesindeki MİT mensuplarının şahitlik dahi yapamayacak olması da ayrıca bir garabettir. Kanunun 11’nci Maddesinde “Kamu kurum ve kuruluşları ile diğer kurum ve kuruluşlar bu kanunda yazılı görevlerin yerine getirilmesi sırasında ihtiyaç duyulan hallerde kullanımlarında bulunan her türlü malzeme, ekipman, teçhizat ve cihazı diğer kanunların bu konudaki düzenlemelerine bakılmaksızın MİT e geçici olarak tahsis edebilir veya bedelsiz devredebilirler.” denilmektedir. Şimdi; bu da anlaşılabilir bir düzeleme değildir.

 

Seferberlik halinde bile kişi ve kuruluşlara ait mala, malzemeye nasıl el konulacağı, burada kişi ve kuruluşların haklarının nasıl korunacağı açıkça belirtilmesine rağmen burada kişi ve kuruluşların haklarının korunması ile ilgili hiçbir hüküm bulunmaktadır. Bu nasıl bir devlet anlayışıdır? Nasıl bir hukuk anlayışıdır? Böyle bir hukuk garabeti dünyada başka herhangi bir ülkede bulunmakta mıdır?

 

Bu konuda sayın Beşir ATALAY’IN yüce meclisimizi ve bizleri bilgilendirmesini özellikle istirham ediyorum.

 

Nihai olarak; bu kanun teklifi başta ceza muhakemeleri kanunundaki hazırlık soruşturmasının gizliliği ilkesini külliyen ortadan kaldırmakta ve Başbakana bağlı, Başbakanın şahsi talimatlarını yerine getiren kişi hak ve hürriyetlerini, demokrasiyi demokrasinin vazgeçilmez unsurları olan siyasi partileri, basın özgürlüğünü, tamamıyla yok etmektedir.

 

Böyle bir kanun teklifinin yasalaşması ülkemiz için öngöremeyeceğimiz çok ciddi tehlikeler barındırmaktadır. Bu kanun yasalaşmasıyla birlikte, artık ülkemizdeki bakanlıkların, diğer kurum ve kuruluşların MİT in dolayısıyla Başbakanın arka bahçesi haline gelecektir.

 

Böyle bir kanun teklifinin gazi meclisimizde görüşülüyor olması ülkemiz için, milletimiz için, demokrasimiz için, geleceğimiz için üzüntü vericidir.”

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141