• BIST 10336.5
  • Altın 2400.893
  • Dolar 32.2647
  • Euro 34.6857
  • Muğla 11 °C
  • İzmir 15 °C
  • Aydın 16 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 7 °C

Erdoğan rüyasının peşinde!

Erdoğan rüyasının peşinde!
Başbakan Erdoğan'ın yerel seçimler için bir rüyası var. Ve bu rüyanın gerçek olması için gerekli talimatları verdi bile. Bakın ne?

TBMM'nin açılmasıyla siyaset bir yandan yolsuzluk iddiaları ve dokunulmazlık tartışmaları, bir yandan Anayasa ve AB uyum yasaları için mesai tüketirken, asıl hedef olan Mart 2009 için sıkı bir çalışmaya da sahne olacak. Partiler şimdiden yerel seçimler için hazırlıklarını sürdürüyor. İktidar Partisi AKP'de yerel yöneticilerin kadın aığırlıklı isimlerden oluşması için özel bir strateji başlatıldığı belirlendi.

Meclis'in iki büyük partisi AKP ile CHP arasında yaz aylarında başlayan hararetli yarış, 2009'da gerçekleşecek yerel seçimlere odaklı olarak sürecek. Bu iki parti karşılıklı olarak yapılan suçlamalarla başlayan yarışta kozlarını yerel seçimlerde paylaşacaklar. İki partinin de ana hedefi İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentleri öncelikli olarak kazanmak.

AK Parti bu hedefin yanında ikinci bir hedef daha koydu. Kadın belediye başkanı sayısını artırmak. AK Parti'nin bugün itibari ile sadece iki belde belediyesinde kadın başkanı bulunuyor. AK Parti'nin hedefi başta büyükşehirler olmak üzere il ve ilçelerde de kadın aday göstermek.

ÖNCE KADIN VEKİL HEDEFİ VARDI

AK Parti 22 Temmuz seçimleri öncesinde de benzer karar almış ve kadın milletvekili sayısını artırmayı hedeflemişti. Bir önceki dönem parlamentosunda sadece 13 kadın AK Parti'den milletvekili seçilmişti. Meclis'teki toplam kadın vekil sayısı ise 24 olmuştu. 22 Temmuz seçimlerinin ardından Meclis'e 50 kadın milletvekili girmeyi başardı. AK Parti 30, CHP 9, MHP 2, DTP 8, DSP bir kadın milletvekilini parlamentoya sokmayı başardı.

ŞİMDİ YEREL YÖNETİMLERDE KADIN HEDEFİ
AK Parti benzer bir atağı yerel seçimlerde yapmayı ve kadın yerel yönetici sayısını artırmayı planlıyor. AK Parti bugün için 81 ilde 57, 850 ilçede 500, 2 bin 294 beldede 1348 belediye başkanlığını elinde bulunduruyor.

Yerel seçimlerle ilgili hazırlıklarını sürdüren AK Parti, Türkiye genelinde 16 büyükşehir belediyesinden birkaçında kadın belediye başkanı çıkarmak istiyor. AK Parti'de yerel yönetim seçimlerine dönük hazırlıkları Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi yürütüyor. Tanrıverdi planlamayı yaparken bu hedeflerini yakın çevresi ile paylaştı ve bugün sadece 2 beldede bulunan kadın vekil sayısının artırılacağına dönük sinyaller verdi.

PERFORMANS RAPORLARI
AKP'nin yerel seçimlerden sorumlu masasında henüz hangi büyükşehir belediyesine hangi kadın adayı göstereceklerine ilişkin bir isimlendirme yapılmadı. Ancak En az iki büyükşehir belediye başkanlığı için kadın aday düşünülüyor. Genel Başkan Yardımcısı Tanrıverdi'nin başında bulunduğu yerel yönetimler masası çalışmalarını sürdürüyor. Tüm belediye başkanlarıın performans raporları hazırlanıyor.

Yerel yönetimler masası bu raporları tek tek inceleyecek ve ardından Başbakan Erdoğan'a ayrıntılı bir rapor sunacak. Bu rapor ışığında Merkez Yürütüme Kurulu toplanacak ve aday belirleme süreci başlayacak. Erdoğan'ın da büyükşehir belediyelerinin birkaçında kadın adaya sıcak baktığı bildirildi.

İZMİR'E KADIN ADAY MI?
İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Adana büyükşehir belediyeleri için kadın aday düşünülmüyor. Kulislerde Ankara için Melih Gökcek'in yeniden aday gösterileceğine kesin gözüyle bakılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın değiştirilebileceği konuşulurken, Erdoğan'ın önüne hedef olarak koyduğu Diyarbakır belediyesi için de kadın aday düşünülmediği ifade ediliyor.

Erdoğan bir süredir DTP'nin kalesi olan Diyarbakır ile CHP'nin kalesi olan İzmir ve Ankara Çankaya'nın alınması için çıkışlar yapmıştı. Son olarak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 'İzmir'i teslim almamız lazım' görüşünü dile getirmiş ve CHP'nin İzmir'li kadın milletvekili Canan Arıtman bu çıkışa şu tepkiyi vermişti: “İzmir teslim olmayacaktır.İzmir kendini teslim almak isteyenleri denize dökmek kararlılığı ve bilincindedir”

AK Parti'de sosyal demokratların kalesi olarak bilinen İzmir için bir kadın adayın çıkarılabileceği düşünce bazında da olsa dile getiriliyor. AKP'nin özellikle sosyal demokrat seçmenlerin çoğunlukta olduğu Evge bölgesi ve Trakya'da ilçelerde kadın aday çıkarabileceği belirtiliyor. Erdoğan'ın etkisi ile belirlenecek adayların yılbaşına kadar parti kurularında değerlendirilip saptanması ve yeni yıl ile birlikte açıklanması bekleniyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141