• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Muğla 12 °C
  • İzmir 12 °C
  • Aydın 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Erdoğan 148 yıllık hayali bitirdi

Erdoğan 148 yıllık hayali bitirdi
İki kıta İstanbul'da deniz altından birleşiyor. Batırılan son tüpü bağlayacak kapının açılışını Erdoğan yaptı.

Marmaray'da batırılan son tüple beraber tüpler arasında geçisi sağlayacak kapının açılışı yapıldı. Marmaray Projesi kapsamında son tüpe geçiş kapısı açılışı töreninde konuşan Başbakan Edoğan, ulaşımla ilgili İstanbullular'a önemli bilgiler verdi.

- Boğazın iki yakasını birleştiriyoruz. Özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum. Boğazın altına tüp geçit yapma fikri 1860 yılından beri bir hayaldi. Bu hayali gerçekleştirmek hamd olsun bize nasip oldu.

- 148 yıldır bu hayali biz gerçekleştiriyoruz. Dünyada iki boğazı birleştiren diğer bir ülke Amerika olmuştur. Amerika'daki tüp geçit 45 metre yüksekliğindedir. Marmaray, deniz yüzeyinden 60 metre yüksekliğe kadar gidiyor.

MARMARAY'DAN GÜNDE 1.5 MİLYON İSTANBUL'LU YARARLANACAK

 

 Proje'nin yapımı aşamasında azami önem gösterdik. Olumsuz etkilenmemek için tedbirler aldık. Özellikle tarihi kazılar sırasında kültürel mirasa da önem verdik, çok dikkatli olduk.

- Gebze Halkalı arası trenle 105 dakikaya inecek. Şu anda bu mesafe 185 dakikada geçilebiliyor.

- Üsküdar Sirkeci arası 4 dakika olacak.

- Gebze ile Halkalı arasında bir seferde 75 bin yolcu taşınabilecek.

- Sadece boğazın iki yakasını değil kıtaları, halkları da birleştirmiş olacağız.

- 23:00 ile 06:00 arasında yük tren geçişleri yapılacak. Bu da bölge ticaretine büyük önem sağlayacak.

- Yol medeniyet demektir. Yolun ulaşmadığı yere barışın da huzurun da hatta kültürün ve sanatın ulaşması mümkün değildir.

- Sadece saatlerimiz zamanımız değil milli servetimiz yollarda heba oluyor. Bu nedenlerden sinir hastası olur hale geliyoruz.

- 6 yıl önce bu anlayışla yola çıktık. Çok önemli projelere adım attık. 6 bin kilometre bölünmüş yola 9 bin km daha ilave ettik. Verdiğimiz 15 bin kilometre sözünü gerçekleştirmiş oluyoruz.

- Hızlı tren projesini başlattık. Denizlerimizi yeniden keşfettik.

- Uzak diye bir kavramı, ücra diye bir kavramı kabul etmiyoruz. Ulaşılamaz diye bir ifade bizim için geçerli değil.

- Ekonominin canlanması için ne gerekirse bunu yapıyoruz. Sadece bir noktaya sorun alanına odaklanıp kalmadık. Bir yandan Hakkari'ye bir yandan Bakü-Tiflis- Kars'a yetişmeye çalışıyoruz.

- Biraz sonra boğaza yerleştirilen 11 tüpten son ikisi arasındaki geçişi açacağız. 11 tüp de böylece birleştirilmiş olacak.

- İstanbul'umuz için dünya için bu tarihi ana hep birlikte şahitlik ediyoruz. Gurur duyuyoruz. Özellikle Japon dostlarımız, Ulaştırma Bakanlığımız, mimarından işçisine kadar kim varsa hepsini şahsım ve milletim adına kutluyorum.

- Özellikle yeni bir şey açıklayacağım; inşallah yeni bir tüp geçidin de ihalesini yaptık. Derdimiz nedir biliyor musunuz; İstanbul'u ulaşım noktasında dünya standartlarına getirmek. İstanbul halkının ulaşımda yaşadığı sıkıntıları aşmasını sağlamak. İstanbul'da her gün 600-700 araç trafiğe çıkıyor. Marmaray'ın İstanbul'umuz için, dünya için hayırlı olmasını diliyor Allah'tan kazasız bir şekilde inşallah bir sona ulaşmasını diliyorum.

- 2012 yılının sonunda bitirileceği istikametinde bir söz aldım. Ona göre... İnşallah bir daha gecikmeyle karşılaşmayız diyorum. Hayırlı olsun.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141