• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Muğla 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Aydın 16 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

AK Parti ve MHP'den uzlaşı mesajı

AK Parti ve MHPden uzlaşı mesajı
Bu da muhalefetin CHP'den yana olan şikayeti.

Gündem Siyaset programında buluşan AK Partili Üskül ile MHP'li Vural, Anayasa hazırlıkları içerisinde Türk siyasetinin geldiği noktayı tartıştı. İki siyasetçi de yeni bir anayasaya olan ihtiyacı dile getirirken, uzlaşma kültürünün önemine değindi.

Fatih Karaca'nın hazırlayıp sunduğu Gündem Siyaset programı bu hafta Anayasa değişikliği tartışmalarına ev sahipliği yaptı. İktidar ve muhalefet partileri arasındaki çatışmaların en önemli dayanağını oluşturan Anayasa değişikliği konusunda AK Parti Mersin Milletvekili Prof. Dr. Zafer Üskül ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ortak görüşleri dile getirirken, parlamentoda siyasi partiler arasında yaşanan çatışma ve güvensizlik ortamı da masaya yatırıldı.

Temel kurallarda özen eksikliği

AK Parti'ye yönelik açılan kapatma davasının ardından sessizliğini bozan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamaları ile ilgili soruları yanıtlayan Grup Başkanvekili Oktay Vural, MHP olarak Anayasa tartışmalarından milletin ne gibi bedeller ödediği konusu ile ilgilendiklerini söyledi.

Vural, "Temel kurallar konusunda siyasi aktörlerin gösterdiği özen eksikliği var. Demokrasi ve anayasa konusu hepimizin birlikte mutabakatla oluşturacağımız bir normdur. Temel kurallar silsilesini oluşturalım rekabetimizi bu eksende farklılıklarımızı da dikkate alarak yapalım sorun çözmeye odaklanalım. Ortak olması gereken değerler çatışan değerler olmakta ve bu da toplumun bütünlüğünü sağlamak yerine ayrışmasına sebep olan değerler olarak ortaya çıkmaktadır. Vatandaşlar kendi sorunlarının çözümünü bekliyor. Ama bu sorunlarla ilgili baktığımız zaman üretme kapasitesi giderek zayıflamış diyalog arayışının, uzlaşmanın olmadığı bir topluma dönüşüyoruz" diye konuştu.

CHP her şeye itiraz ediyor

Anayasa değişikliğinin bir ihtiyaç olduğu konusuna da vurgu yapan Vural, CHP'nin tutumunu da eleştirerek her yeniliğe itiraz etme gibi bir tavır takınıldığını, aksine partinin kendi görüşü ve anayasa önerisini sunması gerektiğini söyledi. Anayasa değişikliği konusunda tüm siyasi aktörlerin ortak kararlar alması gerektiğine de dikkat çeken Vural şunları söyledi:

"Biz mayınları temizlemeye çalışıyoruz. Mutabakat olmadan yapılan her değişiklik yeni tartışmalara yol açıyor. Bu da Türk siyasetini çıkmaza sokuyor. Gerilim aktörlerinin uzlaşma arayışları nedeniyle Türk milletinin bedel ödemesini istemiyoruz"

AK Parti anayasası değil

Programın diğer konuğu AK Parti Mersin Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül ise Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı olduğu vurgusunu yaptı. Üskül, bu tartışmalarda önemli olan konunun yöntemin belirlenmesi olduğunu ifade eden Üskül "Ya sorun işgal eden konular tek tek değiştirilecek ya da sıfırdan yeni bir anayasa hazırlanacak. AK Parti bu konuda bir adım atarak taslak hazırlattı. Diğer siyasi partilerden görüşlerini ve varsa sunmalarını istedi. Ama bu olmadı, parti anayasası olmaz denildi. AK Parti kendi anayasasını hazırlamadı" diye konuştu.

Üskül'ün bu sözleri üzerine Başkanvekili Oktay Vural, AK Parti'nin tavrının yanlış olduğunu belirterek, taslağın hazırlanmasından sonra görüş sorulmasının doğru olmadığını, MHP'nin AK Parti'ye görüş bildirme makamı olmadığını söyledi. Anayasa hazırlıkları sırasında tüm siyasi partilerin ortak bir çalışma yapması gerektiğini ifade eden Vural, " Siyasette partilerin uzlaştığı konularda bu uzlaşma alanları içerisinde hareket edileceğine dair karşılıkla güvenin oluşması lazım. Bu güven zedelenmiştir. Yeniden inşa etmemiz lazım" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141