• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Muğla 24 °C
  • İzmir 27 °C
  • Aydın 22 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Yerel Seçimler...

Temel IRMAK /Gönül Dostu

Ne olacak bu yerel seçimlerin hali (!)

22 Temmuz 2007 genel seçimlerinin sonuçlarına birlikte bir hatırlayalım. Marmaris Merkez CHP 6381, AKP 2664, MHP 2515, DP 1485 ve GP 731 oy almıştılar. (Armutalan, İçmeler ve Beldibi'nin seçim sonuçları ve yaklaşan yerel seçimlerle ilgili düşüncelerimi gelecek günlerde okuyabilirsiniz). Biz önce Marmaris'e dönelim. İlçemizde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 6381 oy alarak yerel seçimlerdeki başarısını sürdürdü. İktidar partisi yerel seçimlere girememişti ve genel seçimlerde 2664 oy alarak varlığını göstermeye çalıştı. Bir sürprizde Milliyetçi Hareket Partisi'nden geldi. MHP 2515 oy alarak Marmaris'te bende varım dedi. 22 Temmuz 2007 seçimlerine ANAVATAN Partisi'yle birleşerek girmesi beklenen Demokrat Parti ise Marmaris'te oylarının eridiğini gördüm. Genç Parti ise her şeye rağmen 731 oy alarak 4.'ncü parti oldu.

Son yapılan genel seçimlerin sonuçlarını hatırladıktan sonra gelelim 2004 yerel seçimlerinde siyasi partilerin Marmaris'te aldıklarını oy sonuçları: CHP: 6482, DYP: 4104, MHP: 776, GP: 116. İlçemizde ki bu sonuçları 22 Temmuz 2007 genel seçim sonuçlarıyla karşılaştırınca CHP: 100 dolayında oyunu artırmış. DYP ise Demokrat Parti olduğunu göze alarak değerlendirsek, oylarını ez 2500 dolayında düşürdüğünü görüyoruz. Marmaris'te en iyi çıkışı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yaptırmış. Geçtiğimiz yerel seçimlerde aldığı oyları 4 katına çıkarak 2515 oy aldı. Genç Parti ise eski oylarını kaybetti. Şimdi Marmaris'te yerel seçimlerde 3 parti yarışa girecektir. Bu seçim sonuçları onu gösteriyor. Eğer Ak Parti hükümetinin hazırladığı, Anayasa taslağında `Yerel ve genel seçimler 4 yılda bir yapılacak` şeklinde görüşün olduğunu bilmeyen kalmadı. Ak Parti'nin % 47 başarısı ve Cumhurbaşkanlığı makamının alınmasının yanında; CHP'nin şaşkınlığı, solun toparlanamaması, merkez sağın da iyice çökmesi karşısında tabii ki gücüne güç katacaktır? Bunu geçmişte Ecevit de, Özal da yapmıştı. Eğer hazırlanan yasalar meclis toplandığında geçerse, seçim tarihi Mart 2008 olabilir.

 

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de belediye başkanlıkların kazanması için parti yetkililerine talimatlar verdiğini zaten biliyoruz. Tek başına iktidara gelen Ak Parti şimdi yapacağı tek şey belediye başkanlıkların %90'a yakını kazanmaktır. Zaten iktidar partisinden yeterince destek alamayan muhalefet partilerin Anadolu'daki belediye başkanları partilerini değiştirip iktidar partisinin kapısını açındırmaya başladılar ve geçenleri de her gün medyadan talip ediyoruz. Şimdi Marmaris'e bakalım Sayın Irmak dediğinizi biliyorum. Sevgili okurlarım, biraz sabırlı olursanız Marmaris'i de irdelemeye başlayacağız. Zaten yukarıdaki sonuçlardan anladığımıza göre, 3 parti yarışa girecektir. Demokrat Parti'nin genel başkanı seçilecek, yeni seçilecek genel başkandan sonra DP'ye tekrar değinebilirim. DP'nin sanırım şuan ilçe başkanları bile yok.

CHP- AK Parti- MHP adayları…
Marmaris'te 3 parti'nin adayları kim olur derseniz şuan için yorum yapmak için erken ama Demirel derki; “siyasette 3 dakika sonra ne olacağını bilmek zordur”. Yani bu yazımı okurken, gündem değişmiş olabilir. Ama şuan ki belediye başkanı Ali Acar'ın tekrar aday olacağını kesin olarak biliniyor. CHP'nin adayı Ali Acar olursa, Ak Parti'nin adayı kim olur derseniz. www.marmarishaber.net hazırladığı bir anket var. İşte o ankette “AK Parti'in adayı kim olsun” diye soruyor. Kimmiş sordukları adaylar: Kenan Değertaş, Turan ŞAHİN, İsmet KARADİNÇ, Kadem METE, Zafer ALKAN, Turan ÖNER ve Mustafa Karacan. Tabiî ki bu bir anketti. Ak Parti belki bu ankette ki isimlerin içinde değil de başka birisini de aday gösterebilir. Bu sadece varsayımdır.

 

Milliyetçi Hareket Partisi yerel seçimlerde ne yapar, onu geçtiğimiz günlerde ilçe başkanıyla konuştuk. Onlarında hedefi belediye başkanlığını kazanmak. Ama kimle. Onu da zaman gösterecek. MHP'den adı geçenleri ilçe başkanı bendenizle paylaştı. Ama o isimleri yıpratmamak adına isimlerini yazmıyorum.

Atatürk'ün şu sözleriyle noktayı koyuyoruz.

LİDER DEDİĞİN, ATATÜRK GİBİ OLMALIDIR !...
Büyüklük odur ki kimseye iltifat etmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın. Memleket için gerçek ülkü ne ise onu görecek ve o hedefe yürüyeceksin.

Herkes senin aleyhinde bulunacaktır, seni yoldan çevirmeye çalışacaktır. İşte sen burada direneceksin.

Önünde sonsuz engeller yığılacaktır. Kendini büyük değil, küçük, araçsız, hiç telakki edecek, kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak bu engelleri aşacak, ondan sonra sana büyüksün derlerse bunu diyenlere güleceksin.
Mustafa Kemal ATATÜRK, 1937

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141