• BIST 10247.75
  • Altın 2393.909
  • Dolar 32.2484
  • Euro 34.6675
  • Muğla 16 °C
  • İzmir 24 °C
  • Aydın 23 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

YA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL YA DA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN

Halil CANDA

            Hz. Mevlana’ya kızmak istiyorum hakkım varsa eğer.

            ‘’Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol’’ dedi Hazret. Bu devirde tam tersi bir yolda değil mi insanlık?

            Sinsi olacaksın.K inini içinde tutacaksın.Niyetini gizleyeceksin.Menfaatin nerdeyse orda olacaksın. İyi niyetli olmak en büyük yük insanın omuzlarında. İçinizde iyi niyeti istimal edilmeyen var mı?

            Adamın hayat tarzına bakıyorsun. Bir de dünya görüşüne (varsa eğer). Sosyal demokrat ama faşizanın önce gideni.

            Başbakana kızıyoruz ya bazan. Etrafımızdaki yöneticilere baktığımızda Başbakana rahmet okutacaklar var. Koskoca başbakandan  bile daha fazla  eza verenler var.

            Adam insanlıktan nasibini almamış, solcu olmuş, milliyetçi olmuş,dindar olmuş hepsi boş hepsi hava civa.

            Kimi vatandaş var içmediği gece yok. İçki yasağını savunuyor. İçki yasağına karşı çıkan insanların çoğu genelde içkiyle çok arası olmayanlar. İçki yasağını destekleyenlerin çoğu sırf yalakalığını yapmış olmak için Hükümete hak veriyor. ‘’Ben nasıl olsa öğlen markete gider zulalarım’’diyor.

            Kimi insan var, hayat tarzının muhafazakarlıkla alakası yok. Ama o da sırf toplumsal statüsünü korumak için ,bir yerlere gelmek için sırf menfaat için inanmadığı görüşü savunabiliyor.

            Adamın milliyetçilik adı altında yemediği nane kalmıyor. Elektriği kaçak kullanıyor, suyu boşa akıtıyor. Üretmiyor. Ama lafa gelince milliyetçiliği kimseye bırakmıyor. Ülkesine ,milletine faydası olmayan adam milliyetçi olabilir mi?Üretmeyen adamın milletine faydası olabilir mi?

            Adam sosyalistim diyor. Bilmem ne meydanında eylem yapıyor.İnsanların arabasını yakıyor.Molotof kokteyli atıyor.Ama sonra gidip mc donaldsta hamburger yiyor.

            Adam  iki lafın arasında Allah’u tealanın yüce ismini diline doluyor. Hz. Peygamberin ahlakından örnek veriyor. Ama çatır çatır faiz yiyor.Televizyonda dini program yapıyor bölüm başına 40-50 bin t.l. para alıyor.Böyle bir Müslümanlık var mı?

            Bu örneklerin sonu gelmez.

            Siz Nazım Hikmet gibi bir sosyalistten ,Minyeli Abdullah gibi bir Müslümandan, Ziya Gökalp gibi bir milliyetçiden, Hallacı Mansur gibi bir alimden, Bekri Mustafa gibi bir ayyaştan korkmayın.

            Korkacaksınız menfaati uğruna inanmadığı şeylere inanmış gibi görünen, çıkarı için her yerde olabilecek,yaşam tarzıyla söylediği birbirini tutmayanlardan korkun.

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141