Değerli okurlar geçen gün gençliğinden
tanıdığım Almanya'nın dünya çapında
başarılı bir Futbol Antrenörü ile birlikte idik.
Kendisi 4 yıllık Alman Beden Eğitimi Üniversitesi mezunu ve hocası, yakın zamana kadar İngiltere'de şampiyonluk dahil çok başarılı çalışmaları olmuş şimdi dinlenmede idi.
İsmini yazmamı kendi uygun görmedi. Türk futbolu hakkında düşüncesini sordum. 84 Milyonluk Almanyanın 4 defa Dünya Şampiyonu, defalarca Avrupa Şampiyonu olduğunu yine 85 Milyon nüfusu olan Türkiyenin ise elemelerde dahi zorluk çektiğini futbolun neden bu kadar zayıf olduğunu, Faroe Adaları (Nüfus 30.000) , Karadağ (Nüfus 600.000) gibi çok küçük ülkelere yenildiğimizi, 35-40 yaşındaki yabancılara neden pa ralar ödendiğini konuştuk.
Alman Teknik Direktör ısrarla hep altını çizerek aynı şeyi söylüyordu:
''Futbol artık çok pahalı bir bilim. Birçok Antrenörün Genel Eğitim düzeyleri çok düşük. Bu şekilde Antrenörlerle herhangi bir spor branşında ilerlemek mümkün değil, kendin yetiştiremeyince yaşlılara da muhtaç olabiliyorsun''. Dönüp dolaşıp söylediği cümle bu idi.
''Türkiye futbolda dünya çapında başarılı olabilir ancak altyapıda bilgili ve kültürlü Antrenörler lazım.
Antrenörlerin mutlaka iyi genel eğitimli, Pedagojik bilgi sahibi olmaları, dünyayı ve yenilikleri takip edebilecek yabancı lisan bilgisine sahip olmaları lazım.
Mesut Özil ve İlkay Gündoğan'ı düşünürseniz ikisi de Almanya'ya eskiden gelmiş bir avuç Türk çalışan ailelerin çocukları, biri Dünya Şampiyonluğuna, diğeri A lman Milli Takım Kaptanlığına kadar yükseldiler. Demek oluyor ki iş doğru yapılırsa çok az sayıdaki Türkler arasında da başarı olabiliyor.
Diğer yandan sadece Milli Takımlarda başarı ile oynamış veya kurslara katılmış olmak futbolcu eğitici bilgi ve uzmanlığı vermez.
- Tecrübeli inşaat ustası Mimar olmaz'' -.
''Örnek olarak Türk Kız Voleybolculara bakın. Ben birkaç defa televizyonda izledim Antrenörlerin bazıları hiç Türkçe bilmiyor, İngilizce taktik veriyor ve hepsi tercümansız anlayarak tatbik ediyor.
Dünyanın en iyi birkaç Kadın Voleybol Milli Takımından biri Türkler.
Demek ki olabiliyor...
O zaman futbol branşında nerede eksik yapıldığı açıkça ortada değil mi?''
Düşündüğümde, Türkiye Futbol Federasyonunun 1923'te kurulduğundan bugüne kadar 102 yıldır Alman Hoca'nın ne demek istediğini anlayamadığımız çok açık anlaşılıyordu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.