• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • Muğla 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 18 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

TÜRKİYE EYALET SİSTEMİNE Mİ GİDİYOR?

Halil CANDA

 

TÜRKİYE EYALET SİSTEMİNE Mİ GİDİYOR?

Yakın bir tarihte ülkede yeni büyükşehirlerimiz olacak. Muğla da bunlardan biri. Belde Belediyeleri kapatılacak. Süper yetkili büyükşehir belediye başkanlarımız olacak. Hatta Marmaris belediyesi gibi ilçe belediyelerinin elinden de pek çok yetki çıkacak .İmarla ilgili yetkiler büyükşehir belediyelerine devredilecek.

Bu demektir ki en basit bir işte hepimiz Muğla’ya gitmek zorunda kalacağız. Çok yoğun bir büyükşehir belediye başkanımız olacak.Bize milletvekillerimizden bile daha ulaşılmaz olacak.

Söz gelimi Bodrum’lu bir büyükşehir belediye başkanımız Fethiye’nin ya da Datça’nın kaderini belirleyecek kararlar alabilecek. Belki de o yer hakkında hiçbir bilgisi olmadan.

Fethiye’nin uzak dağ köylerinden vatandaşlar nerdeyse 250 kilometre yol kat edip atıyorum Kemer belediyesinde çözebilecekleri bir sorunu Muğla’ya taşımak zorunda kalacaklar.

Bir de bunun dışında bir konu var ki çok önemli.

Türkiye acaba eyalet sistemine mi gidiyor?

Amerika’dakine benzer bir eyalet sistemi.

Söylentiye göre ileri bir tarihte Denizli–Muğla-Aydın illeri bir eyalet olacak. İstanbul ayrı bir eyalet olacak.

Bir bakıma Tedaşın sistemi gibi. Mesela Aydem Aydın Denizli Muğla illerine elektrik sağlayan kuruluş. Menderes elektrik İzmir ve çevresine. Bunun gibi.

Doğu Karadeniz ayrı bir eyalet sayılacak, Adana Hatay ,Antep ayrı bir eyalet olacak.Tabi güneydoğumuzda ayrıbir eyalet olacak.Bunların her birinin özerklik statüsü olacak.Kendi meclislerinde kendi kanunlarını yapacaklar.Dış işlerinde Ankara’ya bağlı olacak,içişlerinde tamamen olmasa da serbest.

Bu söylenti ne kadar doğru bilemeyiz. Olur mu olmaz mı bilemeyiz.

Bildiğimiz tek şey kaderci kişilik yapımız ne olursa olsun bizi bırakmayacak. Bize nasıl bir gömlek biçerlerse onu giyeceğiz.

Bu iş sadece belde belediyelerinin kapanması ile bitmeyecek gibi görünüyor.

Beldibi’nde, Armutalan’da, Turunç’ta, İçmeler’de yaşayan halkın bundan zararlı çıkacağı kesin. Hatta Marmaris’te yaşayan herkesi bundan zararlı çıkacağı kesin.Çünkü yanı başınızda sizin seçtiğiniz,çalışanın nerdeyse tamamını tanıdığınız, birebir görüşme imkanınız olan bir belediye başkanı olmayacak. Tüm Muğla ili ile ilgilendiği için derdinizi dinlemeye bile vakit bulamayacak bir büyükşehir belediye başkanınız olacak.Onun nazarında da zaten sizin üç yüz hanelik beldenizin ya da mahallenizin sorunları hiçbir zaman önemli olmayacak.Çünkü sandıktaki oyunuz kadar hacminiz olacak.

 

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141