• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Muğla 24 °C
  • İzmir 27 °C
  • Aydın 22 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

SEÇİM KORELASYONU

Gökten Ulugergerli

Marmaris, bir dönemecin eşiğinde ve döşeğindedir. Hangi parti değil hangi yaşam şeklinin tercih edileceğinin seçimidir. Elbette karar Marmaris yaşayanlarınındır .

Bu seçimlerde dikkatinizi çekmiştir, bazı partiler, gecen seçim döneminde de bu defada seçim ofisi açmamıştır bence isabetli bir karar. Seçime giren diğer partiler ise gecen dönem seçim burosu açsalarda bu yıl herhangi bir hareket görülmemiştir, ilerleyen günlerde açarlar mı açmazlar mı bilinmez ama kanaatimce” körler sağırlar birbirini ağırlar”, seçim ofisleri artık işlevini yitirmiştir, bir de salğın koşulları dikkate alınırsa açılmaması açılmasından iyidir. Seçim büroları artık vakit geçirme, çay-kahve içme düşüncelerinin dışına çıkartılmalı, adayların vaatlerinin sohbet edildiği bir mekan değil de halkın arzu ve isteklerini tespit edidiği, “bilimsel fikir masaları” haline dönüştürülmelidir.

Görünen bir diğer husus ise, adayların seçim ziyaretlerinde kendisini göstermiştir.Seçim gezilerinde alışılmış durum, ne kadar kalabalık gidilirse o kadar etki-etkili olur idi. Bu kalablık seçim gezileri artık “aut” kademesine geçmiştir, belediye başkan adayları bu stratejilerini değiştirmelidir. Kalabalık olmak günümüz koşullarında ters hatta zararlı olabilmektedir.Zira bu ortamlarda vatandaş başta isteklerini net ve açık olarak dile getirememektedir, vatandaşın muhtemel çekingenliklerini de düşünmek gerekir. Yapılacak parti ziyaretleri asgari sayıda ilğililer ile yapılmalıdır.

Bu konuda uygulamalar ise mitinğ ve yürüyüş konvoylarına bıralıkmalıdır

Global referans yerine yerel referans tercih edilmelidir. Tepeden tanıtım her ne kadar önemini muhafaza etse de artık vatandaş, adayla bizat görüşmek elini sıkmak,kendi düşüncelerini aktarırken de adayın neler yapabileceğini bizat duymak istiyor. “Siyasi dokunuş” adayın değerlendirilmesinde en önemli husustur. Yarın başkanı olacak kişinin, koltuğa oturunca arkasını dönmemesi, halktan biri, bir vatandaş gibi davranmasını tercih ediyor, bu duyğuya sahip olup olmadığını da, face to face yani yüz – yüze, bire bir görüşmesi neticesinde veriyor.

Dedimya bu seçim cok ama cok önemli diye.Belediye adayı sıkmadık el, aşındırmadık kaldırım taşı, çalmadık kapı, bırakmadıkca, kazanma ve mücadele arzu ve isteği, kazanma şansını geometrik olarak arttıramaz.

Son günlerde yerel refansın tercih edidiği, bazı parti adaylarında gözlenmiştir. Zaman zaman arkası kalabalık grup ziyaretleri, zaman zaman da bireysel “ siyasi dokunuş’lar yapılmaktadır. Vatandaş, yapılan görüşmelerde, siyasi dokunuşu tercih etmektedir, sebebi sorulduğunda karşılıklı görüşme ve iletşimleri için daha fazla zaman kaldığını ifade etmektedirler.

Bir oy’un bile cok değerli olduğu bu seçimde, tek bir vatandaşı anlamanın - anlayabilmenin, ne kadar değer taşıdığını zaten biliyordunuz ama bu resim başka resim.

Hayatınız boyunca bir kurban olmak zorunda değilsiniz. Tam şu anda ne olduğunuz, geçmişte ki seçimlerinizin bir sonucudur. Ne olacağınız ise bundan sonra yapacağınız seçimlere bağlıdır. İvan Burnell

 

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141