Pandemi ikinci dalga önlemleri kültür sanat eğlence, yeme içme ve konaklama, eğitim sektörleri başta olmak üzere ekonomiye can veren istihdam sağlayan her şeyi durağanlığa mahkûm etti.
Tabii ki sağlık her şeyden önemli, söz konusu toplum sağlığı olunca da tüm bu önlemlere uymak hepimizin asli görevi.
Ha bu arada alınan bu önlemlerde mantık dışı uygulamalar farklı sektörlere tanınan ayrıcalıklar varmış, varsın olsun. Umarım bu kuralları koyan en ilgili ve en bilgililer, sokaktaki sıradan vatandaşın bile farkına vardığı, hayata geçmesi ve devamlılığı mümkün olmayan bu yanlışlarını en kısa zamanda düzeltirler.
“Sanat Engel Tanımaz” sloganını benimseyen Dünya Sanatçıları, her şeye rağmen internet üzerinden etkinliklerine devam ederek halka sanatı ulaştırma görevlerine ara vermeden devam ediyorlar.
Peki bu ara Marmaris’te neler oluyor?
Kültür ve Sanat Dernekleri yeni projeler geliştiriyor, yasakların sona ermesini dört gözle bekliyor.
Peki yasaklar sona erdi projeler hazır hangi mekanlar etkinliklere ev sahipliği yapacak?
Marmaris’in tek Sanat Galerisi olan Marmaris Belediyesi Kültür ve Sanatevi Salonları maalesef kapatıldı.
Nedeni, Deprem Yönetmeliği gereği yapılan teknik testlerden geçemeyen Marmaris Belediyesi ana binasının yıkılması ve yeniden deprem yönetmeliğine uygun koşulda inşa edilmesi kararı alındı.
Bunun üzerine Belediye’nin bir çok birimi Marmaris Belediyesi Kültür ve Sanat Evi’ne taşındı. Birbirinden güzel ve anlamlı etkinliklere ev sahipliği yapan salonlar bölünerek Belediye Hizmet birimlerine tahsis edildi.
İçim acımadı desem yalan olur.
Tabii ki bu olağanüstü durumun koşullarını anlayabiliyorum, ancak ilk aşamada sanata ve kültüre ev sahipliği yapan mekânların yerine yenilerinin ikamesi düşünülmeden gözden çıkarılması duyarsızlığı içimi acıtıyor.
“Türkiye Cumhuriyeti’nin Temeli Kültürdür” diyen Ata’mızın bu sözü hangi teknoloji ile inşaat yaparsanız yapın, temelinde kültür yoksa o binalar çökmeye mahkûmdur anlamını içermektedir.
Bu bağlamda yeni yapılacak Belediye binasında gerek kent görselliği, gerekse de ayrılan mekânlar açısından Kültür ve Sanat hangi ölçüde yer almaktadır?
Bu bina Marmaris’in prestij binası olma özelliğini taşıyacak bir yapıdır.
Ortak Akıl Kültürünü benimseyerek seçilen bu yönetim,
başta Kent Konseyi olmak üzere tasarlanan proje halkın görüşüne sunulmuş mudur?
Bu binalar Kamu yani halkın malıdır. Öncelikle adını halktan alan yerel yönetimler başta olmak üzere halka hizmetle görevli her kurumun ve herkesin bu saygıyı halka göstermesi halkın benimsediği projelerin hayata geçirilmesi esastır.
Marmaris Belediye Binası 1990 lı yıllarda Villa Ekip şirketimizle düzenlediğimiz ilk sektörel fuarlara ev sahipliği yapmış, altında bulunan Düğün Salonunda tanınmış ressamların 150 x 200 cm ebatlarında geleneksel düğün resimlerin (Bu resimler nerede acaba) yer aldığı zaman zaman sergilerimize ev sahipliği yapan bir mekandır.
Ayrıca sık sık sular basan bodrum katı bir dönem akvaryum sirki olarak kullanılmış, ardından Marmaris FM Belediye Radyosuna ev sahipliği yapmış, daha sonra Halk Eğitim’in resim ve el sanatları kursuna tahsis edilmiş, bilahare Seramik Sanatçısı Heykeltraş Erdoğan Nur tarafından Güzel Sanatlar Atölyesi ve Sanat Galerisine dönüştürülerek onca sergiye ev sahipliği yapmış bir yer olarak anılarımda kalacaktır.
Marmaris Belediyesi tarafında Halka hizmet (!) amacı ile kurulan Halk Aş nin ilk icraatı Yöresel Ürünler Şenliği, ikinci icraatı, biri Marmaris Belediyesi İkinci Bahar Yaşam Evi (Huzur Evi) karşısında , ikincisi ise İçmeler Atatürk Bilim ve Eğitim Parkı yanında olmak üzere iki ayrı Lunapark, üçüncü icraatı ise 19 Mayıs Meydanında bulunan dev ekranın altındaki mekanı (Burada halkın yanı başında butik bir sanat galerisi oluşturalım önerimize rağmen), Fransız Bulvar Kahveleri örnek alınarak Halk Kahvesi olarak düzenlemek olmuştur.
Halk A.Ş Belediyenin bürokratik engellere takılmadan halka daha hızlı bir şekilde hizmet götürmesi amacı ile yapılandırılmış bir kurumdur.
Umarım bu amacı doğrultusunda daha birçok yararlı hizmetin Marmaris Halkı için üretilmesini başarı ile gerçekleştirirler.
Hoşça kalın, dostça kalın.