• BIST 10270.17
  • Altın 2392.858
  • Dolar 32.3644
  • Euro 34.7852
  • Muğla 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C

Orman Banyosu

Hasan Gökhun Çilingir

 

 

 

 

 

Japonya'da yüzyıllardır süre gelen bir gelenekten bahsetmek istiyorum. Bu geleneğin adı 'Orman Banyosu', evet doğru okudunuz. Japoncası, shinrin-yoku. Üstelik hem fiziksel hem de ruh sağlığınıza o kadar iyi gelecek ki kendiniz dahi şaşıracaksınız. Özellikle Muğla da bölgemizin yüzde 68’i ormanla kaplıyken bu uygulamayı bir şekilde rutininiz haline getirebilirseniz öyle inanıyorum ki yaşam kaliteniz çok yükselecek.

Hepimiz doğanın bizlere nasıl iyi geldiğini biliyoruz. İnsanların özellikle çam ormanlarında vakit geçirmeleri bilimsel olarak kanıtlanmış insanlara çok iyi gelen bir aktivite. Sadece ormanlık alana gidip yürümek ve bol oksijenli havayı solumak bile bakın size ne gibi faydaları var. Mesela kan basıncımızı azaltıyor, stresi çok ciddi miktarda indiriyor ve genel anlamda çok daha farklı bir ruh hali içerisinde, sanki şarj olmuş gibi çıkıyoruz. Sadece sakinleşmek bile işin en önemli tarafı.

Yüzyıllar önce Japonya'da imparatorlar ve hanedan üyeleri uzun orman yürüyüşlerine çıkarlarmış. Buna da Kumano Sanzan derlermiş. Bu uzun yürüyüş boyunca yolda çeşitli yerlerde durur ayrıca kutsal tapınakları da ziyaret edip yürüyüşlerini bitirirlermiş. Uzun yıllar sonra bu gelenek halini almış ve diğer insanlarda bu yürüyüşü yapmaya başlamışlar.

İşin felsefik tarafı ise bana sorarsanız daha ilginç. Eğer birey bu zorlu orman yürüyüşlerini yılmadan devam edebiliyorsa hayat denilen zorlu yolu da şikâyet etmeden zorluklara göğüs gererek tamamlayabilir. Ve inanışa göre her kim bu yürüyüşü tamamlarsa o kişiye tanrılar tarafında ilahi mutluluk ile beraber zenginlik ve refah da armağan edilirmiş.

Günümüzde Japonlar bu uygulamayı normal orman yürüyüş yollarında, yanlarına cep telefonu almadan yapıyorlar. Çam ormanlarının kokusu, kuşların sesi, doğanın renkleri ile beraber uzun bir yürüyüşe çıkın mesela. Bir saat ya da iki saat boyunca yürüyün, ağaçlara dokunun ve bunları hissetmeye çalışın. Japonya'da bu 1980 yılından itibaren bir devlet politikası halini almış durumda, vatandaşlarını düzenli her yıl iki ya da üç gün boyunca orman banyosu kamplarına yolluyorlar.

Maalesef stres bütün Dünyanın uğraştığı bir epidemi oldu. Günlük problemlerden kaçmak için insanlar uyuşturucu, alkol ve çeşitli kötü alışkanlıklar edindi. Bunun yanında öfke, sinir, depresyon gibi ruhsal hastalıklar da arttı. Bunlardan kurtulmanın yolu doğa ile tekrar barışmak. Ben de size diyorum ki çıkın ormanda en azından bir yarım saat kadar geçirin. Bakın farkı o kadar çabuk hissedeceksiniz ki. Uyuma düzeniniz daha iyi olacak, stres ciddi bir oranda azalacak ve bağışıklık sisteminiz dahi bambaşka çalışacak.

Belki farkında değiliz ama toprak ile iletişimiz gerçekten çok azaldı, vücutta toplanan elektriğimizi atacağımız bir yer/imkan? yok. Ofisten çıkın ya da okuldan veya çalıştığınız restorandan kendinizi en azından yarım saat çam ormanlarında yürüyüşe çıkarın. Doğayı dinleyin, kuşların konuşmasını anlamaya çalışın ve ağaçlara dokunun. Bu kendinize verdiğiniz en güzel hediye olacak inanın bana.

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141