• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • Muğla 21 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 23 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 18 °C

Organ nakli

Halil CANDA

   Organ nakli ile ilgili bildiğim akdarıyla Kuran-ı Kerim’de bir açıklama yok. Mesela evlat edinme ile ilgili net  bir yasak var.Bildiğimiz kadarıyla organ naklinin caiz olup olmadığı konusunda bir bulgu yok. Ama Kur’an öyle sırlarla dolu bir kaynak ki belki de uzmanların bile çözemediği anlamlar yüklü.Ama en azından şimdilik bu konuda bir bilgimiz yok.

 

           Son zamanlarda gündemi meşgul eden bir konu. Organ nakli,yüz nakli,kol ve bacak nakli.Yüz nakli ile ilgili olarak şimdilik her şey yolunda.Ama kol bacak el gibi uzuvlarla ilgili bir başarı henüz yok.Hatta maalesef iki kol iki bacak nakli yapılan Şevket Çavdar hayatını kaybetti.

 

           Biliyoruz ve inanıyoruz ki bir insanı öldürmek insanlığın tamamını öldürmek gibidir.Bir insanı kurtarmak yaşatmak da insanlığın tamamını yaşatmak gibidir.

 

           Organ nakline karşı değilim.Organlarını bağışlayan insanlar ,onların aileleri benim gözümde birer kahraman gibidir.

 

            Ama yine de içimi kemiren bir konu var sizlerle paylaşmak istediğim.

 

            Geçtiğimiz yıl vizyonda bir film vardı.’’Av Mevsimi’’.Başrollerde Şener Şen,Cem Yılmaz ,Pargalı olarak ünlenen Okan Yalabık .Polisiye bir film.Bu filmde Zengin bir işadamının kızı hastadır.Yaşaması için kendi dokularına uyan bir organa ihtiyacı vardır.Belki on bine yakın insan üzerinde araştırmalar yapılır.Kızına uyan organ gariban bir ailenin kızında çıkar.Adam çok zengin kızın babasını kafalar kızı zorla evlendirirler.Aile adamın kızlarını gerçekten sevdiğini sanırlar.Kızın başına talih kuşu kondu derler.Ama işin aslı farklıdır.Evlilikten kısa bir süre sonra zengin adamın hizmetindeki doktorlar kızı bayıltırlar,organını alırlar,kız ölür.Yakalanmamak için kızın cesedini parçalara ayırıp ortadan kaldırmaya çalışırlar. Filmi kahramanları bu cinayeti çözmeye çalışırlar ve saire.

 

             Organ naklinin yoğun yapılabiliyor olması hastalar için umuttur.Ama bu konunun bir de mafya tarafı var.Organ mafyası da bu dünyanın gerçeklerinden biri.

 

              Geçen yıl işyerimize bir kız ve bir erkek geldi.Bize bilmem ne derneğinden geldiklerini, ücretsiz kan testi yapacaklarını falan söylediler.Tansiyon,şeker ve saire ölçeceklermiş.İsimlerini alıp polisi aramaya niyetlendim ama isimlerini vermediler.Apar topar da gittiler.Baktım o tarihlerde başka yerlerin de bu şekilde ziyaret edildiğini öğrendim.Belki de kan değerlerinizi ölçmek bahanesiyle  sizden kan örneği alacaklar.Hekimlik bilgi sahibi olduğum bir şey değil ama  belki de zengin birisi için bu yolu kullanarak  organ arıyorlardı kim bilir?

 

              Boşuna dememişler insanoğlu çiğ süt emmiş diye. Para için tek başına yaşayan yaşlı bir kadını bile öldürebilecek,sokakta kolunda bilezik olan kız çocuğunun kolunu kesebilecek kadar gözü dönen insanoğlu para için her şeyi yapar mı yapmaz mı?

 

              Organ naklinin sık gündeme gelmesi hem mutluluk hem de endişeyi birlikte getiriyor.

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141