• BIST 10260.49
  • Altın 2400.636
  • Dolar 32.257
  • Euro 34.6756
  • Muğla 23 °C
  • İzmir 30 °C
  • Aydın 31 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 22 °C

MARMARİS NE UZAR NE KISALIR

Halil CANDA

            Yıllardır Marmaris’te yaşıyorum. Gelen turistler çoğu İngiliz ya da Rus.

            Yazın arabayla bir yerden bir yere giderken mecbur  bir sürü restorantın, kafenin,barın önünden geçiyoruz.Gündüzleri bir şey demiyorum ama geceleri bazen bir restorantın önünden mi geçiyorum yoksa tımarhanenin önünden mi karar veremiyorum.

            Restoranta garsonlar garsonluk dışında her şeyi yapıyorlar. Toplanıp halay çeken mi ararsın, brek dansı yapan mı ?

            Bir restorantta garsonların sırf eğlence olsun diye tencere kapaklarını birbirine vurarak yemek yiyen müşterilerin arkasında dolaşırken gördüm.Kimisi gülerek bakıyordu onlara kimisi de hayvanat bahçesinde ilk kez orangutan görmüş gibi bakıyordu.

            Hiç  unutmam bir arkadaşım kendi restorantına davet etmişti.Davete icabet etmek gerek diye gittim.Herkes ona yabancı bir isimle hitap ediyordu.Yabancı müşteriler,kendi elemanları herkes.Benden başka ona kendi ismiyle hitap eden yoktu.Gündüzki halim selim adam gitmiş yerine ne idüğü belirsiz çılgın bir adam gelmişti.Bir ara gözden kayboldu. Sonra birden bar tezgahının üstünde  gördüm onu .Saçlarını jöleleyip arkaya atmış,kot pantolonunun üzerine kırmızı slip bir don giymiş Murat Boz gibi dans ediyordu. Arkadaşın tüm müşterileri  onu uzun yıllardır anıyorlardı.Çünkü onun bu çılgın haline benden başka da şaşıran yoktu.

            O gün kendi kendime dedim ki;’’Şu İngiliz milletinin ne tuhaf bir eğlence anlayışı var’’.

            Ortalama bir Türk insanının on beş dakika bile tahammül edemeyeceği bir muameleye  ,gürültüye ,görüntü kirliliğine eğlence diyorlardı.

             Mutlaka İngilizlerin büyük çoğunluğu da benim gibi düşünüyordur. Bu kadar ciddi bir milletin böyle sulu  bir eğlence anlayışı olamacayağından eminim.

            Peki kimdi bu restorantta yiyip içenler ,eğlenenler?

            Onlar da turistti.Ama eğlence anlayışları daha kalitesiz,damak tatları daha kalitesiz,kaldıkları yerler,oteller,apartlar daha kalitesizdi.

             Bu insanları parasına göre,sınıfına göre,eğitimine göre ,yaptığı işe göre ayırmak değil.

             Bu sadece bir durum tespiti.

             Böyle otellerin,böyle restorantların ,böyle elemanların yapacağı turizm sadece günü kurtarmaktan ibaret olur.Böyle kalitesiz işletmelerin doldurduğu bir  turizm merkezine gelen turist de ancak işsizlik maaşıyla gelebilen turist olur.

              Marmaris kesinlikle batmaz.Çünkü dünya üzerinde  az parayla gelip iki hafta her şey dahil sistemle tatil yapacak insanlar tükenmez.Ama Marmaris hiçbir zaman  San Torini gibi,Antalya gibi,Bodrum gibi, Capri adası gibi de para basmaz.

            Marmaris ne uzar ne kısalır.

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141