• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • Muğla 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C

Kanuni’ni çürümekten İspirli Kurtardı

Halil CANDA

 Çanakkale zaferinin yıldönümü olduğu günlerde her sene tekrarlanan bir seramoni var, bana tuhaf geliyor. Bilmem size de tuhaf geliyor mu?

Anzak askerlerinin Yeni Zelenda, Avustralya gibi ülkelerden torunlarının torunları geliyor, hatta bazı yıllar devlet başkanı düzeyinde bile gelenler oluyor. Kardeşlik mesajları veriliyor. Onlar bizim ne kadar konuksever bir millet olduğumuzu söylüyorlar. İki ülkenin marşları falan çalınıyor. Onlara rahat olun atalarınız emin ellerde mesajları veriliyor.

Benim kardeşliğe, barışa ve saire mesajlara bir diyeceğim yok. Ama o insanların kendilerine şu soruyu sorup sormadıklarını merak ediyorum?

‘’Bundan neredeyse yüzyıl kadar önce benim dedemin dedesinin bu topraklarda ne işi vardı?

Dedem kendisinin bir menfaati olmadığı bir savaşa neden katıldı?’’

Diyeceksiniz ki dedesinin yapmış olduğu kötülükten dolayı torunu suçlayamazsınız. Aynı fikirdeyim. Ama bugün dünyanın çoğu ülkesinin parlamentosunda Ermeni soykırımı kabul edilmiş hatta bazı ülkeler bunu inkar edenleri bile hapis cezası vermeye çalışıyor.

Yeri geldiği zaman geçmişe sünger çekiyoruz. Kendimize yapılan haksızlıkları, kötülükleri unutmamız isteniyor. Bizler de bunu çok çabuk yapıyoruz.

Bugün İtalyanca yerleşmiş bir deyim var. ’’Mammamıalı Turchı ‘’Anneciğim Türkler geliyor.

Osmanlı askerinin Avrupa’yı titrettiği zamanlarda türemiş bir deyim bu. Bugün oralarda gittiğimizde kimse bizi çiçekle karşılamıyor. Macaristan’da, Sırbistan’da, Hısvatistan’da, Romanya’da, Bulgaristan’da hatta Suriye’de, Mısır’da kimse iyi ki sizin dedeleriniz atalarınız buralara gelmiş bizimkilerle savaşmış demiyor.

O kadar geriye gitmeye gerek var mı? Yıllardır bir depoda çürümeye bırakılmış Kanuni Sultan Süleyman heykelini Marmaris’in en turistik yerine dikmeye bile cesaretimiz olmadı. Belki gelen turistler ürker çekinir, belki de dibimizdeki Rodos adasında gözümüz var sanırlar diye midir nedir? Beldibi Belediye Başkanı İdris İspirli’nin şahsi çabalarıyla depoda çürümekten kurtarılıp Beldibi Belediyesinin önüne konuldu.

Dostluğa kardeşliğe eyvallah ama her sene anzak askerleri için tören yapmak da bana son derece mantıksız geliyor.

Ben dünyanın başka bir ülkesinde düşman askerleri için yapılmış böyle özel bir şehitliğin olup olmadığını merak ediyorum doğrusu.

 

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141