Halil CANDA
İYİ İNSANLAR ADALETİ SAĞLAYABİLİR
Şu an Türkiye’de üçüncü dönemini yaşayan bir iktidar var. Bu iktidar son seçimlerde % 50 den fazla oy aldı. Bu gidişe göre de yarın bir seçim olsa iktidar sahipleri değişmeyecek. Zaten muhalefetteki partilerin liderlerinin de yöneticilerinin de iktidar olmak gibi bir çabası yok.
Zaman zaman muhalefet partilerinin liderlerinin de Ak Partiye oy verdiğinden şüphelenmiyor değilim. Çünkü onların iktidar olmak için hiçbir çabası yok. Hatta iktidar olmamak için daha çok çaba sarfediyorlar.
Yani Türkiye iktidarıyla muhalefetiyle bir siyaset ağacının dalları tarafından sarılmış durumda.
Türkiye’de hiç yaşamamış olsanız , Türkiye’yi hiç tanımıyor olsanız üç dönemdir aynı partinin tek başına iktidar olmasını ,her seçimde oylarını arttırmasını nasıl yorumlarsınız?
Eğer Türkiye’deki seçim sonuçlarına bakılırsa halkın hayatından çok memnun olduğunu, bolluk ve refah içinde yaşadığını, kimsenin gelecek endişesi taşımadığını bu yüzden de bir iktidar değişikliğine gerek olmadığını düşünürsünüz.
Ama durum öyle değil.
Kimse hayatından memnun değil. Mutlu bir azınlık dışında kimsenin keyfi yerinde değil. Giderek zorlaşan,çirkinleşen bir düzenin çarkları altında insanlar eziliyor.Dünyanın başka ülkelerinde benzinin litresi 1 lira olduğunda hayat duruyor,isyan çıkıyor biz dünyanın en pahalı benzinini kullanıyoruz gıkımız çıkmıyor.
Ülkede herkes hatta Adalet Bakanı da dahil, Başbakan da dahil yargıyı eleştiriyor. Halk adalete zerre kadar güvenmiyor. Başta ülkenin hukukçuları adalete güvenmiyor.
Halkın büyük bir çoğunluğu hayatından memnun değil. Ama yarın seçim olsa sonuç yine aynı olacak.Ama bunda halkın da bir suçu yok.Çünkü biliyoruz ki yarın iktidara başka bir parti de gelse hayatımızda hiçbir şey değişmeyecek.Sadece bizi yönetenler değişecek belki iktidarın nimetlerinden iyi faydalanan bir azınlık değişecek ama düzen değişmeyecek.
İktidara kim gelirse gelsin adaletsiz bu düzen devam edecek.
Bizler doğru insanlar olabilseydik iktidarda kim olursa olsun hayat standardımız, yaşam stilimiz değişmezdi.Hatta iktidarın kimin elinde olduğunun bile önemi olmazdı.Zaten demokrasi sadece seçme seçilme değildir. Daha da önemlisi demokrasi güç kimin elinde olursa olsun , iktidarda kim olursa olsun senin haklarının teminat altında olduğuna emin olduğun sistemdir.
Her millette , her ülkede mutlaka bencil insanlar vardır. Kendi menfaatleri için kanunları ezip geçmekte tereddüt etmeyen , adaleti ,zenginliği,iyi yaşamayı sadece kendisi için isteyen ,kendisinden başkasını sevmeyen insanlar dünyanın her ülkesinde vardır. Ama ne yazık ki böyle insanlar bizim ülkemizde her yerdekinden daha çok.
Bizler solcu ,dindar,ulusalcı,milliyetçi ve saireci olmadan önce iyi insanlar olmalıyız.Başkalarının hakkına hukukuna en az kendimizinkiler kadar saygı göstermellıyız.Başkalarının hakkına hukukuna en az kendimizinkiler kadar saygı göstermeliyiz. Yoksa kılık değiştirip ,şekil değiştirip hayatımız boyunca bizi ezen bu düzenin hiçbir zaman hakkından gelemeyeceğiz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.