• BIST 10247.75
  • Altın 2393.909
  • Dolar 32.2484
  • Euro 34.6675
  • Muğla 14 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Herşeyin sahibi Allah-ı Tealadır

Halil CANDA

      Kuran-ı Kerim’i kendi dilinde,  okuyabilmeyi çok isterdim. Aslında günlük ihtiyaçlarımı karşılayabilecek kadar Arapça bilmeme rağmen alfabesini bilemiyorum. Zaten Kuran-ı Kerim dili günlük Arapça dilinden farklılık gösteriyor. Ama defalarca Türkçe mealini okudum. Hala da okuyorum. Ömrüm yettikçe de okuyacağım.

     Kuran gerçekten  çok derin manalar içeriyor. Bazı ayetler çok net. Mesela miras paylaşımına dair hükümler. Mesela şarap içmenin, domuz eti yemenin haram kılınmış olması.

    Bazı ayetler ilahiyat hocalarının , fıkıh alimlerinin bile üzerinde  fikir birliğine varamadığı  derinlikler içeriyor. Bizim ilmimizin , aklımızın  ilahi kudret karşısında aciz kaldığını görüyoruz.

   Ben sade bir vatandaşım. Tabiki bir din alimi kadar bilgili değilim. Yüce Yaradanın bana bahşettiği gözle okuyorum, aklımın yettiği kadar anlamaya çalışıyorum. Bence her inanan okuduğu bir duanın ya da bir surenin hem Arapçasını hem de Türkçesini bilmeli. Bize bahşedilen nimetlerin en büyüklerinden biri akıl değil mi? Düşünme yeteneğimiz değil mi?

     Kuran-ı Kerim’i okuduğumda  en büyük günahın Allah’a  şirk koşmak olduğunu anlıyorum. Maide suresinde  Allah’a ortak koşanların bağışlanmayacağı , cennete kabul edilmeyeceğini görüyoruz. Yüce yaradanın bağışlayıcılığının ne kadar engin olduğu belirtilmiş ancak bu günahın bağışlanmayacağı  vurgulanmış.

    Şüphesiz ki evrenin yaratıcısı, herşeyin sahibi Allah-ı Tealadır. Onun gücünün sınırı yoktur. Biz kullarına vurgulanan bu en büyük günahın farkında mıyız?

   Bize verilen mesajı tam olarak anlayabiliyor muyuz?

  İnsanlar çeşit çeşit. Puta tapanları var. Ateşe tapanları var. İneğe tapanları var. Ama düşününce  bu çok basit geliyor. Ancak ilkel toplumlarda  kalmıştır böyle sapkınlıklar. Zaten aklı başında bir insan kendi yaptığı puta tapmaz. Bence bize verilen mesaj daha derin. Daha terletici.

   Sırf güç uğruna ,menfaat uğruna  Allah’ın emirlerine uymamak ,Kuran-ı Kerim’de yasaklanan şeyleri yapmak da Allah’a şirk koşmak sayılmaz mı? Yani paraya ve güce tapmak da en büyük günah değil midir?

  Mesela Kuran-ı Kerim’de faizin haram olduğu yazılıdır. Peki buna rağmen faiz alanlar hangi günahı işlemiş olacaklar.

  Alnını secdeye koyan milyonlarca insan var bu ülkede, Ortadoğu’da . Neden Müslümanların yaşadığı coğrafyalarda hep hukuksuzluk var, haksızlık var, kan var, gözyaşı var. Evet mutlaka emperyalist güçlerin bu işlerde parmağı var ama görmüyor musunuz Müslüman’ı yine bir Müslüman öldürüyor.

  Suriye’de ,Irak’ta,Afganistan’da ,Türkiye’de her yerde.

 Tüylerim diken diken oluyor Irak’ta  herhangi bir camii de bir patlama haberi duyduğumda. Her gün 40-50 civarında insan ölüyor. Bakın Reyhanlı’ya. Faili kim olursa olsun. Suriye’yi Reyhanlı halkı mı karıştırdı? Reyhanlı’da ölenlerin günahı ne?

   Aslında cevabını hepimiz çok iyi biliyoruz. Her vahşetin altında yatan cahillik. İnsanların dini Kuran’dan okuyup anlamak yerine, Peygamber efendimizin hadislerinden öğrenmek yerine bazan   aile de yetersiz bir din eğitimi almak  bazen da devlet politikasına göre din  öğrenmek.

   Birbirimizin inancını kulaktan dolma bilgilerle öğrendiğimiz için de anlamadan dinlemeden birbirimiz hakkında hep yanlış düşünüyoruz.

  İnsanlar arasında ayrı gayrı inanç meselesinde değil menfaat zedelendiğinde ortaya çıkıyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141