HASSASİYET

                               Sevdiğim bir arkadaşım yıllar önce hayatını Moskova’da kurmaya karar verdi. Yaklaşık yirmi yıldır Moskava’da yaşıyor. Hatta oraya ticaret yapmak için giden pek çok vatandaşımıza da yardım etmişliği en azından mihmandarlık yapmışlığı  (rehberlik) vardır. Geçenlerde Türkiye’ye geldiğinde beni de ziyaret etti. Epeydir görüşemediğimiz için uzun uzun sohbet ettik. Ben ona Türkiye’nin giderek muhafazakarlaştığından  bahsettim o ise gülüp durdu.

                        ‘’Neden gülüyorsun?’’ dediğimde başladı söze.

                        Dedi ki ‘’Türkiye’de öyle muhafazakarlık falan yok sadece yozlaşma,birbirini kandırma var ‘’.

                        Yıllardır  yurtdışındayım. Pekçok insan geldi yanıma Türkiye’den ve bunların yarıdan fazlası abartısız falan cemaatten,filan  partiden, falan kuruluştan bağlantılı insanlardı. Hepsinin ortak noktası ,daha doğrusu ortak kaygısı dini bütün görünmek ama sadece görünmek.

                        Hayretle arkadaşımı dinlemeye devam ettim.

                        ‘’Bunların hepsi görünüşte son derece dini hassasiyetleri olan insanlardı. Ama  tamamına yakını yemekte, yemek sonrasında alkol  alıyordu ve neredeyse hepsi benden kendilerini randevu evlerine, gece kulüplerine götürmemi istiyorlardı. Gördüğüm insanların neredeyse tek bir hassasiyetleri vardı o da sadece domuz eti. Kendileri her türlü domuzluğu yapsalar da domuz eti yememeye hatta domuz eti pişen tencereden bile yemek gelmemesine özen gösteriyorlardı. Ama onun dışında küfür, alkol,kumar,fuhuş hepsi vardı.’’

                        Arkadaşımın tespiti ne kadar da doğruydu. Belki de uzun yıllar yurt dışında yaşadığı için Türkiye’yi benden daha iyi analiz ediyordu. Bin dokuzyüz seksenden sonra Türkiye büyük bir değişime uğradı ama en çok da son on yılda hızlandı bu değişim.

                        Artık yolsuzluk haram değil galiba. Hırsızlık, sana ait olmayan şeyleri sahiplenme haram değil. İftira atmak  da sıradan bir şey.Kimse duymadı mı görmedi mi fuhuş bile normal. Samimi olduğumuz tek bir hassasiyet var o da domuz eti yememek. Belki farkında olmadan onu da yediriyorlardır kimbilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil CANDA Arşivi

En büyük makam hiçlik makamıdır

01 Şubat 2019 Cuma 14:00

İYİ İNSAN OLMAK NEDEN BU KADAR ZOR

02 Eylül 2016 Cuma 12:35

TÜRKİYE HEPİMİZİN EVİ

25 Ağustos 2016 Perşembe 13:42

YAZMAK BAŞLI BAŞINA BİR SERÜVENDİR

19 Ağustos 2016 Cuma 12:48

YAMAN ÇELİŞKİLER ÜLKESİ

16 Ağustos 2016 Salı 13:17

ATATÜRK’Ü YENİDEN KEŞFETMEK

26 Temmuz 2016 Salı 13:09

YÜRÜMEKTEN DAHA FAZLASINI YAPMAK

07 Eylül 2015 Pazartesi 12:19

MASUM ÇOCUK

03 Eylül 2015 Perşembe 13:38