• BIST 10247.75
  • Altın 2393.909
  • Dolar 32.2484
  • Euro 34.6675
  • Muğla 14 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

GÜNÜ KURTARMAK

Halil CANDA

                Geçtiğimiz günlerde ulusal basında bir haber okudum. İngiliz Daily Mail gazetesi Marmaris’teki olaylarla ilgili yaptığı bir haberde özeleştiri de yapıyor. Diyor ki; İngilizler , kendi evlerinden bile bu kadar rahat davranamıyorlar.’’

              Marmaris’e tatile gelen yabancı turistler, özellikle de İngilizler basına yansıyan ya da yansımayan çoğu olayın baş müsebbibi. Diskodan çıkıp hemcinsleri tarafından arka bir sokakta bıçaklananı mı ararsın, henüz on altısındayken barda tanıştığı garsonla kaçanı mı ararsın, bütün gün gezip tozup sabah uyandığında iğfal edildim diye kalkıp karakolun yolunu tutan mı ararsın.

            Zaten Marmaris’te Alman turist sayısı yok denecek kadar az. Eskden Findandiyalılar gelirdi, İsveç’ten, Norveç’ten gelenler olurdu onlar da yok.

                Gelenlere bakıp da tüm İngilizler hakkında bir önyargıya sahip olmak doğru değil. Marmaris’te bir iki otel daha yüksek geceleme fiyatlarla ,daha üst konsepte İngiliz turist de getiriyor ama onlar zaten gerçek anlamdan tatile ,kafa dinlemeye geldiklerinden yolda izde göremiyorsunuz.

                Marmaris’te kimi insanların en büyük umudu tatile gelen İngilizlerden birini ayarlayıp kapağı İngiltere’ye atabilmek. Gelen turistin yaşı ,maddi durumu,sosyal çevresi hiç önemli değil. Yeterki İngiltere’ ye gidebilsinler. Bu yüzden de para kazansalar da kazanmasalar da tatile gelen İngilizlere gösterilen tahammül, aşırı güleryüz, herşeye eyvallah deme onları öyle bir hale getiriyor ki zaten kendilerinden çok geride gördükleri bizleri daha da küçümsüyorlar. İngiltere’de sokakta alkollü bile gezemezken Marmaris’te sarhoş naraları atıyorlar. Nerdeyse taharetlerini bile sokağa yapacaklar.

            Yerli bir vatandaş ya da yerli bir turistin yüzüne bakan olmazken bir bira içip saatlerce bir koltuğu işgal edenler kapılarda karşılanıyorlar. Hepsi için söylemiyorum ama bazıları için onlar bir müşteri değil İngiltere’ye uzanan bir kapı. Yeni bir hayatın  başlangıcı. Artık Avrupa eskisi kadar zengin olmasa bile, kendi vatandaşları işsizlik yaşasa  bile bir umuttur diyerek İngiltere’nin kapılarını aşındıranlar yok değil.

            Profesyonelce turizm yapılacaksa bunu sezonluk gelip bir yerlere kapağı atmayı heves edenlerle değil  insanlara kaliteli hizmet sunanlarla yapacaksınız. Biz sadece günü kurtaralım diyorsanız yarın sefillikten şikayet etmeyeceksiniz.

            İşin kötüsü bu anlayış herkeste olmadıkça ,siz ne kadar kaliteli olursanız olun  öbürleriyle aynı kefeye konuyorsunuz. Marmaris’le ilgili kötü bir haber çıktığında siz de kötüyle anılıyorsunuz.

 

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141