• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • Muğla 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 18 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Eskişehir

Halil CANDA

 

Kendisi de aslen Eskişehir’li olan Beldibi Belediye Başkanımız sayın İdris İspirli’nin davetiyle, Beldibi Belediyesi meclis üyeleriyle birlikte yerinde incelemeler yapmak üzere Geçen hafta sonu Eskişehir’e gittik.. Yılmaz Büyükerşen belediye başkanı olduktan sonra Eskişehir’e hiç gitmemiştim. Ama televizyonlardan, basından Eskişehir’le ilgili hep güzel şeyler çalınmıştı kulağımıza.

İlk önce şehrin merkezinde bir yürüyüş yaptık. Eskişehir’in gerçekten de bir Avrupa şehrine döndüğünü gördüm. Tertemiz akan bir Porsuk çayı etrafında herkesin huzurla oturduğu kafeler, hepsi birer sanat eseri olan köprüler gördüm. Köprülerin üzerindeki demir korkuluklar, korkuluklar arasındaki süsler zarif bir ressamın elinden çıkmış gibiydi.

Halkın nefes aldığı huzur dolu parklarda dolaştık. Eskişehir kent parkına yapılan suni plajı gezdik. Belediyenin halkın piknik yapması, gezmesi için iyi vakit geçirmesi için yaptığı yapay göleti gördük.Aslına uygun olarak restore edilen tarihi odun pazarı evleri,lületaşı çarşısı, cam eserler müzesi derken zamanın nasıl geçtiğini anlamadık.

Daha gezemediğimiz yığınla park ve müze var.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin opera ve tiyatro salonunu inceledik. Yılın her zamanı bir gösteri mutlaka var.Bilet fiyatları öğrenci için 50 kuruş,öğrenci olmayanlar içinse 1 lira.Sırf halk tiyatroya operaya gitsin diye bu kadar ucuz.

Daha güzel olanı halkın herkesiminden sanata karşı yoğun ilgi olması. Tiyatro ve opera salonlarının,konser salonlarının tıklım tıklım dolması.

Bir belediye başkanının bir şehri nerelerden nerelere götürebileceğine Eskişehir’de şahit olduk.

Belediyeler için en ağır masraf kalemleri yollara döşenen taşlar, betonlardır. Eskişehir Belediyesi bunlarıdışardan almıyor kendisi üretiyor.Porsuk çayı üzerindeki tekneler, Venedik misali gondollar bile belediyenin atölyelerinde üretiliyor.

Ufku geniş,dünya görüşü geniş, bilge insan Yılmaz Büyükerşen Eskişehir’i bir dünya şehri haline getirmiş.. Böyle bir belediye başkanına sahip oldukları için Eskişehirliler çok şanslılar. Ancak ülkemizin geneline baktığımızda ne kadar şanssızız. Ancak 40 yılda bir böyle insanları kilit noktalara getirebildiğimiz için.

Aslında Eskişehir’deki potansiyele sahip nice şehir var Anadolu’da.

Adil yöneteniciler, iyi belediye başkanları dünyanın en çirkin yerini bile bir vahaya dönüştürebilirler. Ama adil olmayan yöneticiler ,halka zulmeden yöneticiler dünyanın en güzel köşelerini bile insanlara dar ederler. Mesele bu şehirleri atağa kaldırabilecek anlayışa sahip insanları yönetimin başına getirebilmekte.

Bize Eskişehir’de hakkıyla mihmandarlık yapan sayın İdris İspirli’ye de takılmadan edemiyoruz. Galiba iyi belediye başkanları hep Eskişehir’den çıkıyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141