• BIST 10299.43
  • Altın 2407.339
  • Dolar 32.2208
  • Euro 34.7162
  • Muğla 15 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

AVRUPA VE TÜRKÇE

Metin Cangör
Hani gazetelere bakıpta ''yazık, şu Türkçeye bak'' diyenler var ya...İşte onların Parise, Berline, Amsterdama, Zürihe hatta Lüksemburga gidip oralardaki Türklerle konuşmalarını hatta yayınlanan Türkçe yerel gazeteleri görmelerini isterdim.
Bugün Avrupa Genelinde resmi bildirilere göre 6 Milyon Türk asıllı insan var.
Bunların bir kısmı daha çok eğitimli olanlar, Alman, Fransız, Hollanda, İsviçre vatandaşı olmuşlar, oluyorlar veya çifte vatandaşlar, geri kalan yaklaşık 4-5 Milyon ise Türk vatandaşı.
Bazı bakkallardaki tabelaları görseniz şaşırmamanız elde değil.
Türkler 1961 yılında Avrupa'daki işsizlik nedeni ile önce Almanyaya işçi gönderdiler.
Bu işçilerin çok büyük bir çoğunluğu Anadolunun İlçelerinden veya köylerinden kopup gittiler.  İçlerinde Türkiye'de büyük şehir görmemiş dolu insan vardı.
 
Görünüşe göre bütün Türk Hükumetleri ''Eti'de senin, kemiği de senin'' demiş olmalı öyle anlaşılıyor. Yaz aylarında işçilerin uzun kuyruklarda bekletildiği Kapıkule Hudut kapısı bile dünyanın bir çok yerinde ''kepazelik'' olarak televizyonlarda gösterildi.
 
70'li yıllarda Ecevit Hükumeti büyük bir enflasyon ve döviz sıkıntısı yaşayınca Avrupa'daki işçileri ''Altın yumurtlayan Tavuk'' olarak görüp bir hayli döviz gelmesinde ve krizin fazla uzun sürmeden atlatılmasına sebep oldular.
O sıralar Türk Bankalarda hemen uyandı ve Avrupa şehirlerinde Türklerin bol olduğu yerlere Banka temsilciliği, sonrada şubeler açtılar.
Ama hiçbir Hükumet Avrupa'da doğup büyüyen Türk çocukları ve onların lisan bilgileri için birşey yapmadı. İşi olup Konsolosluklara gidenlerin çoğunluğu, kuyrukları görüp birde azar işitince Türk vatandaşlığından çıktılar veya çifte vatandaş oldular.
Öğretmen gönderilmedi değil ama hem maddi olarak, hemde büyük bir alana yayılmış olan Türk toplumuna fazla fayda etmedi ve etmiyor.
Avrupaya geldikçe bu çeşit insanlara çok rastlarım. Geçende yazmıştım bir Türk Tıp Profesörü yazdığı yazıların tamamını Internet alfabesi ile yazıyor yani hiç sesli harf  kullanmıyor. Gençler Türkçe anlıyor ama Almanca cevap vermeyi tercih ediyor.
Avrupa'da eğitim seviyeleri inanamayacağınız kadar yüksek Türk asıllı Üniversite Profesörleri, Siyasetçi, Tıp Doktoru, Mühendis, Hukukçu, Diş Hekimi, Emniyetçi hatta Savcı ve Hakim bile var.
Bunlara bazı kesimler 3.cü Jenerasyon diyor, büyük çoğunluk heryerde Almanca konuşmayı tercih ediyor.
Onları Anavatanlarından daha fazla uzaklaştırmamak için Türkçelerini işiten veya okuyan insanların önce empati yapmaları sanırım faydalı olabilecektir.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141